StartsidenTips og rådInspirasjon

Tjuvstart utesesongen

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

Male huset – slik gjør du det!

 

 

Du trenger ikke vente til sommeren med å nyte kveldene utendørs.

Finn deg til rette i hagen eller terrassen med en kopp varm drikke og et pledd, og kjenn varmen fra flammene. Med en utepeis kan du forlenge utesesongen på begge sider av sommeren. Du kan starte utesesongen allerede nå!

FÅ MAKSIMALT UTBYTTE AV PEISEN
Før du starter byggingen av din egen utepeis, er det likevel et par råd du bør lytte til for å få et best mulig resultat. Vi har spurt to eksperter om fordelene med å ha en utepeis, og hva du bør tenke på før du setter opp din egen:

– Det er mange gode grunner til
å vurdere en peis i hagen. Det viktigste er bålet. Flammene. Knitringen. Og den gode varmen som tar toppen av den kjølige kveldsluften. Men for å få maksimalt utbytte av ildstedet, er det et par ting du bør ha i bakhodet, sier Svein-Olav Barikmo i Weber.

– En av de viktigste tingene du må tenke på når du bygger en utepeis, er at røyken skal opp og vekk. Det er lite som er mer irriterende enn røyk som alltid har en tendens til å drive i din retning, fortsetter han.

Selv om du står fritt til å velge størrelsen på utepeis selv, råder Barikmo til ikke å overdrive.

– Utepeisen kan du bygge så stor eller liten du vil, men vårt råd er at du ikke bør bygge peisen for stor. Du klarer ikke å varme opp hele hagen uansett. Et annet råd er å ikke bygge peisen for høy. Bygger du ildstedet lavere enn du sitter, utnyttes nemlig varmen best, råder Barikmo.

 

LUN HYGGE: En åpen utepeis kan kombineres med en flott sittegruppe, levegg og pergola. En peis innfelt i veggen gir rene linjer, og en rolig atmosfære i ditt uterom. Foto: Weber

BYGG PEISEN I SOLIDE MATERIALER
I et land preget av ulike sesonger, kan det være lurt å tenke på hvilke materialer som fungerer best til alle årstider. Markedsansvarlig i Asak, Ellen H. Schumann, anbefaler å benytte materialer som er solide og enkle å vedlikeholde.

– Mens leire tåler frost dårlig, og jern lett ruster i vått vær, har stein og trematerialer god struktur med tanke på våre vinterlige forhold. I tillegg er de enkle å holde rene. En smart løsning er å gå for en kombinasjon av treverk og stein, sier hun.

På spørsmål om hvordan uteplassen bør konstrueres, rommer svaret flere muligheter:

– Gå for en tidløs design, og la deg inspirere av andre kulturer, farger og ulike materialer for å bygge en uteplass som møter dine behov. Bygg gjerne en innredning i flere nivåer for å skape dynamikk i uteplassen, og kombiner gode sitteplasser med en fin utepeis. Dekorert med lykter, puter og planter, vil dette være et foretrukket oppholdssted dag som kveld, avslutter Schumann.

Da gjenstår bare hyggen. Drikk en kopp kakao med en god venn, slapp av foran peisen eller grill marshmallows med ungene. Nyt uteplassen uansett sesong.

SE VÅRT UTVALG AV TERRASSEVARMERE

TIPS:
TA KJØKKENET MED UT
En utepeis kan brukes til mer enn å gi varme og lys – hva med å tilberede dagens middag utendørs? Veden sørger for å gi maten god smak, og ekstra hyggelig er det at du kan nyte frisk luft mens den blir klar. Pannekaker gjør seg for eksempel godt over åpen ild.

URTEPANNEKAKER

Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

(4 porsjoner)
2 ½ dl hvetemel
6 dl melk
3 stk egg
½ ts salt
3 ss finhakkede friske urter

Fyll
200 g fenalår
400 g sopp
2 ss olje
100 g mandelflak

Kilde: Matprat

SE VÅRT UTVALG AV LEVEGGER OG UTREKKBARE SKJERMVEGGER

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.

De 9 hotteste terrassebordene denne sommeren Byggmakker

De 9 hotteste terrassebordene denne sommeren

19.05.2021

Skal du bygge ny terrasse i år? I så fall har du flere varianter av terrassebord å velge mellom enn noensinne, så hvilket skal du gå for? Det kommer an på hva som er viktigst for deg – er det pris, utseende, farge, byggemateriale eller vedlikehold?