StartsidenTips og rådInspirasjon

Tre veier til din egen badstue

Drømmen om egen badstue kan gå i oppfyllelse, uansett om du er fersk eller faglært. Her er tre fremgangsmåter med stigende vanskelighetsgrad.

Badstue er ikke forbeholdt folk med store hus og hytte på fjellet. Den trenger ikke å ta stor plass verken ute eller inne, og faller ikke inn under strenge våtromkrav. Det betyr at den kan plasseres på helt andre steder enn badet – for eksempel i kjelleren, boden eller på en ledig hageflekk.

Du trenger heller ikke å være handy for å sette opp en badstue hjemme hos deg selv. Disse tre løsningene gjør drømmen mulig for både hobbysnekkeren og deg med ti tommeltotter.

1) Ferdig montert sauna levert på døren

Den aller enkleste løsningen du kan gå for er en ferdig montert badstue som blir levert og plassert på egnet fundament hjemme hos deg. Det eneste du trenger er et ledig område som er stort nok til å sette opp et rom med den størrelsen du ønsker.

Byggmakker tilbyr blant annet denne koselige vedfyrte tønnesaunaen. Denne varianten er laget av motstandsdyktig gran og leveres ferdig montert med ovn, benk, rist, skorstein og tredør med glass. Tønnebadsstuen kommer i ulike størrelser og varianter, og egner seg like godt i hagen som på hytta. 

LEVERES FERDIG MONTERT: Tønnebadstuen fra Baltic Trade blir garantert hagens nye midtpunkt.

Fikk du lyst på denne? Ta kontakt med din lokale Byggmakker.

 

2) Moduler du monterer selv

Et annet alternativ, som ikke krever all verdens handy-kunnskaper, er ferdige moduler som blant annet fås kjøpt hos Byggmakker.

Modellen på bildet er et ferdig modulbasert badstuerom i gran som er enkel å montere selv. Denne leveres komplett med tilbehør og alt interiør – blant annet en elektrisk badstueovn, benker, badstuelampe, vannstamp, øse og termometer. Denne varianten kommer i ulike størrelser.

BYGGESETT: Denne modulbaserte badstuen fra HARVIA kan du sette opp selv.

 

Men dersom du virkelig vil slå på stortromma bør du sjekke ut dette luksuriøse badstuerommet med saunainteriør som er laget av varmebehandlet abachi og kommer med en dekorativ steinvegg. Badstuen er utstyrt med en Topclass Combi-ovn med trådløs fjernkontroll.

REN LUKSUS: Dette er badstuen for deg som jakter på den ultimate spafølelsen hjemme.

 

3) Bygg badstuen selv

Er du handy? Da har du all verdens muligheter til å bygge din egen drømmebadstue på mål.

SIMPEL SAUNA: Du må ikke ha de klassiske badstuebenkene.

Tips

For en familie bør størrelsen på badstuen være minimum tre kvadratmeter. En 5 kW varmeovn er som regel en tilstrekkelig varmekilde.

Hos Byggmakker finner du alt du trenger for å bygge din egen sauna –

blant annet:

Lurer du på hva slags type treverk du skal bruke og hvilken type tilbehør du trenger? Ta kontakt din nærmeste Byggmakker.

Vedfyrt eller elektrisk badstuovn?

Ovnen er det mest essensielle tilbehøret i en badstue. Her kan du velge mellom en vedfyrt eller elektrisk ovn som lar deg variere mellom tradisjonell badstue og dampbad. Er du svak for tradisjoner og gammel sjarm er vedfyrt ovn veien å gå – mens den elektriske badstueovnen gir deg den ultimate spafølelsen.

Fordeler med elektrisk badstueovn:

  • Kort oppvarmingstid – ca. 20 minutter.
  • Kan kombineres med eteriske oljer og urter for ultimat spafølelse.
  • Varier mellom tradisjonell badstu og dampbad.
  • Større bruksområde – regulerer fuktighet og temperatur.

Finn dine badstueprodukter her:

Et «hot» tips

Nordmenn tar tradisjonelt badstue i 80-90 grader og med 10 prosent luftfuktighet. Med en elektrisk ovn kan du regulere varmen til 60 grader og 35 prosent luftfuktighet. Denne temperaturen er optimal å sitte i over lengre tid.

Fordeler med vedfyrt badstueovn:

  • Gammel sjarm og åpen ild
  • Flere, men hyggelige forberedelser (sanke ved og fyre opp)

Badstu for alle

I dag kan du kjøpe en badstue fiks ferdig, uten å rive eller bygge vegger.

Hold badstuen ren og pen

En badstue er utsatt for mye fukt og varme, og trenger riktig overflatebehandling for å bevare treverket.

Byggmakker anbefaler Liberon Finishing oil som tåler varmen godt. Liberon har også en møbelrens som fjerner skitt, fett, voks og støv fra treverk. Begge produktene fås kjøpt hos Byggmakker.

Rengjøring

Badstuen din bør rengjøres regelmessig. Benker og gulv skal skures med vanlig grønnsåpe. Den er mild og skånsom mot treverk — og lukter furunål som løfter opplevelsen et ekstra hakk.

Kontroller steinmagasinet

Kontroll av steinmagasinet bør gjennomføres et par ganger i året dersom du bruker badstuen ofte.

  • Ta alle steinene ut av magasinet
  • Fjern småstein og grus med en støvsuger
  • Vask magasinet rent for kalk med en fuktig klut
  • Legg steinene og erstatt sprukne steiner med ny

 

Tips!

Heng en kvast med einer på veggen. Det gir en deilig frisk duft som varer lenge.

 

Har du lyst på din egen badstue? Her finner du alt du trenger – fra byggematerialer til tilbehør!