StartsidenTips og rådInspirasjon

Utnytt hagearealet ditt med støttemur

Skrå tomter er en utfordring, men en støttemur kan være løsningen. Støttemuren tar opp høydeforskjellene og gir deg en mye bedre utnyttelse av tomten.

– Det er flere måter å utlikne nivåforskjellene på. Du kan utlikne hele høydeforskjellen i en stor mur eller i flere mindre. Formålet ved å ta opp alt i én stor mur er for å få en størst mulig flat tomt, men ved å lage terrasser i terrenget hvor man kombinerer mur, trapp og beplantning får man et mer spennende uterom, forteller Ellen Schumann hos Asak Miljøstein.

– Helheten på eiendommen blir mykere og hagen får rom for mange muligheter, som for eksempel bed, gangstier, sittebenker eller rennende vann, sier hun videre.   

Vertica fra Asak Miljøstein er en stilren støttemur med store rektangulære blokker som kan monteres manuelt eller maskinelt. Vertica gjør det enkelt å lage buede murer og er like velegnet til små murer som til store støttemurer.

Enkelt å gjøre selv

– Siden den består av kun tre delprodukter, normalstein, hjørne-/endestein og toppstein, blir også logistikken enklere, forsikrer Schumann og legger til at muren tørrstables uten bruk av mørtel eller plugger.

Muren har bruddfront med et naturlig uttrykk og leveres i farge koksmix som passer godt inn i de fleste utemiljøer. Kombiner gjerne med trappeelementer.

Hjelp til beregning

Asak Miljøstein har laget veiledende dimensjoneringstabeller med gitte forutsetninger som vil være til god hjelp ved planlegging, dimensjonering og bygging av de fleste murer inntil 4 meter høyde. 

 

Enkelt å bygge trapp

Skal du lage en terrasse eller flere i terrenget, passer det kanskje bra med en steintrapp?

De nye trappeelementene fra Asak Miljøstein gjør det mye enklere å bygge en trapp.

Trappeelementet har en bruddkant på den ene siden og er slett på den andre, slik at du selv kan velge det uttrykket som passer best hos deg.

Ikke glem lys

Husk å vurdere om du vil investere i lys i muren før du går i gang. Du kan nemlig bestille blokker som er boret ferdig med hull for montering av lys.

– Det er både praktisk og dekorativt og lyse opp enn trapp eller innkjørsel, avslutter Schumann.

--------------

Byggemelding?

Når murer skal bygges må man benytte et firma eller person med ansvarsrett. Dette kan være anleggsgartner, entreprenør eller en konsulent. 

Regler for når støttemurer skal byggeanmeldes kan variere fra kommune til kommune,
men du finner det viktigste her

Rett eller slett. De nye, enkle trappeelementene fra Asak Miljøstein har en bruddkant på den ene siden og er slette på den andre. Leveres i grå/gråmix i lengdene 40 og 60 cm.

 

Nivåforskjell. Det er både praktisk og lekkert med flere soner i hagen. Med Vertica er mulighetene endeløse for å lage små og store murer, med eller uten hjørner og buer.

 

Laget for norske forhold. Sommeren varer ikke evig i dette landet, da er det bra med materialer som tåler nordiske forhold, år etter år.

 

 

 

 

 

 

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.

Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller Byggmakker

Inspirasjon: Våre mest leste artikler om hager med stein og heller

15.06.2020

Skal du oppgradere uteplassen i sommer? Vi har vært i arkivet og funnet frem masse inspirasjon om vakre, vedlikeholdsvennlige og kreative uteplasser.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet Byggmakker

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet

15.08.2019

Mur, belegningsstein, heller og støttemurer er den store hagetrenden om dagen. Stein er perfekt til å skape ulike hageparseller som samtidig utjevner nivåforskjeller i terrenget. Private kjøkkenhager er supertrendy – uavhengig om du har liten balkong eller stor hage.