StartsidenTips og rådInspirasjon

Tips til deg som skal male huset

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Når du skal male fasaden på boligen din er du først og fremst avhengig av én ting, og det er været. Å male på fuktig treverk er nemlig ingen god idé, enten fukten stammer fra regnvær eller frost. 

Se hele vårt utvalg av maling og tilbehør her.

 

Dette er viktig når du skal male huset

1. RENGJØRING
Dekk til vinduer og legg beskyttelsesplast på bakken nærmest fasaden. Skyll fasaden med vann, og påfør deretter fasadevask. Følg alltid anbefalingene på emballasjen. La middelet virke, og skyll deretter fasaden grundig med vann. Hvis du bruker høytrykksspyler, må ikke trykket være for høyt, ettersom det kan skade treverket.

Bruk alge- og soppvask i tillegg dersom det er alger og sopp på treverket. Dette middelet trenger du ikke å skylle bort, men det er viktig å følge instruksjonene på emballasjen nøye. Det anbefales for øvrig at du vasker fasaden annethvert år for å holde den fri for alger og sopp.

2. SKRAP BORT MALING SOM FLASSER
Et godt tips er bruke en kniv eller skrutrekker til å kontrollere treverket, spesielt ved skjøter og endetre. Hvis treverket er mykt og fuktig, må det byttes ut før du maler. Ellers er det viktig å skrape bort maling som flasser eller sitter løst. Hvis det er bobler og sprekker på overflaten, eller hvis det er tykke malingslag, bør du fjerne all gammel maling. Bruk skrape eller malingsfjerner til dette.

3. GRUNNE
På skjøter og endetre kan du først bruke impregneringsolje (tørk av overflødig olje etter en halvtime). Deretter bør du grunne alle flater. Følg tørketidene og anbefalingene for den malingen du har valgt. Sprekker som er større enn to millimeter, må repareres med malerfug etter at du har grunnet.

4. MALE
Så til selve malejobben: Påfør rikelig med maling, og mal ovenfra og nedover. Pass på at malingen dekker overalt. Bruk gjerne rulle der du kommer til, og mal over med pensel etterpå. Ved skjøter og endetre bør du være ekstra grundig.

La malingen tørke godt før du maler det andre strøket. Følg alltid anbefalingene på spannet. Du bør unngå å male når det regner, ettersom regnet kan gjøre overflaten matt og flekkete.

Huset er i fargen Betong 014 fra Beckers.

Huset er i fargen Stoft 072 fra Beckers.

Huset er i fargen Falurôd 068 fra Beckers.

Dette trenger du for å male:

 • Plast, maskeringstape
 • Vernebriller/ pustemaske
 • Fasadevask (og evt. alge- og soppvask)
 • Stige eller stillas (evt. leie lift)
 • Malingsskrape, gjerne ulike størrelser
 • Sandpapir/ slipekloss
 • Børste eller kost
 • Flere gode pensler og ruller
 • Evt. impregneringsolje
 • Grunning
 • Dekkmaling
 • Vaskesvamp, bøtte og penselvask
 • Krok til malingsspann (til å henge på stigen)
 • Malefuge

(Kilde: Beckers)

Huset er i fargen Rök 049 og døren i fargen Fjäll 096 fra Beckers.

Prøvemal på nett først

Nå slipper du å "feilmale". Finn den fargen som passer huset ditt best før du setter i gang med selve malingen. Last opp bildet av huset ditt eller velg noen av de bildene som allerede ligger i designverktøyet.

Da er det bare å leke seg frem til den fargekombinasjonen du liker best - lykke til. Pøvemal her.

Hjert dine favorittfarger og spar de til senere

Sjekk ut Jotuns nye digitale fargekart her. Å male huset er en stor jobb, derfor er det viktig å gjøre det riktig og ikke minst velge riktig maling og farge.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.