StartsidenTips og rådInspirasjon

Urban perfeksjon på Grünerløkka

Caroline og Morten var i ferd med å gi slipp på den store drømmen om en kul fabrikkleilighet da Caroline en dag snublet over en næringsannonse på Finn.no og slang seg på sykkelen. Fem minutter etterpå banket hun frenetisk på alle dørene til den gamle skofabrikken på Grünerløkka.

Slik startet den lange reisen mot en imponerende leilighet som like godt kunne befunnet seg i Hell's Kitchen på Manhattan.

–Da vi tok beslutningen, skjedde det raskt. Morten ville vi skulle dra hjem og tenke grundig på det. Hadde vi gjort det, ville vi aldri gått for dette. Det var jo galskap, forteller Caroline som jobber som fotograf.

Mannen Morten er musiker og lydprodusent. Barna deres, Amanda og Nikolai, var 4 og 3 år da de startet det ambisiøse leilighetsprosjektet. Barna har i aller høyeste grad vært involvert og har i følge mammaen vokst opp med hørselvern og plantegninger.

"–BARNA VÅRE TEGNET IKKE VANLIGE HUS I BARNEHAGEN SOM DE ANDRE BARNA, DE TEGNET PLANTEGNINGER. DET GJØR DE FORTSATT, LER HUN."


Nå er barna rukket å bli 9 og 11 og «skal vi dra hjem til meg eller deg» kan umulig være et tvilsspørsmål blant vennene deres. Ikke bare har leiligheten fiffige løsninger som en hemmelig gang i skapet mellom barnerommene, men det henger en stor huske i taket inne i gangen. Moro også for voksne.

Før de satte i gang med det overambisiøse prosjektet lagde de en felles ønskeliste og noen kjøreregler for samarbeidet. Det er ikke alle parforhold som overlever omfattende oppussingsprosjekter. Morten og Caroline bestemte seg på forhånd for at prosjektet ikke skulle ødelegge samlivet i familien. Derfor var de ganske rigide på å gjennomføre to kjøreregler.

 Kontraster: Den tøffe kjøkkenøya i marmor og tre er inspirert av bardisken på Villa Paradiso - en pizzarestaurant i hovedstaden.

 Gjenbruk. Det gamle tregulvet i leiligheten er gjenbrukt både som et ekstra langt spisebord og kjøkkenbenk. Tregulvet var forøvrig gulv nummer tre etter linoleum og fugemasse med hønsenetting som satt fast i tregulvet og måtte spikkes bort noen steder. Paret kjøpte en stor høvelmaskin og skrapte først av 100 år med olje og møkk, deretter fulgte høvling, beising og lakking. De beholdt sårene (merkene) i treplankene i det lange og supersosiale spisebordet, deretter har det fått fem lag med lakk på toppen. Bordplaten står på enkle trebukker fra IKEA. Bordplankene er limt og skrudd på tverrplanker under. Mursøylene på kjøkkenet er malt med gråfargen LADY 1877 Valmuefrø fra Jotun.Veggen på kjøkkenet er malt i fargen LADY 7555 Soft Mint.

 Gulvet. Betongdekket viste seg å være lakserosa i fargen og det fikk lett merker. Caroline og Morten valgte bevisst å ikke tildekke under oppussingen, men lot isteden snekkere og elektrikere gå på det for å få et naturlig brukt uttrykk. Deretter ble sortpulver gnidd inn for hånd med en svamp. –Det var galskap, jeg krabbet rundt på 200 kvadratmeter betong med en liten svamp, kommenterer Caroline. Finishen er laget med epoksy.

Nummer en: vetorett

Mortens bestevenn Anders hadde vetorett i alle tvistespørsmål mellom paret. Uten å vite hvem som ville ha betonggulv eller hvem som ville ha tregulv, bestemte for eksempel Anders at de landet på betonggulv.

–Man kan bli ganske sta og usaklig i en slik prosess. Uten Anders hadde vi risikert å stå fast i månedsvis med uenighet. Istedenfor kommer det en inn utenfra, som også bryr seg om prosjektet, og skjærer igjennom. Det har fungert fantastisk bra for oss, forteller Caroline som i ettertid er fornøyd med alle vetoavgjørelsene til Anders, selv om ikke alle slo ut til hennes fordel.

 Huske inne? Hvorfor ikke? Denne er populær blant både barn og voksne barn.

 Skyvedør. Døren til Nicolai ser ut som en diger ståldør, men er laget av tre med zinkplater som belegg. Zinkplatene lå ute i bakgården i 4 år for å få den rette finishen. De riktige naglene fant de til slutt på T. Haugland.

Time-out med Cava

Kjøreregel nummer to var at om moralen sank og de fikk følelsen av at «nå går alt til helvete», så gikk de på Villa Paradiso for en time-out med god mat og cava.

–Vi har vært en del på Villa Paradiso, ler Caroline.

Det er også forklaringen til at kjøkkenbenken ligner mistenkelig mye på bardisken på Villa Paradiso. Caroline har fått mange gode byggetips fra blant annet Jan Vardøen som står bak en rekke restauranter og utesteder på Grünerløkka med gjennomført interiørdesign.

