StartsidenTips og rådInspirasjon

Praktisk putekasse på en helg

Med en enkel putekasse fikk familien på fire oppfylt tre ønsker på en gang. De fikk både et hyggelig uterom til å slappe av på lange lyse kvelder, et praktisk spiseområde og et oppbevaringsrom til puter og leker. Alt bygget selv i løpet av en helg.

- Da vi overtok rekkehuset vårt for to og et halvt år siden var vi ikke helt sikre på hvordan vi kunne utnytte plassen på terrassen best mulig. Vi var blant annet innom sykkelparkering, men fant ut at det å ha en benk der både barn og voksne kunne bruke til å slappe av, lese og tegne var helt perfekt for oss. Løsningen ble en putekasse med sitteplasser på toppen. Når vi bor såpass tett som her, blir kroken et herlig fristed vi kan krype opp i og gjemme oss litt bort, forklarer Siri Merethe Kolberg.

Det var hun som fikk idèen til putekassen etter å ha sett en lignende løsning på en interiørblogg, men det var ektemannen Øystein Kolberg som foretok all planlegging og bygging.
- Jeg tror han synes det var ganske gøy, for i stedet for å være med oss på ferie en helg, ba han om å få være hjemme og heller bygge putekasse, ler Siri.

Lag en plantegning

Det er ikke første gang Øystein bygger noe. Fra før har han blant annet pusset opp en leilighet og snekret leveggen på terrassen. Hans vurdering er at dette er en enkel og overkommelig jobb de fleste kan klare med litt planlegging og enkelt utstyr.

- Start med å lage en tegning av det du skal bygge, både for planleggingens skyld og for å lette det videre arbeidet. Bestem deg for hva du ønsker å bruke putekassen til, se an hvor det er best solforhold og vurder hva som er mulig å få til. Vi valgte å bruke samme materialer på putekassen som på resten av terrassen, slik at den glir naturlig inn i miljøet. Det var viktig at den ble stor nok til at jentene kan boltre seg, men også at den var dyp nok slik at vi voksne kan ligge komfortabelt. Høyden på benken ble satt i forhold til at vi kan bruke utemøblementet og putekassen sammen. Når vi skal ha mange på besøk setter vi spisebordet inntil putekassen som dermed fungerer som sittebenk slik at vi får plass til flere. På det meste har vi vært 25 gjester på denne terrassen, med både barn og voksne om hverandre, sier Øystein.

Ikke monter alt på en gang

- Vær oppmerksom på at det sjelden er rette vinkler på terrasser, så ikke monter alt sammen med en gang. Det er for eksempel ikke rett noen steder her, så jeg bestemte meg for å følge vinkelen på gulvet og tilpasse resten etter dette.

Det viktigste er at du ikke skrur fast ting før du har sett hvordan det ser ut. Selv begynte jeg med rammeverket, men ventet med å montere endehjørnet for å kunne justere litt til slutt. Deretter lagde jeg en liten arbeidstegning for hvordan lokkene skulle ligge og begynte så på topplokket. Så snart vi får gjort rommene i kassen vanntette skal vi ha puter i den. Det eneste jeg angrer på er at jeg la bjelkene på tvers i putekassen. De funger som avstivninger, og et bærende element for lokket, men er litt i veien i selve puterommet, forklarer Øystein.

Enkelt og billig

Det er en enkelt konstruksjon og det eneste du trenger av verktøy er en hammer, skruer og en kapp- og gjærsag for å tilpasse bordene. Materialene kostet ikke mer enn 1100 kroner. Fra jeg kjøpte materialer til den sto ferdig hadde jeg brukt en helg. Putekassen krever veldig lite vedlikehold og behandles på lik linje som resten av terrassen. Det eneste vi skal gjøre er å olje den etter et år. Det går an å beise, men da får man pigment i treverket, forklarer Øystein.

Putekassen har vært klar siden mai i år og vært hyppig brukt siden. Det er mange som har vært innom og tittet på den og en av naboene har bygget sin egen versjon på sin terrasse.
- Vi er superfornøyd alle sammen. Barna bruker den mye og har blant annet brukt den som scene for et skuespill de satt opp. Det er veldig deilig å krype opp i der om ettermiddagen og kvelden, for det er så lunt og godt. Vi har også kjøpt et praktisk solsegl, som enkelt kan henges opp hvis vi skulle ønske å skjerme for solen. Målet mitt er å få på plass en varmelampe også, sånn at jeg kan nyte de lange sommerkveldene litt lenger, avslutter Siri.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.

Spilevegg: Slik bygger du den selv  Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Utnytt plassen under terrassen  Byggmakker

Utnytt plassen under terrassen

15.04.2020

Drømmer du om utekjøkken, sportsbod, mer oppbevaringsplass eller carport? Trikset er å legge et tett terrassegulv.

Nyt utsikten med stolpefritt glassrekkverk Byggmakker

Nyt utsikten med stolpefritt glassrekkverk

14.04.2020

Rekkverk i glass er elegant og kan gjøre underverker for romfølelsen på terrassen din. Velger du en stolpefri løsning, er det ingenting som sperrer for utsikten.