StartsidenTips og rådInspirasjon

Småbruk i særklasse

Det unge paret slo til da et lite gårdsbruk utenfor Holmestrand kom til salgs i 2004. Etter utallige timer med oppussing gjennom åtte år, kunne paret endelig flytte inn i drømmehuset sitt.

Som studenter kjøpte de et gammelt småbruk på hjemstedet. Så brukte de åtte år på å bygge opp tre splitter nye bygg. I dag fremstår den lille gården som herskapelig, med troverdige gjengivelser av gammel tradisjon.

Det gamle gårdsbruket fra 1904 bar preg av lite vedlikehold og nedslitte bygninger med fukt, råte og lekkasjer. Da de nye eierne fikk oversikt over tilstanden på byggene, konkluderte de med at det ville bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. De bestemte seg for å bygge i gammel stil og bruke estetiske elementer fra historien, men bruke moderne materialer og teknologi, og innrede komfortabelt. Komforten var spesielt viktig på badeværelset, der stor plass og varige løsninger er stikkordene.

Huset er 186 kvadratmeter i grunnflate og har to fulle etasjer. Med en slik målestokk, er alle rommene relativt store og må møbleres deretter. Alt må oppskaleres, fordi smått og spinkelt interiør drukner fort i de massive omgivelsene. Eieren kjøpte den største sofaen de hadde i butikken, og trodde kanskje den ville være for voldsom, men her i stuen fremstår den som akkurat passe. Dagligstuen har veggfargen Lady 10341 Kalk.

Med alle kvadratmeterne, er strømutgifter også viktig å ta hensyn til. Huset har varmepumpe, radiatorer på soverommene, vannbåren varme i alle gulv, og mye LED-belysning. I tillegg to store ildsteder som sørger for varme – og ikke minst hygge. Huset er for øvrig bygget etter TEK10 krav og med godt utført arbeid er husets nivå nesten på Passivhus nivå, med et lekkasjetall på 0,8.

Huset har tre stuer, hver til sitt bruk. Selv om finstua ikke er i bruk til daglig, var det et must for eierne å inkludere den i sitt nye hjem. Fra gammelt av, var finstua det eneste stedet man hadde tapet. Den gang som nå, var mønsteret ofte klassisk og elegant. Disse to er fra Borge.

Det blir tilbrakt mye tid i skinnstolen ved peisen mellom kjøkken og dagligstuen. For å gi veggen et gammeldags uttrykk, kjøpte de vanlig reisverk som de fikk frest kantene på hos det lokale sagbruket, og deretter beiset. Resultatet ser ut som original laftekledning.

Veggene i soverommet har tapet fra Borge og fargen Lady 552 Tudor.

Hallen har syv meter under taket og prydes av en lysekrone fra K-design. Alle gulvfliser fra Byggmakker.

Line og Christian er en av fjorårets vinnerne av Bergene Holm inspirasjonspris (eksteriørprisen 2012).
Hvert år deler Bergene Holm ut 250 000 kroner til inspirerende prosjekter.
Kanskje det blir deg i år? Søknadsfristen er 11. november

Høstens tapettrender – skjem bort veggene med Van Gogh  Byggmakker

Høstens tapettrender – skjem bort veggene med Van Gogh

03.10.2019

Den nye tapettrenden er preget av alt fra det enkle skandinaviske uttrykket til det mer eksotiske, elegante og kunstneriske. Fellesnevneren er økt fargebruk og komplekse fargekombinasjoner.

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg  Byggmakker

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

10.09.2019

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.

Høstens tapettrender: Slipp naturen inn! Byggmakker

Høstens tapettrender: Slipp naturen inn!

26.08.2019

Med tapet kan du raskt og enkelt forvandle et rom og gi det en ekstra touch, i stil med resten av interiøret. Fellesnevneren for høsten 2019 er økt fargebruk og mer komplekse fargekombinasjoner – nå er nemlig fargene på vei inn for fullt.