"DET MEST IMPONERENDE MED DETTE PROSJEKTET, BORTSETT FRA RESULTATET, ER AT CAROLINE OG MORTEN HAR GJORT ALT SELV. OG DET FINNES IKKE EN LØSNING I DENNE LEILIGHETEN SOM IKKE ER TIL DE GRADER GJENNOMTENKT."

 Tenk fremover. Nicolai har nylig fått bygd hems på rommet sitt. Det hadde de allerede tenkt på at kom til å skje på et tidspunkt så derfor er det lagt ferdige forsterkninger i veggene der hemsen er festet med L-jern/vinkeljern. Dette gir en effekt av at hemsen henger i løse luften og gjør den sterk nok til å holde Nicolai som 18-åring også. Blåfargen på Nicolai sitt rom blandet Caroline selv med tre ulike blåfarger, samt litt hvitt, da ingen av de blå hun kjøpte ble helt riktig. LADY 5169 Atlantis ligger tett opptil.

 Lekne løsninger. Hvorfor ikke ha en hemmelig dør i skapet mellom barnerommene?

Tegnet alt selv

Da de startet rehabiliteringsprosjektet i 2008 tok det tre måneder bare å rive vegger og gulv. Til slutt virket ikke armene lenger og med containere utenfor måtte de ringe etter hjelp for å kaste ting ut av vinduene. Til sammen ble 12,3 tonn levert og veid inn på miljøstasjonen.

Caroline og Morten har ikke brukt arkitekter, men tegnet alt selv.

–Vi var de nerdete vennene som kom på besøk med en tommestokk i baklomma og målte doene til folk, forteller Caroline.

De tegnet opp plantegningen med teip på gulvet for å føle litt på om det var riktig størrelser på rommene. Takmålet ble bestemt utfra standardmål fra IKEA.

–Vi ville ha skap fra gulv til tak flere steder i leiligheten for å utnytte plassen maksimalt. Derfor er takhøyden på 3.10, da passer det perfekt med tre IKEA-skap i høyden.

  Utnytt høyden: De aller fleste skap og hyller går fra gulv til tak i hele leiligheten.

 Magisk. De svevende hyllene i stua er selvbygd. De er montert med stålstag inn i stenderverket og er så solide at de kan klatres og henges i.

Stamkunde hos Byggmakker

Alle byggematerialer er mer eller mindre fra Byggmakker.

–De kom med kranbil og leverte varer gjennom vinduene i andre etasje, mimrer Caroline og forteller at hun en lang periode vanket på Byggmakker på Brobekk hver eneste dag.

–Vi har fått masse god hjelp og har blitt utrolige gode til å bygge. Jeg husker en av de ansatte sa til meg en dag at nå hadde jeg kjøpt mer skruer av ham enn min egen vekt.

Veien fra å gjøre om et gammelt fabrikklokale til en fantastisk kul kåk har vært både lang og humpete. Men de angrer ikke.

 Personlig på do. Lilledoens vegger er fylt med bilder tett i tett. De er satt opp med tapetlim og lakket etterpå.

Ønskeliste

  • Piano
  • Kjempestort spisebord
  • Innebygd kjøkkenbenk/koseplass
  • Peis

Fun fact

Familien synes det var stas å finne gamle aviser som var mer enn 100 år game i veggene da de rev og pusset opp. Derfor har de selv lagt inn både tidskapsler og sjøhester i veggene under oppussingen. For eksempel kjøpte Caroline alle avisforsidene den dagen Barack Obama vant valget i USA. Disse er lagt inn i en tidskapsel. De har også lagt med bilder av oppussingen underveis i forseglede poser, i tillegg til sjøhester. Familien har et eget Sjøhestprosjekt hvor de legger igjen sjøhester i alle byer de besøker. Selvfølgelig måtte noen finne veien inn i husets hemmelige rom.

Veksten fortsetter for Byggmakker og Onninen i første kvartal Byggmakker

Veksten fortsetter for Byggmakker og Onninen i første kvartal

29.04.2021

Kesko Norge, som eier Byggmakker og elektrogrossisten Onninen rapporterer sterk vekst i alle selskaper i Norge i første kvartal. Byggmakker omsatte for 146,6 millioner euro i første kvartal, en vekst på 12,7 prosent, mens Onninen omsette for 67,5 millioner euro, en vekst på 13,7 prosent. Spesielt bra går det for privatmarkedet til Byggmakker-varehusene.

Årets varehus i Byggmakker og Carlsen Fritzøe Byggmakker

Årets varehus i Byggmakker og Carlsen Fritzøe

25.03.2021

Byggmakker Bruland i Førde og Carlsen Fritzøe Sandefjord er kåret til årets byggevarehus i Kesko Norge, basert på kriteriene økonomisk utvikling og kundetilfredshet.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Velg smart og miljøvennlig når du pusser opp Byggmakker

Velg smart og miljøvennlig når du pusser opp

14.12.2020

Å pusse opp miljøvennlig er bra for mer enn kloden – det kan gjøre at du sparer penger også. Her er fem smarte, bærekraftige tips.