StartsidenTips og rådInspirasjon

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

PANORAMA: Doble vinduer og dobbeltdør gir deg god utsikt fra annekset.

Nordmenn blir ofte omtalt som «hjemmekjære». I så fall er det vel ikke så rart at så mange av oss elsker å flytte hjemmekosen utendørs om sommeren. Med en stor uteplass, er det også ekstra fristende å utnytte hagen på best mulig måte.

Selv om det er lite å utsette på terrasselivet, ser vi at det i tillegg blir mer og mer populært å lage egne uteplasser med overbygg i hagen. Med et romslig anneks, kan du velge ulike løsninger og innredninger som passer perfekt til ditt bruk.

Både bod og utestue

Et anneks fungerer utmerket som en oase i sommervarmen, og kan også gjøre det koselig å sitte ute i hagen selv om det kommer en skur. Ellers kan du bruke noe av plassen til oppbevaring. En av bestselgerne hos Byggmakker heter Anneks Grimstad, og den minste utgaven har en grunnflate på kun 12 m2 (4 x 3 meter):

– Mulighetene er mange med Anneks Grimstad, på grunn av størrelsen. Denne går det for eksempel an å kombinere som bod og utestue. Med godkjent byggetillatelse kan du dessuten bruke annekset som en ekstra soveplass eller annet oppholdsrom, forteller Hans Martin Hansen fra leverandør Arnøy Engros AS.

– Personlig liker jeg også veldig godt at de brede dobbeltdørene og store vinduene gir deg panoramautsikt. Med flotte omgivelser eller fin utsikt der du bor, vil du nok få mye glede av et slikt anneks i løpet av sommeren og høsten, legger han til.

Anneks Grimstad levers også i størrelsene 15,6 m2 og 24 m2, men da må du søke byggetillatelse fra kommunen før du setter det opp.

Annekset leveres som veggbord med not og fjær, som er relativt enkle å montere selv. Ellers kan du få en kvalifisert håndverker til å gjøre det for deg – Fiks Ferdig! Når det er gjort, gjenstår bare et par strøk maling i en farge du liker, samt å innrede annekset slik du vil ha det.

 

LEKKER UTESTUE: Anneks Grimstad er en av bestselgerne til Byggmakker.

 

Søke eller ikke søke?

Fordi den minste utgaven av Anneks Grimstad er på under 15 m2, og er under tre meter høyt, er hovedregelen at du ikke trenger å søke kommunen for å sette det opp selv. Men merk at dette kun gjelder hvis du skal bruke annekset som utestue, lysthus, oppbevaringsrom, dukkehus, hobbyrom, sykkelbod eller lignende – kun et sted der det er meningen å oppholde seg i kortere perioder. Det må riktignok plasseres minst én meter fra grensen til naboen din.

Har du derimot tenkt til å bruke annekset som atelier, kontor, soveplass eller en annen mer permanent oppholdsplass, må du fortsatt søke kommunen om denne typen brukstillatelse. Hvis planen for eksempel er å la sommergjestene dine overnatte der, eller kanskje leie ut annekset i ny og ne via AirBnb, må du altså være sikker på at du har tillatelsen i orden først.

Enkelte kommuner kan nemlig ha særskilte krav til arealutnyttelse. Dette er spesielt vanlig for områder med mange fritidseiendommer.

– Anneks Grimstad oppfyller «soveromskravene» når det gjelder takhøyde, rømningsmulighet, vinduer og så videre, så i de fleste tilfeller skal det bare være snakk om en formalitet. Likevel vil jeg anbefale å ta kontakt med kommunen dersom du er i tvil om reglene der du bor, avslutter Hansen.

Uansett om tilbygget er søknadspliktig eller ikke, må du huske å sende melding til kommunen når det er oppført for å få en ferdigattest.

 

Bestill Anneks Grimstad her »

Juletre: Velger du kunstig eller naturlig? Byggmakker

Juletre: Velger du kunstig eller naturlig?

20.12.2019

Er du på jakt etter juletre i siste liten? Her er tre gode grunner til å velge et grønt, glitrende tre i plast.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Vinyl er i vinden på norske terrasser i sommer Byggmakker

Vinyl er i vinden på norske terrasser i sommer

25.04.2019

Disse leveggene krever minimalt med vedlikehold, tåler alle temperaturer, og kan monteres enklere enn du tror.

Ligger verktøyet ditt og flyter?  Skaff deg en praktisk redskapsbod Byggmakker

Ligger verktøyet ditt og flyter? Skaff deg en praktisk redskapsbod

25.09.2018

Savner du å ha orden og system blant redskaper og verktøy? Da kan en enkel redskapsbod i hagen være løsningen.