StartsidenTips og rådInspirasjon

Slik unngår du dugg og rim på vinduet

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Dugg eller rim på glassets innside eller utside skyldes ikke feil på vinduet. Dette kan forekomme på både nye og eldre vinduer.

Utvendig dugg eller rim oppstår gjerne på kalde dager med høy luftfuktighet. Da vil et vindu med god isolasjonsevne ikke slippe nok varme ut til å «avrime» glasset på utsiden, og dugg eller rim kan oppstå.

Innvendig dugg på nye glass kan skyldes høy innvendig luftfuktighet. På eldre vinduer fra 1990-tallet og før, skyldes det ofte kuldegjennomslag fra utsiden til innsiden av glasset via avstandslisten som ligger mellom glassene.

Her er tre tips fra glassportal.no som kan avhjelpe duggdannelse på vinduene.

SE VÅRT PRODUKTUTVALG PÅ BYGGMAKKER.NO

  1. Hold tilstrekkelig lav luftfuktighet gjennom god ventilasjon. Bruk de friskluftventilene rommet er utstyrt med, eller foreta regelmessige utluftinger. Det er viktigst med god ventilasjon i de delene av huset der luftfuktigheten er størst: Bad, vaskerom, kjøkken og rom hvor det tørkes klær. I soverom vil det også avgis mye fuktighet i løpet av en natt gjennom luften vi puster ut, og et kjølig soverom med dårlig ventilasjon vil derfor ha stor sannsynlighet for kondens innvendig om vinteren.

  2. Hold tilstrekkelig høy overflatetemperatur på innvendig glassflate. Dette oppnår du ved å holde tilstrekkelig høy romtemperatur, og ved å sørge for at den varme luften får sirkulere fritt på rutens innside. Plassering av en varmekilde under vinduet vil bedre forholdene vesentlig.

  3. Bruk energiruter og flere lag glass. Det gir lavere U-verdi og bedre isolasjon.

Nyhet: Antidugg

I enkelte perioder kan godt isolerte vinduer være ekstra utsatte for dugg og ising på utsiden. I år har Natre lansert sitt AntiDugg-glass, som dramatisk reduserer risikoen for dette. Natre AntiDugg anbefales til vinduer hvor det er viktig med fritt utsyn hele dagen – for eksemel i kjøkken og stue.

Guide: Slik velger du riktig skyvedør  Byggmakker

Guide: Slik velger du riktig skyvedør

16.06.2020

Skyvedører med glass fra gulv til tak gjør underverker for romfølelse og lysforhold. Vi har laget en sjekkliste du bør gå gjennom før du velger løsning.

Er du klar for vinteren? Hold kulda ute og varmen inne Byggmakker

Er du klar for vinteren? Hold kulda ute og varmen inne

26.10.2018

En tredjedel av alt varmetap i boligen din skjer gjennom vinduer og dører. Det riktige vindusvalget kan derfor bli en mer lønnsom investering enn du hadde trodd.

Funkis ved vannkanten Byggmakker

Funkis ved vannkanten

03.09.2018

Ved havgapet i Brønnøysund finner du en rålekker funkisperle. En familie på fem har realisert husdrømmen og valg av vinduer har vært fundamentalt i prosjektet.

Bekymringsfrie vinduer Byggmakker

Bekymringsfrie vinduer

04.04.2018

Trodde du at et vindu bare var et vindu? I dag kan man oppgradere et vindu til å øke innekomforten, sikkerheten, boligverdien, begrense lyd eller solstråler, spare strømutgifter – eller rett og slett ta vindusvasken selv.