StartsidenTips og rådKunnskap

Bygge terrasse - Alt du trenger å vite!

Terrassen og uterommet er det nye inne. Vi finner stadig flere måter å utnytte terrassen på slik at vi kan være ute selv når sola ikke står høyest på himmelen. En investering i en drømmeterrasse lønner seg alltid – både for sjelen og lommeboka.

Terrassen er ikke lenger bare forbundet med sommermånedene, men brukes stadig oftere. Vi bygger tak over eller finner andre løsninger som gjør at den gir oss hygge og nytte også utenom sommerhalvåret. 

– Nordmenn bruker mer og mer penger på terrasse. Vi ser at det stadig brukes mer sofistikerte materialer til byggingen, forteller kategorisjef Trond Morisbak i Byggmakker.

En god uteplass må bygges slik at den får minst mulig innsyn og mest mulig sol. Den bør skjermes mot vinden, men ikke mot utsikten, og atkomsten må være lettvint og praktisk. En terrasse rett utenfor stuedøra vil virke som en utvidelse av boligarealet, spesielt hvis den heves opp i plan med innegulvet.

 

– En hyggelig og romslig uteplass utvider huset ditt med antallet kvadratmeter den er på – det reflekteres også i prisen når huset ditt skal selges. Vi nordmenn elsker å kose oss ute med gode måltider sammen med familie og venner, kommenterer Morisbak.

En terrasse kan dessuten jevne ut kupert terreng eller krage ut en skråning. Selv om du har planer om både terrassegulv, levegg, pergola og møbler, er terrassebyggingen en jobb du fint kan ta i etapper uten stress.

Utekos. Hageeksperten Darren Saines har investert i både vegger, overbygg og peis. Dette gjør terrassen attraktiv langt ut på høsten og til og med vinterstid.

Her gir vi deg tipsene og rådene du trenger for at terrassen din skal vare i mange tiår.

 

Hva sier byggereglene om terrasse?

Den 1. juli 2015 ble byggereglene endret. Nå kan du sette opp mindre frittstående byggverk som garasje, anneks, lysthus eller redskapsbod, på inntil 50 m2 kun 1 meter fra nabotomta, uten å søke kommunen eller formelt søke nabogodkjennelse.

Du er fortsatt pliktig til å varsle naboen muntlig, og vi oppfordrer til en god dialog med naboen. Det hjelper på trivselen i nabolaget!

Du kan normalt fritt fylle opp eller planere terrenget med inntil 1 meter eller bygge et terrassegulv på bakken, mens en terrasse høyere enn 50 cm over bakken er meldepliktig og kommer med krav om rekkverk.

Mindre støttemur
Forstøtningsmur som ligger minst 1,0 meter fra nabogrensen kan være inntil 1,0 m høy uten at du må søke. Ligger den minst 4, 0 meter fra nabogrensen, kan den være inntil 1,5 meter. Muren må ikke hindre sikten mot veien.

Ta alltid kontakt med kommunens tekniske etat før du gjør inngrep på eiendommen. Det kan være at lokale bestemmelser eller reguleringsplaner setter begrensinger for din tomteutbygging.

Plassering av terrassen

Det er mye å ta hensyn til: Morgensol, kveldssol, utsikt, innsyn fra naboer og vindforhold. Skal plassen brukes til kos med en kaffekopp eller skal det være plass til store grillselskap?

Det er flere faktorer som spiller en rolle når du skal bestemme plasseringen av uteterrassen. Solforholdene er ikke overraskende ofte det viktigste for oss nordmenn. Er ikke terrassen tilknyttet direkte utgang fra huset kan det være spennende å legge terrassen som en oase tilpasset de naturlige omgivelsene.


Slipp naturen inn. Ingen tvil om hvilken side av huset denne terrassen skal være på. Legg merke til hvor mye glassrekkverket fra Arnøy Engros gjør for den fantastiske utsikten.

Tele i bakken

Med en terrasse på bakkeplan er det ikke så farlig om det ikke er perfekt dimensjonert med tanke på telehiv.

Men skal terrassen opp i høyden må den fundamenteres slik at den ligger i ro. Les mer om fundamentering nedenfor.

Hvor mye terrassebord trenger jeg?

