StartsidenTips og rådInspirasjon

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.

Med smart bruk av farger, lys og lysreflekterende elementer kan du få rommene dine til å virke store og luftige. Mange tyr til hvitt, men ifølge JOTUNS fargesjef er fargekartene fulle av alternativer som skaper romfølelse.

– Mange elsker hvite rom fordi lyset danser fritt, mens andre opplever fravær av stimuli uten farger. Lyse pasteller er et genialt alternativ som kombinerer både fargestimuli og refleksjon av lys, forteller Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

Hun legger til at også kulørte farger oppleves spennende i møte med dagslys. Fargene kvikner litt ekstra til, og rommet føles mer energisk. Selv mørke farger kan endre romfølelsen til det større – fordi mørke farger skaper dybde.

– Maler du vegger og tak, eventuelt vinduer og dører i samme farge, oppnår du et sømløst uttrykk som gir følelsen av ekstra store rom, tipser Mørkve.

HELHET. Her er veggene malt med LADY Pure Color 1428 Pale Linden. Taket er malt med LADY Perfection 1428 Pale Linden. FOTO: JOTUN.

Gjennomgående blått

Vegg bak sofa: LADY Pure Color 4477 Deco Blue. Vegg i front: LADY Pure Color 4618 Kveldshimmel. Dør og karm: LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kveldshimmel. Gulv: 9938 Dempet Sort. FOTO: JOTUN.

Link

Slik jukser du deg til større rom

1. Mal vinduskarmene hvite

Hvit farge med høyglans rundt vinduene gir optimal refleksjon av lys inn i rommet.

LADY Supreme Finish med glansgraden superblank sørger for vakkert lys når solstrålene titter inn vinduene. Dersom du ønsker mindre glans er både halvblank, silkematt og matt gode alternativer.

SLIPP LYSET INN. Her malt med LADY Supreme Finish superblank 9918 Klassisk Hvit. Grønn vegg: LADY Pure Color 10248 Olivenlund. FOTO: JOTUN.  

2. Mal himlingen

Har taket ditt begynt å gulne? Et nymalt hvitt tak bidrar til å lysne rommet betraktelig, enten himlingen er slett eller panel. For slette himlinger er LADY Perfection den beste malingen. Den gir et perfekt matt og skjoldfritt resultat. For panel anbefaler Jotun LADY Supreme Finish for tre og panel. Ønsker du å beise taket? Bruk LADY Pure Nature White, Jotuns hviteste tone.

LYST OG LUFTIG. Himling malt med LADY Perfection 9918 Klassisk Hvit i møte med vegger malt med LADY Pure Color 10683 Cashmere. FOTO: JOTUN.

3. Bruk speil – se forskjellen

Speil reflekterer lys. Et godt råd er å plassere speil strategisk på veggen eller i interiøret, slik at det reflekterer godt med lys inn i rommet. Varier mellom små og store speil – og test deg frem før du setter skruer i veggen.

SPEIL, SPEIL PÅ VEGGEN DER. Speil reflekterer dagslyset inn i rommet. Her malt med LADY Aqua i fargen 7163 Minty Breeze. FOTO: JOTUN.

Vær bevisst

Med smart bruk av farger og lyssetting kan du enkelt forvandle et rom fra lite til luftig. Legg merke til at både vegg og tak har fått en lys og livlig gultone.

Lys endrer fargeopplevelsen

Når du skal male et rom, bør du ta høyde for lysforholdene. Lys har nemlig svært stor påvirkning på farger. Samtidig er både interiør, tilstøtende rom og omgivelsene utenfor vinduene med på å forme fargeopplevelsen inne i rommet.

Retningen dagslyset kommer fra er heller ikke uvesentlig. Visste du for eksempel at nordvendte rom fremstår som kjøligere enn de sørvendte? Mange soverom er vendt mot nord, nettopp for å ha en svalere plassering i huset.

– Mange ønsker den svale følelsen på soverommet. Det har ført til at blått og blågrønt er populære farger, forteller Mørkve.

SOV I RO. En dempet favoritt, perfekt til soverommet. LADY Pure Color 
6350 Soft Teal. FOTO: JOTUN.

Solen slipper derimot godt til i rommene mot sør, og det er disse rommene som får det beste lyset.

– Jeg vil påstå at det meste av farger fungerer her, og at man heller skal tenke igjennom stemningen man ønsker. Varme og gylne farger understreker sollyset, mens kjøligere farger som blå og blågrønt vil føles friskere og svalere når lys og luft danser forbi. Fargekraftige farger vil også oppleves som mer levende og friske i rom med tilgang på godt dagslys, forteller Mørkve.

FRODIG GRØNN. LADY Pure Color 8478 Pale Green. FOTO: JOTUN.

Dus og dempet

LADY Pure Color 12083 Devine og 1024 Tidløs.

 • Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

  Male huset – slik gjør du det!

  Link
 • Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

  Terrassebeis – årets farger og trender

  Link
 • Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

  Terrassebeis – slik gjør du det

  Link
 • Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

  Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

  Link
 • Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

  Velg riktig maling til dine rom

  Link

Lett og luftig

Lady Pure Color 1024 Tidløs.

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.