StartsidenTips og rådInspirasjon

Slik lagde Line og Christian en drøm av en hage

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Den mer enn gjennomførte Sveitservillaen til Line og Christian i Holmestrand trengte en hage som matchet det herskaplige huset. Det har de oppnådd.

Snakk om småbruksidyll her på Lajord gård i Holmestrand. Den lille familien på tre har brukt mer enn åtte år på drømmen om et idyllisk landliv hvor gamle tradisjoner er godt ivaretatt. Da paret pusset opp huset brukte de estetiske stilelementer fra «gamle dager», men moderne materialer og løsninger. Materialvalget ute reflekterer også dette.

–Vi brukte en del tid før vi bestemte oss for å legge stein. Vi var innom både tre og å støpe, men landet på at stein var den beste løsningen både estetisk og praktisk sett, forteller Line.

Etter å ha lagt utallige timer i oppussing det siste tiåret legger ikke Line skjul på at vedlikeholdsfaktoren spilte en avgjørende rolle.

–Vi ønsket en lettstelt hage for å nyte sommeren og ikke bruke tiden på fiksing av det ene eller andre.

Helhetlig. Line og Christian valgte å legge stein rundt hele huset. Dette utgjør en fin ramme rundt huset og binder alle uteplassene sammen.

  Når de først hadde bestemt seg for stein satt de flere timer og tegnet plantegninger. Line og Christian ønsket å benytte solforholdene rundet hele huset, så det å ha uteplasser på flere steder var viktig.

–Vi hadde lyst til å mikse ulike steiner sammen, lage blomsterbed og uteplass kombinert uten å lage for mange kanter, men heller mer runde og myke overganger, forteller hun.De vurderte å leie inn hjelp til planskisser, men skissene de lagde selv holdt lenge og paret fikk det akkurat slik de ønsket det. Det å legge steinen var ikke vanskelig, men tidkrevende. Christian gjorde dette sammen en kamerat som hadde litt erfaring fra før.

 Myke former. Kantsteinene langs blomsterbedet nærmest bukter seg rundt og gir et behagelig og dynamisk overgang til plen og resten av hageområdet.

  

Sol eller skygge? Uten overbygg eller markiser er parasoller geniale og nødvendige for å skygge for solen på de heteste sommerdagene.

Gøy i hagen. Denne morsomme hagehusken får du kjøpt hos Byggmakker.

–Det vi brukte mest tid på var grunnarbeidet. Det var viktig å ha riktig nivå rundt hele huset, få pakket massene under steinene og få fall de steder hvor det skulle være fall. Selve steinleggingen gikk ganske lett, kommenterer Line.

Resultatet er et flott steingulv som er fint å gå på med bare føtter og lett å holde rent.

Kombinasjonen stein, gress og blomsterbed er en sikker vinner. Gjør deg selv tjenesten å ha et klart skille mellom gress og bed. Det gjør du ved å legge belegningsstein kant i kant med gresset. Du kan da kjøre gressklipperen over, og slipper å bruke kantklipper, samtidig som du hindrer gresset fra å vokse inn i bedet.

Kant i kant. Kantsteinene rundt blomsterbedene er støpt fast slik at de er stabile og ikke flytter på seg.

    

Vær kreativ. Lag ditt helt eget mønster og skap ekstra liv i dekket. Det går også an å bruke andre farger eller steintyper.

Tips!

Steinene på selve uteplassen er lagt i sand og er "flytende". Dette gjør at de tåler snø og kulde bedre.

Fakta

Line og Christian har brukt følgende steiner fra Herregårdserien til Asak Miljøstein i hagen sin:

  • Kantstein

  • Belegningsstein

  • Toppheller
Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller Byggmakker

Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller

15.06.2020

Skal du oppgradere uteplassen i sommer? Vi har vært i arkivet og funnet frem masse inspirasjon om vakre, vedlikeholdsvennlige og kreative uteplasser.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet Byggmakker

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet

15.08.2019

Mur, belegningsstein, heller og støttemurer er den store hagetrenden om dagen. Stein er perfekt til å skape ulike hageparseller som samtidig utjevner nivåforskjeller i terrenget. Private kjøkkenhager er supertrendy – uavhengig om du har liten balkong eller stor hage.

Slik bygger du utekjøkken  Byggmakker

Slik bygger du utekjøkken

03.07.2019

Drømmer du om å lage mat på terrassen? Med disse byggeklossene kan du gjøre jobben selv.