StartsidenTips og rådInspirasjon

Spilevegg: Slik bygger du den selv

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Treverk skaper varme, kontraster, og dybde i et rom med slette vegger – og med spile-teknikken kan du skape stor forandring. Nå ser vi også at flere og flere vil gjøre jobben selv, og med en lang hjemmesommer i vente er det bare å brette ermene opp.

Vi har spurt vår favoritt-snekker Niklas om hvordan man bygger spilevegg som amatør og hvilke muligheter som finnes i spile-jungelen. Han merker stor etterspørselen etter spilevegg for tiden. 

— Jeg gjestet en interiørpodcast for litt siden og da kom det mange spørsmål om spiler. Spiler er en moderne versjon av panel og er svært enkelt å bygge med gode instrukser, sier snekkeren.

Hvorfor tror du at det har blitt så populært med spilevegg?

- Jeg tror det er litt som andre type trender, at de gjerne kommer tilbake. Denne trenden startet på boliger og fritidsboliger allerede i 2014, men har nå tatt helt av. 

Han har laget en enkel instruksjonsvideo lenger ned i denne artikkelen. Men først, litt inspirasjon.

VAKKERT MED SPILER: En spilevegg kan gjøre underverker både ute og inne. Disse gran-spilene er beiset med LADY Pure Nature i fargen 9049 Valnøtt. Foto: Jotun.

Spilevegg innendørs

Mange har nok sett spiler i terrasserekkverk og pergola, men spileveggen fungerer også utmerket innendørs.

Klassikeren er å bruke spilevegg som romdeler, enten fastmontert eller frittstående. Dette er et fint alternativ til den tradisjonelle lettveggen fordi resultatet blir luftig og åpent. Bare se her:

ROMDELER: Spiler er et suverent alternativ dersom du ønsker å dele opp et rom uten å sette opp ny vegg. Denne hjemmelagde spileveggen forlenger en eksisterende vegg mellom oppholdsrom og entré. Foto: Iriskic Iris Interiør & Oppussing. Instagram: iris.interior.oppussing.

Dette kan du bygge med spiler innendørs:

 • Spilevegg, fastmontert eller frittstående
 • Spilehimling
 • Spilegulv
 • TV-vegg
 • Romdeler
 • Trapperekkverk

SPILEHIMLING: Hvor lekkert?! Denne jobben krever nok litt mer arbeid, og muligens en profesjonell håndverker, men spør du oss er både tiden og pengene verdt et resultat som dette. Foto: Gilje Tre As.

 

SMART BELYSNING: De kreative eierne har lagt inn en Philips Hue lightstrip som kan styres med app. Foto: Iriskic Iris Interiør & Oppussing. Instagram: iris.interior.oppussing.

Å sette opp spilevegg er noe de fleste får til selv, med få og enkle verktøy.

Bruk god tid og finn fine og rette materialer, så går jobben enda lettere. 

Spiler utendørs

Sommeren har hatt en knallstart i mange deler av landet. Dersom godværet fortsetter er det ingen tvil om at flere av oss kommer til å tilbringe mye tid på egen uteplass i månedene fremover.

Dette kan du bygge med spiler utendørs:

 • Hagemøbler
 • Pergola
 • Terrasserekkverk
 • Utekjøkken
 • Levegg

SPILER PÅ BALKONG: Du trenger ikke ha en stor uteplass for å være kreativ med spiler. Denne balkongen har fått sidevegger med horisontale spiler. Foto: Gilje Tre As.

GJERDE MED SPILER: Spiler i tre egner seg ypperlig som gjerde, levegg og terrasserekkverk. Bildet er tatt hos interiørparet bak bloggen og butikken Nordiske Hjem. Foto: ESSVE.

PERGOLA: Denne pergolaen er rett og slett helt fantastisk. De heldige eierne bruker loungeområdet hele året. Bildet er tatt hos interiørparet bak bloggen og butikken Nordiske Hjem. Foto: ESSVE.

OVER OSLO: Med en utsikt som denne er et transparent spilerekkverk det eneste riktige. Foto: Byggmakker.

UTENDØRS SOFAKROK: Spiler er helt genialt hvis du ønsker å lage et lunt område i hagen eller på terrassen. Suppler med terrassevarmer og utendørsbelysning. Foto: Byggmakker.

TREVERK OG GLASS: Denne vakre uteplassen er så å si omkranset av spiler. Kombinasjonen med stolpefritt glassrekkverk er en av våre favoritter. Foto: Byggmakker.

Slik bygger du utekjøkken med spiler

Denne sommeren er det mange som ønsker seg utekjøkken. Er du en av dem? I denne saken viser Snekker Niklas deg hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv.

Link

Bygge spilevegg: Dette trenger du

Spiler i ønsket materiale og dimensjon. Snekker Niklas anbefaler spiler i eik som er et hardere treverk med glattere overflate. Bygger du spilevegg på budsjett er furu et godt alternativ.

Bredden på spilene varierer, men 34 x 9 mm er et godt utgangspunkt. Her er Pinterest og Instagram fine kanaler for inspirasjon.

Materialer du trenger: sag, pussepapir og maleutstyr samt lakk, beis eller voks. Du trenger også lim eller spiker for å feste spilene. Bruk gjerne laser eller vater for å sikre at spilene monteres rett. Sjekk total materialliste og verktøy her

TO VARIANTER: Her ser du forskjellen på en transparent spilevegg og en spilevegg montert på vegg. Foto: Iriskic Iris Interiør & Oppussing. Instagram: iris.interior.oppussing.

 

Når er det lurt å bruke lim og når bør man bruke skruer/spiker?

- Hvis du skal sette opp en spilevegg eller en spilehimling som er forholdsvis lang, så må du skjøte spilene. Da er det viktig å lime skjøtene sammen. Skjøtene bør da kappes i 45 grader hver sin vei, eller «gjære» som det heter på fagspråk, sier Snekker Niklas.

Til selve festingen av spilene, så kan du bruke både skruer og spiker. Det som er viktig når du bruker spiker, er at 2/3 av spikeren er i festet bak spilen. I himling vil jeg anbefale å bruke skruer.

Når du spikrer, så kan du skyte/spikre dette skjult ved å spikre skrått inn på siden, men det er vanskelig hvis du skrur. Så da må du tenke på at du skal få linjen med skruer til å være så rett som mulig. Det kan du ved å bruke en snor eller laser.

Hvordan skal du behandle treverket dersom du bygger spilevegg ute?

- Da må disse være impregnert eller så må du behandle treverket med  maling eller beis. Tilpass etter stilen på huset eller hytta, sier Snekker Niklas.

En spilevegg kan også bidra til å forbedre akustikken og lydkvaliteten i et rom.

Enda mer hvis du monterer spilene med en fiberduk som bakgrunn. - Snekker Niklas

ØNSKER DU DEG SPILEVEGG, MEN TRENGER HJELP TIL Å FÅ JOBBEN GJORT?

TA KONTAKT MED EN AV VÅRE DYKTIGE HÅNDVERKERE.

Link
Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?

Utnytt plassen under terrassen Byggmakker

Utnytt plassen under terrassen

15.04.2020

Drømmer du om utekjøkken, sportsbod, mer oppbevaringsplass eller carport? Trikset er å legge et tett terrassegulv.