StartsidenTips og rådInspirasjon

Seks stoler ble til ny førsteetasje

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Oppussingseventyret startet da Øydis arvet syv antikke spisestuestoler etter sin mormor. Nå er hele første etasje i eneboligen på Bjørndal totalrenovert med elementer fra ulike årstall på 1900-tallet og frem til i dag.

– Jeg husker stolene fra besøkene hos mormor som liten. De ble produsert i Sverige for cirka 100 år siden og jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre for å få dem «up to date» uten å ødelegge det fine treverket, forteller Øydis Fjørtoft.

Etter å ha fått forsikring fra både interiørarkitekt og møbelrestaurerer bestemte hun seg for en svart, matt finish. Interiørarkitekten valgte et solid møbelstoff som passet i stilen, mens møbelrestaurereren tok seg av rensing, liming, grunning og maling av stolene. I tillegg bisto en møbeltapetserer med polstring og trekking av alle setene.

Disse stolene ble starten på et stort oppussingsprosjekt som endelig er i mål.

Det er ti år siden familien på fire pusset opp sist. I første omgang trengte veggene en runde med sparkel og maling. Løsningene i huset fungerte ikke optimalt, og det tok ikke lang tid før Øydis og mannen innså at de trengte eksperthjelp.

SE VÅRE PRODUKTER HER

 Nytt møter gammelt. Familien ønsket noen røffe og litt annerledes lamper over spisestuen, som en kontrast mot de gamle stolene. Valget falt på en løsning med Aim-pendler der ledningene utgjør en viktig del av lampens design.

 Lyse grunntoner. Alle vegger ble malt i en lys, nøytral gråfarge (NCS S 2500-N), mens tak, karmer og lister ble malt hvite. Også den gamle furutrappen fikk seg et strøk 2500 for å bli så «usynlig» som mulig.

 – Vi har brukt både interiørarkitekt, håndverkerfirma, møbelsnekker, møbeltapetserer, møbelrestaurerer, rørlegger og elektriker. Vi er ganske sikre på egen stil og egne behov og har derfor kunnet gjøre mange valg og innkjøp på egen hånd. Når det kommer til det tekniske, hva som er mulig, hva som er beste løsning og hva som er i tråd med lover og regler, så er det godt å kunne lene seg på noen som virkelig har peiling, sier Fjørtoft.

SE VÅRT UTVALG AV MALING OG TILBEHØR

  Trakk om stolene. Spisestuestolene er trukket i et lyst grovvevd stoff fra Gudbrandsdalens uldvarefabrikk (Odal, farge 232).

 Lyse gulv. I stuen falt valget på en en-stavs matt hvitlakkert eikeparkett.

SE VÅRT GULV-UTVALG HER

 Miks & triks. Her har Øydis valgt å pryde veggen med kunst og planter i en herlig miks. legg merke til hvordan det grønne tas opp i de ulike elementene.

  

 Ildsted med innsyn. Løsningen med glassfront i 90-graders vinkel gir fullt innsyn til flammene samtidig som varmen spres til alle kanter. Se vårt peisovn-utvalg her.

Skandinavia anno 1900

Familien Fjørtoft har brukt mye skandinavisk design i innredningen og har hentet elementer fra ulike årstall på 1900-tallet og frem til i dag.

– Vi liker å kombinere nytt og gammelt. Grunnstilen er nok ganske enkel og stram, men med en del innslag av former, farger og materialvalg som myker opp det stramme uttrykket. Siden jeg jobber mye med farger gjennom arbeidet mitt som grafisk designer synes jeg det er godt å komme hjem til en litt mer dempet og rolig fargepalett. Også har vi endelig hentet kunsten vi anskaffet for 20 år siden frem fra kottet igjen og har kombinert denne med noen innslag av barnekunst, samt noen nye bilder, forklarer Øydis.

