StartsidenTips og rådInspirasjon

Velg riktig farge til ditt hus

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Dette er ekspertenes favoritter – og noen nyttige tips som gjør fargevalget enklere.

GUL KLASSIKER: JOTUN 0152 STAVERNGUL er en av landets mest populære husfarger. FOTO: Jotun.

Å male huset er en omfattende jobb, og før du setter i gang bør tenke nøye gjennom hvilken farge du velger.  Vi har bedt ekspertene i JOTUN og Beckers om å dele sine beste fargetips.


JOTUN: – Velg vakre gule toner

– Det er utrolig gledelig at vi nå ser at gult er en farge som igjen får litt fokus etter en lang tid med mye basisfarger. Gule hus har lange tradisjoner i Norge, og særlig okertonene er svært vakre i grønne, landlige omgivelser hvor fargene spiller på lag med naturen, forteller Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

I JOTUNS fargekart finner du en rekke gultoner, fra dempet gul til friske, fargesterke nyanser og tradisjonell oker.

Dette er noen av fargesjefens favoritter:  

LYS OG DEMPET – JOTUN 1038 SANDBANKE

Fargen fremstår som lys, varm og passer godt sammen med JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull. Denne er også flott inntil lune og dempede hvittoner som JOTUN 10416 Perlehvit og JOTUN 1574 Kalksten.

– Enkelte varme dempede beigetoner kan også fungere, mens man derimot skal være varsom med de kjøligere gråtonene som vil dra seg blålige i møte med det gule, tipser Mørkve.

TRADISJONELL OKER – JOTUN 0152 STAVERNGUL

Dette er en av Norges mest populære husfarger. Mange velger hvite farger sammen med denne, men også mørkegrønt er populært. Da kan JOTUN 8413 Herregårdsgrønn eller 0745 Grønn Umbra anbefales. Denne fungerer best til JOTUN 1624 Letthet, JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull dersom man velger hvit staffasje.

 

DEMPET OKER – JOTUN 1223 HØSTSTEMNING

En mindre fremtredende oker. Mange velger hvite farger sammen med denne, men også mørkegrønne og dype bruntoner som JOTUN 0175 Tjærebrun og JOTUN 0734 Brunsvart er gode tilleggsvalg. 1223 Høststemning fungerer også godt til JOTUN 1624 Letthet, JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull for de som ønsker hvit staffasje.

Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme i fargen JOTUN 1038 Sandbanke. FOTO: Jotun.

 

Vegg: JOTUN 0152 STAVERNGUL. Staffasje: JOTUN 1001 EGGHVIT. FOTO: Jotun.

Ninas beste tips for en perfekt grunnmur

FOTO: Jotun

En jordfarget grunnmur setter prikken over i-en for en helhetlig fargepalett utendørs. Mange er tjent med å bytte ut den helhvite grunnmuren med dype og dempede farger. Jordfarger står godt i møte med grunnen huset står på og egner seg ypperlig mot gylne fasadefarger som gult. En jordfarget grunnmur skaper myke overganger og en fin helhet på fasaden. Mitt tips for en perfekt grunnmur til gulfargene nevnt over er JOTUN DryTech mur 11130 Shade.


GUIDE: Velg riktig pensel

 

BECKERS: – Gå for grått eller sort

– Grått og sort er høyaktuelle fasadefarger som både passer til naturens egne farger og i mer urbane miljøer. En gråfarge ser kanskje trist ut på en liten fargeprøve, men fasader malt i grått – og særlig de helt mørke tonene mot sort, er ofte utrolig vakre, forteller Christine Hagen Pettersen, markedssjef i Beckers.

Vegg: Beckers Betong 014. Staffasje: Beckers Vind 011. FOTO: Beckers.

Beckers lanserte nylig fargekartet Scandinavian Collection som er inspirert av den skandinaviske naturen. Her finner du et stort utvalg utendørsfarger til fasade og utemøbler samt balkong- og terrassegulv.

Nye gråtoner fra Beckers Scandinavian Collection: 012 Kalk, 013 Berg, 008 Skifersten.

 

SORT FUNKER TIL ALT – OVERALT: Sorte hus passer like godt i naturskjønne omgivelser som i urbane strøk. FOTO: Beckers.

 

Fasade: Svart 305 fra Beckers. Detaljer: Korall 001 fra Beckers. FOTO: Beckers.

 

Beckers beste tips: Mal sort på sort

Har du et hus med moderniseringsbehov? Ved å male huset sort på sort i samme fargenyanse kan du forvandle huset fra gammeldags til topp moderne på rekordtid – uten å skifte kledning. Sort og de helt mørkeste gråtonene skjuler slitte karmer og andre skavanker. Bruk samme nyanse på tak, kledning, omramminger og dører. Utrolig kult og veldig enkelt!

FOTO: Kine Vinje/Beckers.

 

Noen ganger er ett strøk nok

Trenger fasaden din kun en lett oppfriskning med ny maling? Da er det ikke alltid nødvendig å skrape vegger, grunne og male to toppstrøk. Med Beckers Front vedlikeholdsmaling er ett strøk nok.

– Dette er en maling laget for trefasader som tidligere er malt med alkyd- eller akrylatmaling og kan brekkes i alle våre sine utendørsfarger, forteller Pettersen.

Fasade: Beckers Soft 072. Grunnmur: Skiffersten 008. FOTO: Beckers.

 

Finn riktig nyanse

De fleste har en formening om hvilken farge de ønsker på huset sitt, men å finne riktig nyanse er ikke alltid like lett. Ifølge Hagen kan selv bittesmå ulikheter utgjøre hele forskjellen.

– Grå hus er en flott kontrast til fargede hus, og særlig mørke gråtoner er utrolig vakkert, sier hun og legger til: ikke vær redd for å velge en ekstra mørk nyanse. Fargen blir lysere på fasaden enn på fargeprøven.

Fasade: Beckers Betong 014. Øvrige detaljer: Beckers Vind 011. FOTO: Beckers.

 

3 tips til deg som velger grått

1. Velg en farge som er mørkere og mer skitten enn den du vil ha på huset.

2. Vil du at huset skal oppleves nøytral grått, velger du en varm gråfarge.

3. Dersom du vil male huset lysgrått, bør du velge en farge med minst 15 i sorthet. En lysere farge vil oppleves hvit.

 

Trenger du hjelp til å male huset? Byggmakker hjelper deg med å få jobben gjort fiks ferdig.

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.