StartsidenTips og rådInspirasjon

Slik unngår du dugg og rim på vinduet

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Dugg eller rim på glassets innside eller utside skyldes ikke feil på vinduet. Dette kan forekomme på både nye og eldre vinduer.

Utvendig dugg eller rim oppstår gjerne på kalde dager med høy luftfuktighet. Da vil et vindu med god isolasjonsevne ikke slippe nok varme ut til å «avrime» glasset på utsiden, og dugg eller rim kan oppstå.

Innvendig dugg på nye glass kan skyldes høy innvendig luftfuktighet. På eldre vinduer fra 1990-tallet og før, skyldes det ofte kuldegjennomslag fra utsiden til innsiden av glasset via avstandslisten som ligger mellom glassene.

Her er tre tips fra glassportal.no som kan avhjelpe duggdannelse på vinduene.

SE VÅRT PRODUKTUTVALG PÅ BYGGMAKKER.NO

  1. Hold tilstrekkelig lav luftfuktighet gjennom god ventilasjon. Bruk de friskluftventilene rommet er utstyrt med, eller foreta regelmessige utluftinger. Det er viktigst med god ventilasjon i de delene av huset der luftfuktigheten er størst: Bad, vaskerom, kjøkken og rom hvor det tørkes klær. I soverom vil det også avgis mye fuktighet i løpet av en natt gjennom luften vi puster ut, og et kjølig soverom med dårlig ventilasjon vil derfor ha stor sannsynlighet for kondens innvendig om vinteren.

  2. Hold tilstrekkelig høy overflatetemperatur på innvendig glassflate. Dette oppnår du ved å holde tilstrekkelig høy romtemperatur, og ved å sørge for at den varme luften får sirkulere fritt på rutens innside. Plassering av en varmekilde under vinduet vil bedre forholdene vesentlig.

  3. Bruk energiruter og flere lag glass. Det gir lavere U-verdi og bedre isolasjon.

Nyhet: Antidugg

I enkelte perioder kan godt isolerte vinduer være ekstra utsatte for dugg og ising på utsiden. I år har Natre lansert sitt AntiDugg-glass, som dramatisk reduserer risikoen for dette. Natre AntiDugg anbefales til vinduer hvor det er viktig med fritt utsyn hele dagen – for eksemel i kjøkken og stue.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører Byggmakker

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører

15.09.2020

Som ekspert på vinduer tilpasset nordiske forhold, har Natre nå utviklet praktiske innadslående vinduer, samt videreutviklet sine klassiske heve- og skyvedører for det moderne hjem.

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på Byggmakker

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på

18.08.2020

Nye vinduer er en investering med mange gevinster når du velger riktig. Vi har spurt eksperter fra fire ulike vindusprodusenter om hva som skal til, slik at du får en vellykket “vindusshopping”.

Guide: Slik velger du riktig skyvedør  Byggmakker

Guide: Slik velger du riktig skyvedør

16.06.2020

Skyvedører med glass fra gulv til tak gjør underverker for romfølelse og lysforhold. Vi har laget en sjekkliste du bør gå gjennom før du velger løsning.