StartsidenTips og rådInspirasjon

Slik får du drømmegårdsplassen i stein

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

En klassisk norsk boligtomt ligger i skrånende terreng med høydeforskjell som gjerne tas opp i en underetasje. Ofte blir løsningen lite anvendelige flater med gress eller bark. Her får du noen tips til å lage et lekkert og praktisk ankomstparti i stein.

En gårdsplass skal gjerne dekke flere funksjoner. Den skal være praktisk, ofte er den kanskje en biloppstillingsplass, samtidig som den skal ønske deg og dine gjester velkommen. Med stein får du utnyttet mer areal og nivåforskjeller i terrenget, det ser alltid ryddig og ordentlig ut og det er en langvarig løsning du har glede av lenge. Nedenfor får du noen tips om alle mulighetene stein gir deg.

Bruk stein på små eller skrånende gressområder

I stedet for små flater med gressplen rundt husveggene, gir faste flater en mer variert bruk for store og små. Arealer som benyttes til biloppstillingsplass eller gangsoner egner seg for belegningsstein, mens flater for opphold bedre løses med heller kombinert med terrassebord. Her kan barn sprette ball, hoppe tau, leke med tre-hjulsykkel osv.

Myk opp med grønne innslag

Gårdsplass og inngang mot gaten må gjerne skjermes med et plantebed langs adkomstvegen. Det er flott med en blanding av vintergrønne og bladfellende busker, samt blomstrende prydbusker. Det gir en helhetlig og stram løsning ved at materialvalget begrenses, lag gjerne faste sittebenker i stein som kan kombineres med løse sitteputer.

Del opp i soner

På en flat tomt er enklere å etablere soner for ulike formål, uten at verdifullt areal går tapt i skråninger. En gårdsplass skal ivareta tilstrekkelig parkeringsareal, avfallsbeholdere skal få en egnet plass nær adkomstveg, og det er gunstig å etablere et fysisk skille mellom halvoffentlig adkomstside og mer privat hage. Dette kan gjerne løses ved en kombinasjon av mur og bed med forskjellige nyttevekster og kanskje en pergola der klatreplanter kan danne en grønn vegg.

Myk opp med buer

Et ordinært rettlinjet adkomstareal har fått en mykere form ved å legge belegningsstein og mur i buede linjer, noe som tas igjen i skjermingen av avfallsbeholderne. Beplantning langs husvegg gir en mykere avgrensning av gårdsplassen, og denne bør avgrenses med kantstein. Her er klassikeren Asak Herregårdsstein perfekt. Herregårdstein inngår i en egen serie bestående av belegningsstein, mur, helle, sirkelpakke og kantstein som gir uterommet ditt helhet. Husk å myke opp med lav belysning som gir en lun og stemningsfull atmosfære på kveldstid.

Tilpass deg terrenget

I norsk klima er det behov for overdekket uteplass, men det er ikke alltid like enkelt å tilpasse boligen. Bygg heller en separat paviljong eller utestue der sitteplassen er klar til bruk hele sesongen. Skjerming mot innsyn og vind kan utføres helt eller delvis med glass eller treverk. For å ta opp etasjeforskjellen til baksiden av boligen kan dette med fordel gjøres både i nivåforskjeller på oppholdsflatene ved inngangsnivået, og i trapper langs gavlveggen. 

Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller Byggmakker

Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller

15.06.2020

Skal du oppgradere uteplassen i sommer? Vi har vært i arkivet og funnet frem masse inspirasjon om vakre, vedlikeholdsvennlige og kreative uteplasser.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet Byggmakker

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet

15.08.2019

Mur, belegningsstein, heller og støttemurer er den store hagetrenden om dagen. Stein er perfekt til å skape ulike hageparseller som samtidig utjevner nivåforskjeller i terrenget. Private kjøkkenhager er supertrendy – uavhengig om du har liten balkong eller stor hage.

Slik bygger du utekjøkken  Byggmakker

Slik bygger du utekjøkken

03.07.2019

Drømmer du om å lage mat på terrassen? Med disse byggeklossene kan du gjøre jobben selv.