StartsidenTips og rådInspirasjon

Nytt tak: Dette er ekspertenes råd

Planlegger du å bytte tak? Les videre og finn ut hvordan du oppnår et topp resultat.

I denne artikkelen har vi samlet flere eksperttips om å bytte tak for å gjøre det lettere for deg. Scroller du nedover kan du lese mer om:

  • Tegn på at du bør bytte tak
  • Sjekkliste: Dette må du tenke på før du bytter tak
  • De viktige detaljene for et holdbart, trygt og vakkert tak
  • Oversikt over taktekking som brukes i Norge

Løft taket til et nytt nivå

Takets profil og farge gjør noe med helhetsinntrykket, spesielt hvis taket er skrått. Uansett om du velger takstein, stålpanner eller shingel finnes det et mange alternativer. Har du et moderne hus er kanskje en takplate med flat profil riktig for deg – og bor du i et gammelt hus med klassisk profil kan en lekker rød takstein løfte taket til et nytt nivå. Husk at taket skal fremheve og stå i stil med både hustypen og fargen på ytterveggene.

Tegn på at du bør bytte tak  

Nordmenn er glade i oppussing – men mange glemmer taket, sier Grethe Olsen, Produktsjef i BMI.

Hun mener det er på tide å få øynene opp for «den femte fasaden» og mulighetene som faktisk finnes innenfor taktekking – men legger ikke skjul på viktigheten av vedlikehold.

Ønsker du deg et tak som varer er det avgjørende å følge med på eventuelle skader i tekkingen, at beslag rundt piper og vinkler er tette og at undertaket gjør jobben sin, forteller Olsen. Det er flere signaler som indikerer at taket bør byttes. Her er noen typiske tegn:

Hvor gammelt er taket?
Nærmer taket seg 30 år er det ofte nødvendig å sjekke tilstanden. Som regel vil takstein og shingel fortsatt være i god stand, men du bør vurdere om undertaket er intakt. Her er det særlig viktig å sjekke taktro og undertak fra innsiden for fuktinntrenging.

Hva ligger på taket?
Har du takshingel som har løsnet eller mistet mye av granulatet så asfalten kommer til syne (de små steinene som dekker shingelen), er dette tydelige tegn på at taket bør byttes. Dersom du har betong eller tegltakstein er de klare for utskifting hvis det er mange skader og misfarging på steinen eller hvis undertak og detaljer er slitte.

Har du fuktskader inne?
Dette er en åpenbar grunn til å bytte tak. Ser du antydning til fuktskader inne er taket eller gjennomføringer i taket ofte synderen. Fuktskader bør utbedres raskt for å unngå alvorlige skader som sopp og råte. Det mange ikke vet er at fuktskader som følge av manglende vedlikehold av taket, ikke dekkes av forsikringer.

Har du malt huset utvending?
Dette punktet er aktuelt dersom du har overtatt et eldre hus eller driver med oppussing. Mange bytter tak etter å ha gjort fasadeendringer. Et skrått tak er veldig synlig og har mye å si for hvordan huset ser ut.

Har taket ditt sett bedre dager? Jevnlig vedlikehold kan gjøre underverker.

I denne artikkelen kan du lese om vedlikehold av tak.

Link

Sjekkliste: Dette må du tenke på før du bytter tak

Det koster litt å legge nytt tak, og derfor er det ikke rart at mange lar seg styre av tilbud og rabatterte priser, sier takekspert Thomsen hos ArcelorMittal.

Han har identifisert tre viktige punkter og potensielle fallgruver som det er viktig at du tenker gjennom før du bestemmer deg for hvilket tak du vil legge.

1. Boligens konstruksjon
— Det er fort gjort å gå seg bort i jungelen av valgmuligheter og la seg distrahere av kjempetilbud, knallpriser, flotte farger og nye utførelser. Det er likevel viktigst at du tar utgangspunkt i bygningens konstruksjon når du vurderer ulike alternativer, presiserer Thomsen. Det hjelper nemlig ikke at belegget er pent å se på hvis takkonstruksjonen ikke kan bære det. Det er mange typer tekkinger og utførelser å velge mellom, for eksempel:

— Mange private boliger har teglstein, skifer og betongstein, men disse beleggene er tunge. Takbelegg av metall er lettere og kan være et godt alternativ, tipser Thomsen.

