StartsidenTips og rådInspirasjon

Ytterdøra ble prikken over i-en på hytta

Hva har rorbua til Katrine og hytta til Ann Kristin til felles? Begge har robuste ytterdører med design som matcher nordiske omgivelser.

På en bortgjemt kystperle på Hamnøy i Lofoten ligger den røde og hvite rorbua til familien Lindgaard. Ved første øyekast ser den ut som de fleste andre rorbuer i området, men en nærmere titt avslører at denne hytta er noe helt for seg selv.

Det var i 2017 at Katrine Lindgaards mann og sønn bygde rorbua helt fra bunnen av. Familien drømte om et sted å være sammen og koble av fra en hektisk hverdag. For dem var det viktig at hytta passet inn i det idylliske, nordlige landskapet på Hamnøy.

– Vi hadde en visjon om et uttrykk som var tradisjonelt utenpå, men røft og moderne på innsiden. Derfor gikk vi for en klassisk rorbu-stil på utsiden av hytta, mens innsiden er en kombinasjon av panel og mørke farger med en moderne vri, forteller Katrine.

Ytterdør og bod-dør med maritimt design

Ytterdøra på rorbua heter Indus og leveres av Swedoor. Det samme gjør bod-døra med navnet Barents.

Indus’ rene linjer og runde glassvindu gir rorbua et nautisk og minimalistisk preg. Matchet med den funkisinspirerte Barents-døra er bua både moderne og tradisjonell i uttrykket.

– Ytterdøra er prikken over i-en på hytta. Den hvite døra med det runde glasset gir et maritimt og tradisjonelt uttrykk som passer perfekt inn til rorbua, Barents-døren og i området generelt, sier eieren.

I tillegg til å komplimentere rorbuas design og uttrykk, er ytterdøra Indus både støyreduserende og varmeisolerende. Det egner seg godt til nordlige forhold med varierende vær og kraftig vind.

O’HOI: Døren med det runde vinduet var et åpenbart valg til den røde rorbua.

Fortsatt i nord – helt annen hyttestil

180 kilometer sørover, lunt plassert bak høye nordlandsfjell i Olvika, ligger den nybygde og moderne hytta til Ann Kristin Olaisen og Frode Riise, med utsikt over idylliske Helgelandskysten.

Eierne beskriver hytta som moderne og stilren, samtidig som den sklir rett inn i landskapet. Uttrykket er en kombinasjon av naturinspirerte farger og moderne, stilrene detaljer.

– Vi ønsket et uttrykk på hytta som ikke skilte seg for mye ut og forstyrret omgivelsene, samtidig som vi ville ha noe som var moderne og nordisk, forklarer Ann Kristin.

MODERNE: Valget falt på denne stilrene sorte ytterdøra. Designet heter Tower og leveres av Swedoor.

Døren kommer med en unik glassåpning som bygges inn i grunnkonstruksjonen. Det gjør at døra er helt uten skjøter og synlige fester, samtidig som de skjulte hengslene forsterker døras rene linjer og minimalistiske utrykk.   

– Glassdøra passer perfekt til resten av hytta. Vi har valgt et stilrent og naturinspirert uttrykk, så denne døra forsterker virkelig det designet vi har gått for. Den tilfører et nordisk, men samtidig moderne element. På grunn av verandadører i glass på andre siden, kan man se tvers gjennom hytta, noe som gir mye naturlig lys, forteller Ann Kristin.

NORDISK: Den moderne ytterdøra med vindu er en lekker kontrast til det naturlige, nordiske treverket i entreen.

Skal du kjøpe ny ytterdør til hytta? Dette må du tenke på

At hytteglade nordmenn som Katrine og Ann Kristin er opptatt av design, overrasker ikke Knut Willy Dahl. Han er Swedoor sin salgssjef mot hyttemarkedet og forteller om et økende stilfokus blant norske hytteeiere.

– De som kjøper ytterdør til hyttene sine har et annet fokus nå enn tidligere. Mange ønsker dører som skiller seg ut og er et smykke på hytta. Samtidig skal ytterdøren være en naturlig og sømløs del av bygget, sier Dahl.

Han påpeker at faktorer som isolasjon og sikkerhet også må tas med i betraktning ved valg av ny ytterdør på hytta.

– De fleste ferieboliger står ofte tomme i lengre perioder. Derfor er det en ekstra sikkerhet å ha en solid ytterdør med innbruddsforsterkede hengsler og hakelås. God isolasjon sørger for å holde varmen inne, selv når det er ordentlig kaldt ute.

Digitalt prøverom for ytterdører

Er du usikker på hvilken dør du skal velge? Med Swedoors app Door Designer kan du teste ut forskjellige dører og finne den som passer perfekt inn hos deg!

Ta et bilde av døren din og skift den ut med en av Swedoors dører i appen. Da ser du umiddelbart hvordan en annen dør vil se ut på huset eller hytta. 

Appen kan lastes ned i Google Play og Apple App Store

Bygg tak over inngangspartiet

Det beskytter døren mot vær og vind og gjør det mer bekvemt når du ankommer hytta med bagasje og handleposer.

TRENGER DU MER HYTTE-INSPIRASJON?

Slik monterer du skyvedør: - Dette er noe de fleste selvbyggere kan klare Byggmakker

Slik monterer du skyvedør: - Dette er noe de fleste selvbyggere kan klare

19.10.2021

Å velge en skyvedør fremfor en vanlig dør er plassbesparende samtidig som det gir interiøret et løft. – Alle innerdørene fra Swedoor kan bestilles som skyvedør hos Byggmakker, forteller Marit Veie hos Byggmakker Steinkjer. Det gir valgmuligheter mange ikke er klar over.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt   Byggmakker

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt

25.08.2020

Med en «ECO ytterdør» slipper du å fyre for kråkene. Les videre og finn ut hvilke dører ekspertene våre ville lagt i handlekurven.

Slik unngår du innbrudd: Riktig ytterdør kan minske risikoen Byggmakker

Slik unngår du innbrudd: Riktig ytterdør kan minske risikoen

04.06.2020

Alle som har opplevd innbrudd kan skrive under på at det er en guffen følelse. Før du drar på ferie er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å forhindre det.