Enkleste måten å finne ut dette på, er å måle lengde gange bredde. Da vil du finne ut hvor mange kvadratmeter terrassen slik at du kan regne ut hvor mange løpemeter (lm) terrassebord du trenger.

Her er en enkel regel for ca. forbruk:
95 mm bredde = 10,2 lm pr m2
120 mm bredde = 8,1 lm pr m2

Verktøyene du trenger for å bygge terrasse

Verktøykassa di inneholder høyst sannsynlig allerede ting som tommestokk eller målebånd, vinkel, vater, rettesnor og en del håndverktøy. Alt dette vil komme godt med når du skal bygge terrasse.

Utover denne typen basisverktøy, er det aller viktigst å ha en kraftig drill og en kapp-/gjærsag.

En 12 Volts oppladbar drill er normalt kraftig nok til å skru og borre, men hvis du først trenger en ny drill bør du helt klart vurdere en litt kraftigere modell på 14,4- eller 18 Volt.  

For å kappe til terrassebordene nøyaktig og pent, bør du bruke en elektrisk kapp-/gjærsag. Slike sager var tidligere veldig dyre, men i dag finnes det rimeligere varianter også. Et minstekrav bør være at den skal kunne sage materialer som er opptil 300 mm brede.

Bruk riktige terrasseskruer

Utvalget av festemidler er veldig stort, og hvilke skruetyper du bør velge avhenger av hva slags terrasse du skal bygge, samt materialvalg og dimensjoner. For terrassebord på for eksempel 28 x 120 mm bør du bruke minimum 55 mm lange terrasseskruer. Bord med større dybde trenger naturligvis lengre skruer. Bruk alltid terrasseskruer av rustfri kvalitet uansett terrassedekke.

Skjult innfesting
Skruene på terrassebordene kan også skjules. Med skjult innfestning av terrassebord trenger du imidlertid et eget monteringsverktøy. 

Terrasse uten skruehull. Hidden Decking System fra Essve nytt er et system for skjult montering av terrasseskruer som gir et meget pent sluttresultat, uten synlige skruer, fliser eller sprekker.

Husk at trevirke sveller
Uansett hvor fuktig virket er, bør du alltid ha en viss avstand mellom hvert bord, ettersom virket både kan reise seg, vri seg og svelle ut i bredden. Har du uflaks, kan det føre til at skruene løsner.

Beslagsskruer og endeskruing
For å få til rask og korrekt montering av vinkelbeslag, hullplater og bjelkesko anbefaler vi å bruke beslagsskruer fremfor beslagspiker. Det er imidlertid viktig at man ikke «overtrekker» skruen. TX20-bits kreves.

Ved skjøting av bjelkelag og ved endeskruing av rammeverk er det viktig at man velger en skrue med litt kraftigere dimensjoner. Ettersom en treramme alltid er i bevegelse, kan en for liten dimensjon gå ut over festemiddelets levetid og styrke.

Ved større konstruksjoner (over 60 m2) forekommer det flere bevegelser i trevirket. Vær derfor nøye med å velge en rustfri skrue av en dimensjon som tåler at virket beveger seg.

Krav om rekkverk

Hvis du ikke skal la fundamentstoplene stikke opp over gulvet og gjøre tjeneste som rekkverksstolper, må stolpene til rekkverket boltes til gulvbjelkene.

Vi anbefaler minst to bolter eller låseskuer. Rekkverket skal være minst 90 cm høyt og ikke ha større åpninger enn 10 cm.

Avstand mellom rekkverksstolper
Du bør ikke ha mer enn 1,80 meter mellom stolpene ved stående kledning eller 1,20 meter ved liggende kledning.

Dekkbord
Legg alltid dekkbord på toppen av stolpene. Bordet skal både avstive rekkverket og hindre fuktighet i å trenge ned i rekkverksbordene. I tillegg fungerer det som en barriere for klatrende barn, så velg så bredt som mulig.

Ferdig rekkverk i glass
Om du ikke ønsker å snekre alt selv finnes det et rikholdig utvalg av ferdige rekkverk. En økende trend er rekkverk i glass som kan gjøre underverker for utsikten fra terrassen din.


