StartsidenTips og rådInspirasjon

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

PANORAMA: Doble vinduer og dobbeltdør gir deg god utsikt fra annekset.

Nordmenn blir ofte omtalt som «hjemmekjære». I så fall er det vel ikke så rart at så mange av oss elsker å flytte hjemmekosen utendørs om sommeren. Med en stor uteplass, er det også ekstra fristende å utnytte hagen på best mulig måte.

Selv om det er lite å utsette på terrasselivet, ser vi at det i tillegg blir mer og mer populært å lage egne uteplasser med overbygg i hagen. Med et romslig anneks, kan du velge ulike løsninger og innredninger som passer perfekt til ditt bruk.

Både bod og utestue

Et anneks fungerer utmerket som en oase i sommervarmen, og kan også gjøre det koselig å sitte ute i hagen selv om det kommer en skur. Ellers kan du bruke noe av plassen til oppbevaring. En av bestselgerne hos Byggmakker heter Anneks Grimstad, og den minste utgaven har en grunnflate på kun 12 m2 (4 x 3 meter):

– Mulighetene er mange med Anneks Grimstad, på grunn av størrelsen. Denne går det for eksempel an å kombinere som bod og utestue. Med godkjent byggetillatelse kan du dessuten bruke annekset som en ekstra soveplass eller annet oppholdsrom, forteller Hans Martin Hansen fra leverandør Arnøy Engros AS.

– Personlig liker jeg også veldig godt at de brede dobbeltdørene og store vinduene gir deg panoramautsikt. Med flotte omgivelser eller fin utsikt der du bor, vil du nok få mye glede av et slikt anneks i løpet av sommeren og høsten, legger han til.

Anneks Grimstad levers også i størrelsene 15,6 m2 og 24 m2, men da må du søke byggetillatelse fra kommunen før du setter det opp.

Annekset leveres som veggbord med not og fjær, som er relativt enkle å montere selv. Ellers kan du få en kvalifisert håndverker til å gjøre det for deg – Fiks Ferdig! Når det er gjort, gjenstår bare et par strøk maling i en farge du liker, samt å innrede annekset slik du vil ha det.

 

LEKKER UTESTUE: Anneks Grimstad er en av bestselgerne til Byggmakker.

 

Søke eller ikke søke?

Fordi den minste utgaven av Anneks Grimstad er på under 15 m2, og er under tre meter høyt, er hovedregelen at du ikke trenger å søke kommunen for å sette det opp selv. Men merk at dette kun gjelder hvis du skal bruke annekset som utestue, lysthus, oppbevaringsrom, dukkehus, hobbyrom, sykkelbod eller lignende – kun et sted der det er meningen å oppholde seg i kortere perioder. Det må riktignok plasseres minst én meter fra grensen til naboen din.

Har du derimot tenkt til å bruke annekset som atelier, kontor, soveplass eller en annen mer permanent oppholdsplass, må du fortsatt søke kommunen om denne typen brukstillatelse. Hvis planen for eksempel er å la sommergjestene dine overnatte der, eller kanskje leie ut annekset i ny og ne via AirBnb, må du altså være sikker på at du har tillatelsen i orden først.

Enkelte kommuner kan nemlig ha særskilte krav til arealutnyttelse. Dette er spesielt vanlig for områder med mange fritidseiendommer.

– Anneks Grimstad oppfyller «soveromskravene» når det gjelder takhøyde, rømningsmulighet, vinduer og så videre, så i de fleste tilfeller skal det bare være snakk om en formalitet. Likevel vil jeg anbefale å ta kontakt med kommunen dersom du er i tvil om reglene der du bor, avslutter Hansen.

Uansett om tilbygget er søknadspliktig eller ikke, må du huske å sende melding til kommunen når det er oppført for å få en ferdigattest.

 

Bestill Anneks Grimstad her »

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.

De 9 hotteste terrassebordene denne sommeren Byggmakker

De 9 hotteste terrassebordene denne sommeren

19.05.2021

Skal du bygge ny terrasse i år? I så fall har du flere varianter av terrassebord å velge mellom enn noensinne, så hvilket skal du gå for? Det kommer an på hva som er viktigst for deg – er det pris, utseende, farge, byggemateriale eller vedlikehold?