StartsidenTips og rådInspirasjon

Vakker og vennlig varme

Norge er kaldt store deler av året, men oppvarmingsalternativer mangler vi ikke. Med dagens ovner får du mer varme og større designmuligheter enn før. Vi har tatt en titt på noen moderne ovner.

Jøtul F 373

Prisbelønt design i ny drakt. Jøtul F 373 er en av de nyeste modellene til Jøtul og er en prisbelønt og moderne bestselger. Brennkammeret er plassert som en søyle og med denne midt i rommet har man et iøynefallende design-midtpunkt. Det er muligheter for å bygge på ekstra glasselementer eller klebersteinstopp som gir ovnen et annet uttrykk.

Jøtul F373 i hvit


Panelovn i glass - Se våre favoritter her


Vintage 30 - Dovrepeisen

Lavenergi Vintage. Peisovnen Vintage 30 fra Dovrepeis er en elegant designperle som er godkjent i energiklasse 1. Egner seg best i passivhus eller vanlige hus som ikke har et stort varmebehov.

Peisovnen Vintage 30 fra Dovrepeis

Jøtul I 520

Bli ny og miljøvennlig. Oppgrader din gamle åpne peis med en moderne peisinnsats fra Jøtul. Jøtul I 520 er en helt nyutviklet peisinnsats. Dens flate topp gjør at den egner seg utmerket både som nyinstallasjon og som innsats i gamle gruver. Nå kan 80-tallets åpne kjøkkengruver få en rentbrennende moderne peisinnsats.

Jøtul I 520

Jøtul FS 173

Klassisk kleberstein i moderne drakt. Jøtul FS 173 kommer i lekker kleberstein – et tradisjonsrikt og vakkert materiale som har vært brukt til ildsteder siden 1700-tallet. Denne bergarten har en god evne til å magasinere varme og dette forsterkes spesielt godt i kombinasjon med støpejern.

Jøtul FS 173

Tips og råd

  • Plasser ildstedet slik at du får glede av å se bålet og føle varmen

  • Ta hensyn til skorsteinens plassering og brannmurens størrelse

  • Ta hensyn til gulvet ¬– forsterk gulvet om nødvendig

  • Du kan enkelt gjøre om den gamle peisen din ved å kjøpe en ny innsats med dører

Vedlikeholdstips!

Stort sett er vedlikehold av ovner og peiser enkelt. Det består hovedsakelig av jevnlig rengjøring og tømming av aske.

  • Vent med å tømme asken i minst et døgn etter at du har fyrt i ildstedet
  • Vær også obs på at man kan finne små, glødende kullbiter gjemt inne i asken mange timer eller dager etter at bålet har slukket. Asken bør derfor tømmes i en metallbøtte med lokk
  • Støvsuging er renslig og greit, men aske er ikke bra for vanlige støvsugere. Det finnes egne støvsugere for aske å få kjøpt
  • For å friske opp støpejerns-ovner, bruk ovnssverte som tynnes ut med white-spirit og påføres med pensel
  • Gjør det til en regel å sjekke fyringsstedet ditt før hver fyringssesong. Let etter feil som løse steiner, dårlig mørtel og løst røykrør. Jøtul anbefaler at man tar ut hvelv og brennplater og kontrollerer disse. Reparer eventuelle defekter med det samme!

Alle ildsteder bør feies minimum hvert fjerde år. Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå en sotbrann som kan skade skorsteinen og i verste fall føre til brann.

Forleng høstkvelden med utepeis!

Hva med å forlenge høstkveldene ute med en lekker utepeis?

Utepeisen Loke Corten fra Jøtul

 

Les også: Slik fyrer du i ovnen

Ny peis? Disse to er våre favoritter Byggmakker

Ny peis? Disse to er våre favoritter

06.07.2020

Vi har sjekket ut nyhetene fra Jøtul og tatt med oss noen hete tips til deg som vurderer å fornye ildstedet.

Ny vedovn – bedre for miljøet Byggmakker

Ny vedovn – bedre for miljøet

17.06.2019

Det beste du kan gjøre for å minske den lokale luftforurensningen, er å bytte ut din gamle vedovn med en rentbrennende ovn. Spesielt på kalde vinterdager er dette et problem i mange norske byer.

Slik sjekker du om veden er tørr Byggmakker

Slik sjekker du om veden er tørr

18.01.2019

Har du kjøpt ved som er vanskelig å fyre opp? Det er rett og slett veldig irriterende når du må bruke både 3 og 4 ganger på å forsøke å få fyr i peisovnen. Vi lover at hvis du bruker Zalo-testen, fyrer det på første forsøk neste gang.

Miljøvennlig peiskos Byggmakker

Miljøvennlig peiskos

21.09.2018

Rentbrennende ovner med økt varmelagringskapasitet og mindre utslipp er morgendagens oppvarmingskilde. I dag kan de beste ildstedene ta ut hele 84 prosent av energien i veden. Ildsteder produsert før 1998 tok til sammenligning ikke ut mer enn 40 prosent av varmen under rolig fyring.