Beste av to verdener. Hva med å mikse rekkverk i tre og glass? Sjekk denne stilige kombinasjonen fra Arnøy Engros.

Hvordan bygge pergola

Velg materialer som passer for deg

Om du bare skal lage en enkel markterrasse eller et mer omstendelig byggverk med både trapp og rekkverk, er det viktig å tenke på at materialene utsettes for regn, vind og sol – og at bakken kan bevege seg på grunn av tele.

Nordmenn bruker stadig mer penger på uterom I takt med etterspørselen har produsentene utviklet et rikholdig sortiment av terrassegulv.

Norge har lange og gode tradisjoner for trebruk. Tre er både lett og sterkt og godt egnet i konstruksjoner. Se vårt utvalg av terrassebord her 

Et kaldt og vått klima stiller høye krav til holdbarhet og levetid – velg derfor ditt materiale med omhu for best kost/nytte-effekt. Talgø-konsernet forhandler merket MøreRoyal som er en ferdigbehandlet trelast klar til bruk. Det eneste du bør gjøre er å smøre kappendene med olje fra MøreRoyal hvis du kapper bordene.

– Vår bestselger er MøreRoyal terrassebord DUO som både har en rillet og en glatt side. Det gir noen flotte detaljer og et mer spennende uttrykk om man ønsker det. Kokeprosessen treet gjennomgår beskytter mot ytre påvirkning. Dette gjør at man ikke behøver bekymre seg for flising eller sprekking – her kan man trygt tasse rundt med bare føtter, forteller Bjørn Hauglann hos Talgø.

– Moelven har et bredt utvalg av heltre terrassegulv – fra det vanlige grønne til det mer eksklusive i varmebehandlet ask. Varmebehandlet tre er meget formstabilt og fargen går tvers gjennom. Råtebestandighet og levetid er betydelig forbedret gjennom varmebehandlingen, forteller Halvard Nørbech, produktsjef for Byggtre i Moelven Wood.

Impregnert tre
Trykkimpregnert tre fra Moelven er et fornuftig valg der det stilles store krav til holdbarhet. Inneholder ikke lysfilter og anbefales å overflatebehandles snarest etter montering.


Hyllevare. Vanlig «grønnplank» kan også være lekkert.

Trykkimpregnert og miljøvennlige
Miljøterrassen TMF® er en ny generasjon trykkimpregnerte materialer fra Moelven som ikke inneholder miljøskadelige tungmetaller. Du får terrassebordene ubehandlet eller ferdig overflatebehandlet i Burmateak eller Tjærebrun.

Miljøterrassebord fra Moelven i tjærebrun.

Varmebehandlet tre
Moelven leverer termotre i ulike dimensjoner og treslag. Varmebehandlet tre er meget formstabilt og har en forventet levetid på mellom 20 og 40 år (montert over bakken).

NB! Du må benytte rustfrie terrasseskruer til montering i varmebehandlet tre.


Naturlig i byen. Her på Nordstrand er terrassen bygd rundt de naturlige omgivelsene og med Termoask terrassebord fra Moelven er totalinntrykket perfekt.

DUO fra Møre Royal
Duo kan benyttes på begge sider. Den ene siden har riller og den andre siden er glatt. Begge sidene har avrundede kanter. Trevirket er CU-impregnert og deretter kokt i olje. Normalt kan terrassebord fra MøreRoyal stå i 10 – 20 år før første vedlikeholdende behandling er nødvendig. For å beholde fargen er det imidlertid anbefalt å bruke MøreRoyal treolje jevnlig.


Skipsgulv. Med DUO fra Møre Royal kan du selv velge hvilken side du vil legge, rillet eller glatt - valget er ditt. Er du ekstra kreativ kan du også kombinere og lage egne mønster og innramminger. Finnes i fargene Brun og Natur.

Trekompositt
Materialet består av en kombinasjon av plast og trevirke, noe som gir en svært god holdbarhet og lang levetid. Fiberon fra Interplywood leveres i fire serier med forskjellige egenskaper, farger, design og mønstre. De er laget av ca. 50/50 prosent resirkulert polyeten og trevirke med en PermaTech-overflate, noe som gir en unik slitestyrke og motstandsdyktighet mot flekker, sopp og råte. Terrassebord som er laget av trekompositt krever hverken olje, beis, lakkering eller sliping. Det er som oftest tilstrekkelig å koste eller spyle bordene, men de kan også rengjøres med såpe og vann fra tid til annen. Enkelt og raskt å montere med klips – installasjon uten synlige skruer.


