StartsidenTips og rådInspirasjon

Velg riktig farge på huset


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


Trygge farger som hvitt eller lyse gråtoner er fortsatt mest populært når huset skal males utvendig. Likevel kan fargedesigner Nina Klæboe Mørkve fortelle at stadig flere nordmenn også får øynene opp for sorte- og mørkere nyanser.

Jotun lanserte tidligere i år en spesialutviklet maling for hvite hus, kalt OPTIMAL OptiWhite. Malingen er basert på en ny teknologi som hindrer at skitt fester seg til overflaten, og har i tillegg suveren beskyttelse mot svertesopp. Ettersom anslagsvis 40 prosent av husene her til lands er malt hvite, er det ingen stor overraskelse at Jotuns nye maling har blitt svært godt mottatt.

Samtidig med lanseringen av OPTIMAL OptiWhite, lanserte Jotun også to helt nye, hvite nyanser: 1105 Villahvit, som er en varm hvittone, og 10784 Skyggehvit, som er mer gyllen. Ifølge Klæboe Mørkve har de nye hvittonene blitt populære blant norske huseiere fordi de skiller seg ut fra de tradisjonelle hvittonene.

Mange velger mørkere farger også

Hvitmalte hus er kanskje i flertall, men likevel finnes det mange norske huseiere som foretrekker mørkere farger. De siste par årene har sågar helt sorte hus blitt mer populære. For de som ikke tør gå gå helt sort, finnes det også mange nesten-sorte alternativer. Farger som 1434 Labrador, 0734 Brunsort – eller en litt dusere variant som 9938 Dempet Sort – er ofte populære førstevalg i den mørkere enden av fargeskalaen.

– Et røffere utseende får man ved å velge en beis, hvor teksturen i treet kommer frem på en annen måte enn ved maling, forklarer Klæboe Mørkve.

– Dette ser vi er spesielt populært til moderne nybygg og funkis-hus. Her er Trebitt 9072 Røykgrå og 0651 Lavgrå blitt svært populære, sier hun videre.

På moderne arkitektur ser vi også at stadig flere velger noe kjøligere fargetoner, gjerne mot blågrått. Fargene 9925 Bergknatt, 4638 Byge og 4252 Kjønnrøk Dempet oppleves som litt røffe, og passer godt til materialer som stein og betong, ifølge Jotuns fargedesigner.

 

SE VÅRT UTVALG AV UTENDØRS / TERRASSE MALING OG BEIS

Grått er fortsatt "hot". Her har vi en mørk grå variant som er blitt veldig populær: Jotun 1434 Labrador, staffasje Jotun 1001 Egghvit.

Knalltøft og naturlig med grå beis. Trebitt 9075 Røykgrå, staffasje Jotun 9918 Klassisk Hvit.

Det populære førstevalget: Jotun 9938 Dempet Sort.

En populær farge: Jotun 1973 Antikkgrå.

Flertallet velger trygt

For hus- og eksteriørmaling handler det ofte om å gjøre trygge fargevalg. Det er nok også forklaringen på hvorfor flertallet fortsatt foretrekker hvitt eller grått.

– Farger som 0394 Varmgrå og 1973 Antikkgrå er blant våre bestselgere, ofte i kombinasjon med lys eller hvit staffasje. Samtidig ser vi at stadig flere blir oppmerksomme på at den helhetlige paletten er viktig for sluttresultatet, altså at man har den helt rette hvittonen tilpasset veggfargen og fargen på grunnmuren, sier Klæboe Mørkve.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til hvittoner – også utendørs. Det finnes mange variasjoner av hvitt, og fargedesigneren anbefaler å vurdere nøye hva som passer best til ditt hus og dine detaljer:

– Her er det flere ting å ta hensyn til: Den arkitektoniske stilen på huset og farge på vinduer, samt detaljer som taksten, husets plassering i natur og omgivelser, og eventuelt farger på nabohus.

– Ingenting er så vakkert som et kulørt hus i flott natur. Flere burde tørre å velge litt farge utendørs, alle må ikke ha grå hus! Da er både røde og okergule hus populære her til lands, avslutter Klæboe Mørkve.

Norges mest populære hvittone: Jotun 1001 Egghvit. Et godt valg til rød takstein og gyllen beiset trapp.

Drømmen om det gode, landlige livet. Fargen på huset er Jotun 2746 Mørk Rubin. Møbler i Jotun 8413 Herregårdsgrønn.

5 Tips for å velge riktig husfarge: 

  1. Mal opp prøver og studer dem utendørs til ulike tider av døgnet. Husk at fargene virker lysere og sterkere når de males på hele veggen.

  2. Ta hensyn til nabohusene. Velg farge som enten er ton-i-ton, nyanselike eller som står godt til nabolagets farger.

  3. Ta hensyn til stilen på huset ditt. Husets tidsepoke spiller en rolle for fargevalget ditt. Finn ut hva som fungerer best for ditt hus!

  4. Fremhev eller skjul detaljer ved å velge riktig staffasje. Store kontraster øker fokuset. Du skjuler derimot detaljer i større grad ved å gi dem samme farge som husets fasade. Bruk gjerne fargekartene til malingsprodusentene for velprøvde forslag som fungerer i norske boligstrøk.

  5. Begrens antall farger. Det kan fort bli for mye av det gode, gjenbruk gjerne fargen på staffasjen på gjerdet, markiser og blomsterkassa. Enkelte stilarter med vakre detaljer er derimot vakre med opp til tre staffasjefarger.

  6. Finn din farge i Jotuns nye digitale fargekart her
To snarveier til «ny» fasade  Byggmakker

To snarveier til «ny» fasade

21.04.2020

Det er ikke bare innsiden som teller. En ren og velholdt fasade forlenger levetiden på ytterpanelet, hindrer soppangrep og gjør deg til en litt stoltere eier. Les videre og finn ut hvordan du kan fornye huset før sommeren.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg  Byggmakker

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

10.09.2019

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.