StartsidenTips og rådInspirasjon

Våg et utekjøkken!

Å kunne lage mat utendørs gir for mange den optimale smaken av sommer, i dobbel forstand. Har du noen kvadratmeter til rådighet, så la deg ikke skremme av ditt indre bilde av det ferdige resultatet – det ser vanskeligere ut enn det er. Vi anbefaler å bygge i Leca, slik at du enkelt kan tilpasse utekjøkkenet til egne ønsker og behov.

DIY - skap ditt eget utedrømmekjøkken

Underveis må du ta noen viktige valg. Sentralt i all utendørs kokkelering er grillen, og det første du bør avgjøre er om du vil bruke kull eller gass. Begge har sine fordeler, og god mat blir det uansett. Har du vanskelig for å velge, så bygg med en mulighet for begge deler. Andre ting du kan vurdere å sette av plass til er en kum/vask med både varmt og kaldt vann, og kanskje trenger du en kokemulighet i tillegg til et gassbluss eller to? Det er heller ikke dumt å sette av plass til et lite kjøleskap.

Fordelen med å bygge selv, er at du bestemmer selv – så utnytt dette til det fulle og skap ditt eget drømmeutekjøkken! Det betyr også at du kan bygge utekjøkkenet så stort eller så lite du vil. En siste viktig ting er at du «aldri» får nok arbeids- og avlastningsplass. Ta derfor godt i og planlegg en kjøkkenbenk som er dobbelt så lang som du tror du trenger.

Drømmer du om et utekjøkken, bygg ditt eget drømmeutekjøkken.

Tips&råd utekjøkken

  • Arbeidsbenken må tåle utelivet godt. Kraftige bord oljes eller settes inn med terrassebeis. Hardved, eik eller lerk er svært robust. Et gammelt bord kan beslås med sinkplate. Forskjellige steinmaterialer er flott. Keramiske klinker eller fliser må være frostsikre. Betongfliser er røffe og tøffe. Disse siste materialene er harde å jobbe på og krever store, gode arbeidsfjøler.
  • Frastillingsplass blir det nesten aldri nok av. Sørg for at det finnes bord- eller benkeplass til avlastning når utstyr fraktes innenfra og ut. Ved grillen trengs det plass til både råvarer og redskaper. Et trillebord er praktisk både under tilberedning og til servering.
  • Oppbevaringsplassen bør være tildekket. Ute samler det seg fort mye rusk og rask. Skuffer kan erstattes av kasser i metall, tre eller plast, gjerne på hjul. Tørrvarer og krydder bør ikke stå i solen.
  • Vann og strøm åpner nye bruksmuligheter. Kjøkkenkran kan enkelt kobles til hageslangen. Fast utekran må være konstruert for tømming før frosten. Sørg for en godt drenert grop for avrenning av brukt vann.
  • El-kontakt med lokk kan monteres på yttervegg selv om den ikke står under tak, men elektrisk utstyr må beskyttes godt mot fuktighet.
  • Lys og varme gir mange ekstra brukstimer. Har du ikke strøm, kan du bruke utstyr for gass. Det finnes også lamper som lades opp med solceller.
Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord Byggmakker

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord

13.01.2021

Her viser vi deg hvordan du enkelt lager et smart og stilig lite sidebord på din sofa eller til godstolen. Se video nedenfor, og følg instruksjonen steg for steg for å lage denne selv.

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr Byggmakker

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr

17.12.2020

Barn elsker kosedyr, og det blir fort veldig mange av de. Her har vi laget en smart og fin oppbevaringsløsning der barna selv kan være med å rydde. Kanskje barna får være med velge farge på oppbevaringsløsningen også? Se skisse, materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser dere!

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser du!