Tåler alt. Fiberon fra Interplywood er en kombinasjon av plast og trevirke, noe som gir en svært god holdbarhet og lang levetid.

CU-impregnert furu
Terrassebordet er produsert av høvlet trevirke i furu og leveres med avrundede kanter for at det skal være behagelig å gå på. CU er den vanligste typen impregnering for terrassebord.

Terrassebordene kan overflatebehandles med for eksempel olje eller beis for å redusere sprekkdannelse og beskytte mot gråning. Trykkimpregnert trevirke inneholder kobber og tilfredsstiller produktkravene som er dokumentert i terrassebord-standarden (SN/TS 3188).

Varmebehandlet furu
Terrassebord i varmebehandlet furu er litt dyrere enn vanlig impregnert materiale. Men regnestykket viser at terrassen likevel blir billigere over tid på grunn lavere vedlikeholdsbehov. Thermowood varmebehandlet trevirke fra Moelven er en ny generasjon av tre som har gjennomgått en spesiell varmebehandlingsprosess. Takket være treets behandling og miljøprofil er produktet et veldig godt alternativ til impregnerte og tropiske tresorter.

 

 

Beising av terrassen

Terrassebeis vil trekke ulikt inn i treverket rundt kvister og mykere deler av treet. Dette gir et vakkert spill i fargene, men vil slites raskere der det er manglende inntrengning i treverket.

Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Lav temperatur, høy luftfuktighet og beis som danner tykk film på overflaten vil forlenge tørketiden betydelig.

Husk at det om våren og høsten ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

TREBITT terrassebeis finnes i en rekke ulike farger, enten du går for en nordisk stil med fokus på det stilrene og naturlige, landlig sjarm, klassisk og sober eleganse eller en leken fargerik stil.

MØRK MIKS: Husvegg: 5956 Funkisbrun. Terrasse: 1021 Eleganse.
Hagemøbler: 5921 Panter. Foto: Butinox Terrassebeis. Les mer om vårens mest trendy farger her

Tips til legging av terrassebord

Skru eller spikre terrassebordene til bjelkene med en avstand på 5-8 mm. Husk å legge terrassebordene med kurvingen opp – da unngår du mindre vannansamling på gulvet. 

Legg ikke terrassegulvet helt inntil husveggen, men lag en spalte på 2-3 cm slik at regnvann og fuktighet forsvinner.

Vær nøye med at alle bjelker og terrassebord kappes vinkelrett og pass på at skjøting av bord alltid skjer over en bjelke.

Geniale bjelkesko i gummi
Nå slipper du å slite med kiler og treklosser i forskjellige dimensjoner hvis du skal rette opp skjeve underlag. Easyfix er nemlig en smart løsning for rask og enkel oppforing av gulv eller bjelkelag. Bjelkeskoen kan benyttes både inne og ute – og til alle slags bjelkelag. 

Når du bruker Easyfix utendørs blir hverken bjelkene eller treklosser liggende i vann. Det gjør at du forlenger levetiden til bjelkene betraktelig, og dermed også får enda lengre levetid på terrassen din. Løsningen leveres med høydenivå fra 10-50 mm.

Smart, smartere, smartest. Forleng livet til terrassen din med bjelkesko i gummi.

Betong-platting
Ønsker du deg en terrasse som ikke alle andre har, kan du støpe din egen betong-platting. Nærmest vedlikeholdsfritt og like holdbart år etter år. Se hvor lekkert det ble hos ekteparet Pay i Asker da de lagde en 40 m2 platting i slipt betong med en pergola i tre som overbygg og en deilig daybed.

Steinoase. Det utradisjonelle valget gikk rett hjem hos ekteparet Pay som falt for kombinasjonen av materialer og det moderne uttrykket. For å få et «spettet» uttrykk i gulvet må betongen inneholde mye stein.

