StartsidenTips og rådInspirasjon

Synes du inneklimaet er for dårlig der du bor?

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing av bolig, men mange glemmer å ta hensyn til ventilasjon. Her er løsningen som kan gi deg friskere luft og et friskere liv.

GAMLEMÅTEN: Klaffeventiler er hyppig brukt i gamle boliger.

Det er først når du kommer ut i frisk luft at du som regel merker hvor dårlig luft det var inne. Når du er innendørs, er det nemlig ikke så lett å skille mellom gammel og frisk luft, med mindre det blir skikkelig ille. Det er kanskje årsaken til at det også er relativt lite fokus på god luftkvalitet i hjemmet.

Mange pusser opp for å gjøre boligen sin mer energieffektiv, med ny isolasjon og nye innvendige kledninger, men ofte gjør man dette uten å tenke på ventilasjon.

Les også: Få bedre inneklima med en romventilator

Dårlig ventilasjon i boligen kan potensielt få flere uheldige konsekvenser. Det kan føre til allergier, sykdom og generelt dårligere helse, samt bidra til fremvekst av mugg og råte. I tillegg kan dårlig ventilasjon påvirke boligens verdi negativt.

– Folk flest bor ikke i nybygg. De bor i eldre boliger, der ventilasjonen enten er dårlig eller ikke-eksisterende. Ofte, når man pusser opp, glemmer man å ta hensyn til ventilasjonen. Samtidig er det ikke mye som skal til for å få et forbedret inneklima, sier Ole Johan Krosby i Flexit, og fortsetter:

– Det viktigste er å få luft inn. Dette kan man naturligvis løse med et åpent vindu, men ikke alle ønsker et åpent vindu når det er 15 minusgrader ute. Da finnes det andre, smarte og rimelige løsninger som sikrer din husstand et godt inneklima, og sørger for en balansert ventilasjon.

 

Effektivt med varmegjenvinning

For alle nye boliger i Norge er det påbudt med balansert ventilasjon. For eksisterende boliger må man selv sørge for frisk og ren luft. Mange løser dette ved hjelp av en klaffeventil i veggen eller ved å sette vinduene på gløtt i ny og ne.

– Man ønsker jo å ventilere slik at man ikke taper varme på å generere ny luft. Slik varmegjenvinning får man ved hjelp av en romventilator, som er et effektivt og rimelig alternativ til de større rørsystemene som i dag blir installert i nye boliger, forteller Krosby.

En romventilator er enkel å montere og tar varmen i den brukte luften og overfører den gjennom en varmeveksler til ny, filtrert og frisk luft. For et rom på opptil 20 kvadratmeter er det tilstrekkelig med én romventilator. Samtidig handler installasjonen av romventilatorer om et individuelt behov.

– Vi anbefaler romventilatorer i rom der vinduer sjelden åpnes, og man ønsker bedre luft. Her kan man selv velge hvor man ønsker balansert ventilasjon, som fjerner gammel og dårlig luft kontinuerlig gjennom hele døgnet.

Slik fungerer en romventilator:

 

Smarte løsninger

Romventilatorer har nå kommet i ulike størrelser og med forskjellige funksjoner. Der den mest rimelige varianten durer og går på samme hastighet, kan en oppgradert versjon styres gjennom en egen app. Her kan du selv styre ventilatorens styrke og forseringsmuligheter etter eget behov.

Bytt ut klaffeventilen med en moderne romventilator og styr inneklimaet ditt via en app på mobilen: Sjekk utvalget hos din lokale Byggmakker

Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang Byggmakker

Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang

20.08.2021

Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig. Med et varmere hus blir også strømregningen lavere, så dette er oppussing du kan tjene penger på over tid. Men hvilke typer isolasjon finnes, og når skal du bruke dem? Og hva kan du gjøre selv?

Ventilasjon: Derfor bør du prioritere kjøkkenet Byggmakker

Ventilasjon: Derfor bør du prioritere kjøkkenet

11.02.2020

God ventilasjon på kjøkkenet er avgjørende for et sunt inneklima. Det finnes flere løsninger, men en av dem skiller seg tydelig fra de andre.

Slipp vinteren inn! Byggmakker

Slipp vinteren inn!

27.11.2019

Åpne vinduer er ikke det første du ønsker en kald vintersdag. Samtidig kan mangel på ventilasjon være faretruende for helse og trivsel dersom det ikke tas på alvor.

Få bedre inneklima med romventilator Byggmakker

Få bedre inneklima med romventilator

04.03.2019

Vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs. Romventilatorer med varmegjenvinning er en smart investering i god helse for hele familien.