StartsidenTips og rådInspirasjon

Tregulv vil alltid være trendy

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

Male huset – slik gjør du det!

 

 

Går du med tanker om å skifte ut gulvet i huset eller leiligheten din? Gulvet er ikke bare viktig for helhetsinntrykket i boligen, men det kan også være et effektiv virkemiddel for å gi hjemmet ditt et særpreg.

Når det kommer til gulv er det lange trender som gjelder, ettersom det ikke er noe du bytter hver sesong. Derfor er det også ekstra viktig å velge en gulvtype som du tror du vil trives med i flere år når du først skal legge nytt gulv. Én type som aldri går av moten er tregulv – og her har du mange spennende alternativer å velge mellom.

Tregulv har alltid vært en viktig del av norske byggetradisjoner og er godt egnet for vårt kalde klima. Et parkettgulv eller gulv i heltre kan vare livet ut om du steller pent med det, i tillegg til at det gir en unik varme og lunhet til rommet.

Akkurat nå ser vi at lyse tregulv er mest populært, selv om mørkere tregulv også er på fremmarsj. Det har lenge vært vanlig med lakkerte flater. En ny trend er likevel å velge oljede flater som fremhever treets skjønnhet isteden. Særlig hardvoksoljede gulv kommer vi trolig til å se enda mer av i tiden som kommer.

Cello Parkett Eik Ivory

Eik Kinda. Et veldig rustikt 1-stavs plankegulv med store kvister og sprekker som gir gulvet et slitt preg. Kraftig børstet, håndskarpet, sagmerker og fasede kanter.

TRENDEN ER BREDE PLANK
Stadig flere velger dessuten brede plank – gjerne med en grovere overflate som fremhever ujevnheter eller detaljer i treet. Dette vil gi boligen din en stilig, rustikk følelse. Ellers virker det som om 1-stavs plank blir mer og mer populært om dagen, selv om de fleste fortsatt går for 3-stavs plank.

Det viktigste når du skal legge gulv er likevel å finne frem til akkurat det gulvet som passer i din bolig. Velger du tregulv, står valget mellom lamellparkett ("vanlig parkett"), stavparkett i heltre eller mønstret Mosaikkparkett. Eik er den vanligste tresorten å bruke i norske tregulv, men for eksempel bjørk, lønn, ask eller bøk kan gi huset eller leiligheten din et helt annet preg.

Longboards Moonshadow Light Oak

Longboards Snow Oak

Eik Bloc Nature. Eikegulv for ulike typer mønsterlegging. Oljet parkett med en lett børstet overflate.

HVA ER PARKETT?

  • Lamellparkett: Bygget opp av tre lag med slitesjikt øverst av «ekte tre». Har not og fjær på alle sider som klikkes/låses sammen til en «flytende» gulvflate. Dette er det vi pleier å omtale som vanlig parkett.
  • Stavparkett: Heltre parkettstaver med not og fjær på alle sider. Disse stavene, som er minst 20 mm tykke, blir vanligvis skrudd fast til bjelker eller tilfarere.
  • Mosaikkparkett: Av massivt tre eller lamellvirke, hvor små staver eller biter limes til undergulvet, gjerne i spesielle mønstre.

Eik Vista. Tåkehvit farge med en balansert kontrast av gjennomsiktighet. Et rustikt 1-stavs plankegulv med en tredimensjonal struktur som løfter frem kvist.

Heritage Oak Old Brown Børstet.

 

DE ULIKE PARKETT-TRESLAGENE:
Ask: Lys farge med brun kjerneved.

Bjørk: Mykt, gyllent og livfullt.

Bøk: Fra lett krem- til brungul med tette årringer. Egner seg ikke for gulvvarme.

Eik: Sterk og strukturert med tydelige tegninger. Kan lett foredles til mange fargetoner.

Jarrah: Fra lakserosa til dypt rød. Eksotisk treslag.

Kirsebær: Varmt treslag med fint mønster og tette årringer.

Lønn: Lyst med tydelige årringer. Hardere enn eik. Europeisk og kanadisk art (den siste egner seg ikke for gulvvarme).

Valnøtt: Mørkt og eksklusivt, fra lysebrunt til sjokoladebrunt.

Byggmakker selger ikke gulvmaterialer fra truede treslag. Mørke gulv, som jarrah, valnøtt og varmebehandlete tresorter, samt lasert eik og ask, har tatt over for regnskogsprodukter.

Sjekk ut våre gulv i Byggmakker

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar  Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.