Den nye stilen er langt mer voksen og gjennomført, med solide og varige materialvalg. Benker, bord og vinduskarmer er stylet med en kombinasjon av nytt og gammelt, mens grønne planter frisker opp inntrykket midt i alt det svarte, hvite og grå. Grønt i ulike sjatteringer går også igjen i dekorasjonselementer og i den grønne skogen utenfor stuevinduene.

SE VÅRT UTVALG AV VINDUER

 Hvitt mot hvitt. Stylingen i vinduskarnappet er holdt i hvitt for å skape et rolig og enhetlig uttrykk. Den grønne skogen utenfor kommer nærmest inn i rommet. Vintage. I karnappet mellom spisestue og kjøkken står to gamle arvede stoler. Trekket er slitt, men fargen og strukturen i stoffet passer godt inn i interiøret.

 Kult med kaktus. Grønne planter er trendy, og kaktusen er det hotteste du kan få av planter akkurat nå.

 Tok naturen inn. Familien syntes det passet fint å la skogen, som de ser fra vinduene, fortsette inn på kjøkkenet i form av et tapet med skogsmotiv.Benkeplater i heltre valnøtt er med på å bidra til naturtemaet. Noen av kjøkkenfronteneer malt svarte med tavlemaling slik at de kan brukes til huskelister, beskjeder og tegneflate for ungene.

SE VÅRE KJØKKEN HER

Ønsker du å gjøre som Øydis?

Før du setter i gang bør du ha en klar plan for hva du ønsker. Lag en detaljert oversikt over alt som skal gjøres, av hvem og når. Det kan også være smart å lage en bildecollage der du tester ut ideer og samler farger, materialer og eksempler på løsninger du liker. På den måten kan du se hva som fungerer og hva som må justeres før du setter i gang. En slik bildecollage vil også være til stor hjelp dersom du skal sette bort jobben.

– Vi har brukt lang tid, men til gjengjeld er vi veldig fornøyde med resultatet. Nå er alle løsninger funksjonelle og tilpasset våre behov. I den nye garderoben i gangen har hvert familiemedlem fått tildelt egne skuffer og plass til klær slik at alle har oversikt over eget tøy, forteller Fjørtoft.

SE VÅRE GARDEROBER HER

 Det lille sorte. Gjestebadet har fått lekre gråsorte fliser og messingdetaljer for et lunere uttrykk.

SE VÅRE BADEROMSPRODUKTER HER

   Inngangsdør med en twist. Familien har valgt inngangsdør fra Swedoor med husnummer frest inn og glassatt.

LIKER DU INNGANGSDØREN? DET ER EN CHARACTER YTTERDØR DIGITS FRA SWEDOOR. KAN BESTILLES HOS BYGGMAKKER

  Fiskeben under bena. Flisgulvet i fiskebensmønster egner seg godt for store gulvflater som alternativ til slette, ensfargede fliser.

Fun fact om spisestuestolene

Spisestuemøblementet til Øydis ble kjøpt brukt av hennes morfar i en møbelbutikk i Sarpsborg. Møbelhandleren har fortalt at stolene tidligere tilhørte skipsreder Ditlev-Simonsen og at skipsrederen og Kong Olav hadde vært gode seilekompiser. Han fortalte at kong Olav alltid hadde fast plass i en av de to tronestolene når han var på middagsbesøk.

 

 

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Velg smart og miljøvennlig når du pusser opp Byggmakker

Velg smart og miljøvennlig når du pusser opp

14.12.2020

Å pusse opp miljøvennlig er bra for mer enn kloden – det kan gjøre at du sparer penger også. Her er fem smarte, bærekraftige tips.

Kundeanmeldelse: Min opplevelse med Fiks Ferdig Byggmakker

Kundeanmeldelse: Min opplevelse med Fiks Ferdig

01.12.2020

Planlegger du å pusse opp, men lurer på hvor du skal begynne? For familien Bue startet prosessen med et Googlesøk – og et lykketreff.

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt   Byggmakker

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt

25.08.2020

Med en «ECO ytterdør» slipper du å fyre for kråkene. Les videre og finn ut hvilke dører ekspertene våre ville lagt i handlekurven.