StartsidenTips og rådInspirasjon

Ungdomsrommet: Livlig fargefest eller sofistikert og veslevoksent?

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Mange prioriterer stue, kjøkken og barnerom når hjemmet skal fornyes. Med hva med rommet til familiens tenåring?

– I tenårene vil man gjerne være sjef over egne beslutninger uten å skille seg ut, mens smak og meninger endrer seg ofte. Med maling kan man enkelt forandre farger, stil og uttrykk, sier Nina Klæboe Mørkve, interiør- og fargedesigner i Jotun.

Det er ikke uvanlig at det blir diskusjoner mellom foreldre og ungdom når det skal velges farge på veggene til ungdommens soverom. Mørkves tips til foreldre som ønsker å styre fargevalget er at de plukker ut flere aktuelle farger og lar ungdommen velge blant disse.

SE VÅRT UTVALG AV MALING OG TILBEHØR

 Enkelt og trendy. Lilla kan blir søtt sammen med lyse farger som hvitt, men også røffes opp med mørkere gråtoner etter hvert som barnet vokser. Her har Jotun lagt samme farge på hele veggen, men med ett tydelig hvitt felt som bryter med resten. (Lilla vegg: Sens 4469 Syrin, hvitt felt: Sens 1624 Letthet, krakker: Sens 4424 Kameleon og 4460 Syrin).

– Jo eldre man blir, desto flere preferanser har man til farger. Her tenker jeg at ungdommer i større grad skal få velge farge selv. De er på vei til å bli voksne og fortjener å bli sett og hørt når slike valg skal tas – selv om det kan bety at hele rommet ender opp sort, sier Mørkve.

For det er jo en gang sånn at maling bare er maling. Jotun har dessuten dekkgaranti på to strøk – selv når fargen er sort. Hva med å la ungdommen male rommet sitt selv?

Blått og grått er hot

På et ungdomsrom er det ofte mye plakater og annen veggpryd som tar fokus. Ifølge Mørkve er det nå veldig populært med nøytrale farger – gjerne i grått, hvitt eller beige.

– Blått er også en farge som kan fungere godt som en basisfarge, og gjerne med mørke blåtoner som Lady 4477 Deco Blue eller 4638 Byge. Blått er dessuten en av sesongens heteste trender og passer perfekt, både på gutte- og jenterommet. En annen populær blåtone er Lady 5159 Retroblå. Dette er en farge for de som liker friske mellomblå vegger, forteller Mørkve.

 Slitesterk. Visste du at veggmalingen Lady Wonderwall er ekstra robust? Den er vaskbar, flekkavvisende og ekstra sterk. 5059 Retroblå er en av ungdommens favoritter. 

Likevel er det nok mange som heller vil foretrekke en tøff gråtone, som Lady 1032 Grå Harmoni eller 1462 Grå Skifer.

– Lady Wonderwall 1462 Grå Skifer er en nøytral farge som passer til alt. Også denne kan brukes i både gutte- og jenterom.

Noen ønsker lunere rom, kanskje spesielt jentene, og da er beige farger sLady 1140 Sand og 1623 Marrakesh populære.

 Rom for søvn

Et soverom skal være behagelig å sove i, og da er riktig fargevalg viktig. Skal vi tro Mørkve kan du med fordel velge kulørte, men dempede fargetoner til soverommet.

– Grønn er en farge som passer for begge kjønn. Da tenker jeg spesielt på en dempet grønntone som blir superlekker i kombinasjon med blå, rosa og lilla detaljer. Dette kan være et godt alternativ for de større barna før de blir ordentlige tenåringer, sier hun.

Prøv for eksempel grønntonen 8302 Laurbær og kombiner den med den blå 4618 Kveldshimmel eller 4477 Deco Blue. Ønsker du å gå for en mer feminin rosafarge anbefaler Jotun fargene 2168 Duft eller 2845 Bevegelse. For lilla detaljer fungerer fargen 3206 Lys Aubergine utmerket inntil den grønne.

– Tenåringene kan falle for dype farger som den blågrønne Lady 6325 Balanse, gjerne i kombinasjon med tøffe blåtoner som Lady 5180 Oslo. Mintfarger som Lady 7163 Minty Breeze er også populære. Enkelt forklart velger ofte ungdommene farger som de voksene også faller for, forteller Mørkve.

Storbyferie på soverommet

Dersom du ønsker å piffe opp en kjedelig vegg kan du enkelt skape stilige effekter ved hjelp av maskeringstape og to ulike fargenyanser. Du kan for eksempel kle veggen med en klassisk «skyline» i ekte New York-stil.

– Sammen med et slikt skyline-mønster kan man tilføre fargede lyslenker. Da lyser storbyen opp i mørket når kvelden kommer, tipser Mørkve.

 9915 Morgendis og 9911 Nøytral

Slik lager du en «skyline»

  • Bruk en god maskeringstape for å tape opp skylinen
  • Mal først over tapen med bakgrunnsfargen 9915 Morgendis
  • La bakgrunnsfargen tørke
  • Mal så skylinen i fargen 9911 Nøytral. Da er du sikret skarpe fine linjer
  • La veggen tørke, og du er ferdig

 

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.