 

Fundamentering av terrasse

Vurder grunnforholdene
Skal terrassen skal ligge rett på bakken, må underlaget være jevnt og flatt. I de tilfeller hvor terrassen skal anlegges på bakkenivå, eller opptil 70 cm over bakken, kan jordspyd i stål benyttes. Et annet alternativ er å bruke støpesylindre og bjelkesko. Du kan også mure opp pilarer med pilarblokk. Gjør terrenget klart og mål opp riktig avstand for jordspyd eller støpesylindre.

Større byggverk på telefarlig grunn må fundamenteres frostfritt. Det kan gjøres ved å grave til frostfri dybde eller ved å isolere mot kulda.

Dersom det ikke er langt ned til fjell, skal du alltid grave ned til det. Dette gjelder spesielt utepeiser og byggverk som skal rage noen meter opp i været. Unngå at deler av et byggverk står på fjell, mens andre deler ikke gjør det.

Fundamenterer du på fjell, trenger du ikke isolere med tanke på telehiv. Vanligvis er 5–6 cm plater av polystyren eller 25–30 cm lettklinker tilstrekkelig ved fundamenteringsdybde 30–40 cm under terreng (sørg for at du er på fast underlag). Isolasjonen bør stikke ca. én meter utenfor fundamentet. Markisolasjon er ikke nødvendig på sandgrunn eller på andre drenerende masser.

Jordspyd
Jordspydet slår du ned med en slegge og anbefalt dimensjon er 100 x 100 med mer i 750 med mer lengde med anbefalt avstand mellom spydene på 150 cm til 200 cm. Gripeklør innvendig gir stødig feste for stolper. Slå spydene helt ned slik at holderen for trevirket butter i bakkenivå. Deretter monteres stolpen i holderne, høyden måles og stolpen kuttes slik at dragerne kan legges i vater på toppen.

Støpesylindre og bjelkesko
Grav ned støpesylindre til telefri dybde og fyll med betong. Monter bjelkesko i toppen av bjelke. Husk å vatre opp og rette inn bjelkeskoene før betongen herder.

Drenering
Når du fundamenterer, er det viktig å unngå fritt vann– derfor må byggegropa dreneres. Det vanligste og mest effektive er derfor å skifte ut jordmassene under og sideveis med drenerende masser, og eventuelt legge drensrør nederst. På leirholdig grunn anbefales å legge veiduk eller filterduk i bunnen og på sidene av fundamenteringsgropa før drensmassene fylles på.

Drensmassene kan være singel, pukk, sand eller grus eller løs Leca. Løs Leca isolerer og er lett å håndtere, selv om den faller dyrere. Drenering eller drensrør må alltid ledes til lavere uttrekk.

Har du selvdrenerende grunn (grus, sandholdig jord eller sprengstein), er det ikke nødvendig verken å grave til frostfri dybde, drenere eller isolere. 

Pilarer
Det er flere måter å lage pilarer på. Du kan støpe i rør eller i forskaling, eller du kan mure blokker. Det enkleste er å benytte rør av plast eller papp som fylles med betong. 15 cm diameter er som oftest nok om mesteparten av pilaren skal være under terreng. Skal mer enn 75 cm stikke over bakken, og belastningen blir større enn for eksempel vekten fra en terrasse, bør du søke profesjonell hjelp til å beregne dimensjonene.

Dragere
Terrasse bygget på søyler med selvbærende drager og bjelker er en egnet konstruksjon til hus med høy grunnmur. Du trenger dragere i trykkimpregnert tre (2 stk. à 48 x 198 mm), bjelker (48 x 148 mm eller 48 x 198 mm), terrassebord (21 x 95 mm eller 28 x 120 mm) samt spiker eller skruer.

Sørg for godt feste for bjelkene mot grunnmur eller husvegg. Deretter festes drager i front for bæring av bjelker, i jordspyd eller bjelkesko.

Skrueguide til festing av bærebjelker 

For å lykkes med tredekke eller treterrasse er det alfa og omega at du velger riktige skruer.

Uansett hvilken fasade du skal feste bærebjelken på, er det viktig å sørge for at forankringen skjer i husets bærende del, for eksempel i et bjelkelag. Hvilke skruer du skal bruke avhenger av hva slags fasade du har.