Et skrått tak defineres som et tak med over 6 graders fallvinkel. Er det mindre fallvinkel defineres det som flatt tak. Hvilken fallvinkel taket ditt har kan gi føringer på hvilken type tekking du kan velge på taket ditt.

SKRÅTT ELLER FLATT?  Hellingen på taket påvirker hva slags materialer du kan velge. Foto: BMI.

2. Lønnsomhet og skjulte kostnader
Thomsen anbefaler å tenke gjennom hele prosessen når du vurderer pris. Noen typer belegg selges til lave tilbudpriser, men hvis monteringen er komplisert og tidkrevende, ender du kanskje opp med å ikke spare mye likevel. Ta hele kostnadsbildet i betraktning og gjør en helhetsvurdering av omfanget før du lar deg friste av gode kvadratmetertilbud, tipser Thomsen.

3. Garantier
Kompliserte klassifikasjoner på taktyper gjør at det kan være vanskelig å vite om taket dekkes av produsentens garanti. Taket du vurderer er kanskje egnet for områder som ligger lavland, som gjør at taket ikke er dekket av garantien hvis boligen ligger høyere til. Det kan også hende at taktypen du ønsker ikke er ment for bruk i kystnære strøk. Sørg for å sette deg inn i om takbelegget du vurderer er klassifisert til å kunne benyttes i ditt geografiske område.

SJEKK VÆRET: Det lokale klimaet er viktig for hva slags tak du velger. Foto: BMI.

Er du usikker på om taket ditt holder en vinter til?

I denne artikkelen kan du lese om hvordan værforholdene påvirker taket og hvordan du identifiserer lekkasje i taket.

Link

Nytt tak: Dette tilbehøret trenger du

Skal du skifte tak på huset eller hytta, er det viktig å ha oversikt over alle detaljer som påvirker takets kvalitet og estetikk. Her finner du BMIs liste over hva du bør ha oversikt over for å sikre et trygt, holdbart og vakkert tak:

Undertak
Det hjelper ikke med et flott og solid takbelegg hvis ikke underlaget er i orden. De mest moderne diffusjonsåpne undertakene slipper ut fukt innenfra samtidig som de er tette mot fukt utenfra. Underlagsbelegg i asfalt er mer robust, tåler et tøffere klima og har lengre levetid. Hvilket undertak du bør ha avhenger av takkonstruksjon og byggemetode.

Takstein, takpanner og spesialdeler
Sjekk at de du får tilbud fra har inkludert detaljer som spesialdeler/løsning til møne, gavl og eventuelle gjennomføringer. Steinen eller gavlbeslag tilpasset stålpanner dekker gavlen og erstatter vindski av tre.

Innfesting
Huseier er ansvarlig for at takstein ikke faller ned fra taket. Ekstremvær og svingende klima gjør festing av takstein viktigere enn noensinne. Dette gjøres ved hjelp av festemidler tilpasset den aktuelle steinen. Takpanner i stål, for eksempel BMI AeroDek, skrus eller spikres fast i lektene med skruer eller coilspiker tilpasset produktet.

Fuglelister
Hindrer at småfugl tar seg inn under taksteinen. Redebygging under taksteinen kan skade undertaket, resultere i lekkasje og redusere nødvendig lufting.

Ventilasjonskanaler
Kjøkkenvifter, baderomsvifter og ventilasjonsanlegg har ofte utkast over tak. Til dette finnes komplette ventilasjonshetter. Det samme gjelder utlufting av kloakk.

Mønebånd
Hindrer at snø og slagregn trenger inn i konstruksjonen. De beste mønebåndene ventilerer mønet samtidig som de holder tett.

Overganger
Overganger, som fra vegg til tak eller gjennomføringer som piper, ventilasjonshetter og lignende er ekstra sårbare for lekkasjer. Det er derfor viktig å sikre god tetting rundt disse. Dette kan gjøres med et tettebånd, beslag eller en kombinasjon av disse.

Hvert år regner det 470 000 liter vann på et hustak. Når sjekket du taket ditt sist? Det bør gjøres oftere enn du tror.

Denne artikkelen viser deg hvordan du gjennomfører en taksjekk på egenhånd.

Link
Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

19.10.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 20. oktober - 7. november

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.