StartsidenTips og rådInspirasjon

Ungdomsrommet: Livlig fargefest eller sofistikert og veslevoksent?

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Mange prioriterer stue, kjøkken og barnerom når hjemmet skal fornyes. Med hva med rommet til familiens tenåring?

– I tenårene vil man gjerne være sjef over egne beslutninger uten å skille seg ut, mens smak og meninger endrer seg ofte. Med maling kan man enkelt forandre farger, stil og uttrykk, sier Nina Klæboe Mørkve, interiør- og fargedesigner i Jotun.

Det er ikke uvanlig at det blir diskusjoner mellom foreldre og ungdom når det skal velges farge på veggene til ungdommens soverom. Mørkves tips til foreldre som ønsker å styre fargevalget er at de plukker ut flere aktuelle farger og lar ungdommen velge blant disse.

SE VÅRT UTVALG AV MALING OG TILBEHØR

 Enkelt og trendy. Lilla kan blir søtt sammen med lyse farger som hvitt, men også røffes opp med mørkere gråtoner etter hvert som barnet vokser. Her har Jotun lagt samme farge på hele veggen, men med ett tydelig hvitt felt som bryter med resten. (Lilla vegg: Sens 4469 Syrin, hvitt felt: Sens 1624 Letthet, krakker: Sens 4424 Kameleon og 4460 Syrin).

– Jo eldre man blir, desto flere preferanser har man til farger. Her tenker jeg at ungdommer i større grad skal få velge farge selv. De er på vei til å bli voksne og fortjener å bli sett og hørt når slike valg skal tas – selv om det kan bety at hele rommet ender opp sort, sier Mørkve.

For det er jo en gang sånn at maling bare er maling. Jotun har dessuten dekkgaranti på to strøk – selv når fargen er sort. Hva med å la ungdommen male rommet sitt selv?

Blått og grått er hot

På et ungdomsrom er det ofte mye plakater og annen veggpryd som tar fokus. Ifølge Mørkve er det nå veldig populært med nøytrale farger – gjerne i grått, hvitt eller beige.

– Blått er også en farge som kan fungere godt som en basisfarge, og gjerne med mørke blåtoner som Lady 4477 Deco Blue eller 4638 Byge. Blått er dessuten en av sesongens heteste trender og passer perfekt, både på gutte- og jenterommet. En annen populær blåtone er Lady 5159 Retroblå. Dette er en farge for de som liker friske mellomblå vegger, forteller Mørkve.

 Slitesterk. Visste du at veggmalingen Lady Wonderwall er ekstra robust? Den er vaskbar, flekkavvisende og ekstra sterk. 5059 Retroblå er en av ungdommens favoritter. 

Likevel er det nok mange som heller vil foretrekke en tøff gråtone, som Lady 1032 Grå Harmoni eller 1462 Grå Skifer.

– Lady Wonderwall 1462 Grå Skifer er en nøytral farge som passer til alt. Også denne kan brukes i både gutte- og jenterom.

Noen ønsker lunere rom, kanskje spesielt jentene, og da er beige farger sLady 1140 Sand og 1623 Marrakesh populære.

 Rom for søvn

Et soverom skal være behagelig å sove i, og da er riktig fargevalg viktig. Skal vi tro Mørkve kan du med fordel velge kulørte, men dempede fargetoner til soverommet.

– Grønn er en farge som passer for begge kjønn. Da tenker jeg spesielt på en dempet grønntone som blir superlekker i kombinasjon med blå, rosa og lilla detaljer. Dette kan være et godt alternativ for de større barna før de blir ordentlige tenåringer, sier hun.

Prøv for eksempel grønntonen 8302 Laurbær og kombiner den med den blå 4618 Kveldshimmel eller 4477 Deco Blue. Ønsker du å gå for en mer feminin rosafarge anbefaler Jotun fargene 2168 Duft eller 2845 Bevegelse. For lilla detaljer fungerer fargen 3206 Lys Aubergine utmerket inntil den grønne.

– Tenåringene kan falle for dype farger som den blågrønne Lady 6325 Balanse, gjerne i kombinasjon med tøffe blåtoner som Lady 5180 Oslo. Mintfarger som Lady 7163 Minty Breeze er også populære. Enkelt forklart velger ofte ungdommene farger som de voksene også faller for, forteller Mørkve.

Storbyferie på soverommet

Dersom du ønsker å piffe opp en kjedelig vegg kan du enkelt skape stilige effekter ved hjelp av maskeringstape og to ulike fargenyanser. Du kan for eksempel kle veggen med en klassisk «skyline» i ekte New York-stil.

– Sammen med et slikt skyline-mønster kan man tilføre fargede lyslenker. Da lyser storbyen opp i mørket når kvelden kommer, tipser Mørkve.

 9915 Morgendis og 9911 Nøytral

Slik lager du en «skyline»

  • Bruk en god maskeringstape for å tape opp skylinen
  • Mal først over tapen med bakgrunnsfargen 9915 Morgendis
  • La bakgrunnsfargen tørke
  • Mal så skylinen i fargen 9911 Nøytral. Da er du sikret skarpe fine linjer
  • La veggen tørke, og du er ferdig

 

To snarveier til «ny» fasade  Byggmakker

To snarveier til «ny» fasade

21.04.2020

Det er ikke bare innsiden som teller. En ren og velholdt fasade forlenger levetiden på ytterpanelet, hindrer soppangrep og gjør deg til en litt stoltere eier. Les videre og finn ut hvordan du kan fornye huset før sommeren.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg  Byggmakker

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

10.09.2019

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.