For trefasader
Dersom bærebjelken skal festes i en trefasade, bruker du treskruen HEX™ – en moderne utgave av den tradisjonelle franske treskruen. Med denne oppnår du sterkere montering og mindre risiko for sprekkdannelse ved skruingen.

For teglfasade/hullteglfasade
Det er som regel uproblematisk å feste bærebjelker i bærende teglfasader. Hvis det derimot er snakk om en forblendet fasade, må du finne ut hvor stor belastning den er konstruert for å tåle. Montering i de nederste lagene er mindre risikabelt, men dersom bærebjelken skal festes høyere opp, må du være forsiktig. I enkelte tilfeller kan det være bedre å feste bærebjelken i husets rammeverk. Bruk ESSVE fasadeplugg GXL.

For lettbetong/Leca-fasade (Leca®, Siporex®, blåbetong etc.)
Pussede fasader er gjerne av Leca eller lettbetong. For disse er det viktig å prøve å komme så dypt inn i steinen som mulig (man skal helst passere steinens sentrum). Lettbetongskruen Heavy Load er et smart festemiddel som skrus dypt rett inn i lettbetongen uten at man trenger å forhåndsbore.

For betongfasade
Det mest takknemlige materialet å feste bærebjelken i, er betong. Vær oppmerksom på at nyere underlag kan være kledd med en EPSkant som minner om betong. Når du borer, vil du merke at det bare er ca. 1 cm betong etterfulgt av ca. 10 cm EPS. Deretter er det et nytt betonglag. Du må derfor sørge for å forankre bærebjelken i det indre betonglaget. Vi anbefaler fasadeplugg eller ekspansjonsbolt.

Montering i fjell og stein
ECM ankermasse fra Essve er det rette festemiddelet å bruke for montering av stolpesko i stein eller fjell.

Har du ytterligere spørsmål om terrasseprosjektet ditt, ta kontakt med din nærmeste Byggmakkerforhandler. Vi er klare for å hjelpe deg!

 

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola

13.11.2018

Gjør-det-selv med Snekker Niklas: Drømmer du om pergola på terrassen eller i hagen? Her viser Snekker Niklas deg hvordan du selv kan bygge din egen pergola, og enkelt oppfylle drømmen. Her er det brukt miljøvennlige terrassebord fra Møre Royal. Minst mulig vedlikehold er jo også et pluss.

En terrasse for både sommer og høst  Byggmakker

En terrasse for både sommer og høst

03.09.2018

Denne flotte utsiktsterrassen i Ekebergåsen er, som mange andre norske boligtomter, tilpasset et skrånende terreng. Ved å dele opp utearealet i soner og investere i anneks eller overbygg, får du maks ut av uteplassen din større deler av året.

Lag lekestue for barna på en helg  Byggmakker

Lag lekestue for barna på en helg

25.06.2018

Med en lekestue blir det lettere å dra barna vekk fra skjermen og ut i hagen i frilek med andre barn. Hemmelig piratklubb, butikk eller bare et minihus – her kan barna leke i fred i timevis. Lekestuen Sofie fra Arnøy leveres som et ferdig byggesett du lett setter opp på en helg.

Gjør det selv: Hvordan bygge utebenk Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge utebenk

19.06.2018

Spiler både inne og ute er en het trend. Vi ser spilevegg, spiletak, pergola med spiler og spilebord og spilebenk. Her viser Snekke rNiklas deg hvordan du enkelt bygger din egen fine spilebenk. Enkelt og billig, og kanskje du kan rebruke noen gamle materialer også, så sparer du miljøet i tillegg.

Gjør det selv: Hvordan bygge utebenk med oppbevaring Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge utebenk med oppbevaring

24.05.2018

Her viser Snekker-Niklas deg hvordan legge Fiberon kompositt terrassegulv på balkong og ikke minst hvordan du kan lage en plasstilpasset utebenk med plass til oppbevaring. Smart og ikke minst noe som ikke alle andre har. Her er det brukt vedlikeholdsvennlig Fiberon kompositt gulv fra Hardstuff.

Hagedesignerens egen drømmehage Byggmakker

Hagedesignerens egen drømmehage

08.06.2017

Som en av Norges fremste hagedesignere bruker Darren Saines mye tid på å lage fantastiske hager for andre. Derimot hadde hans egen hage måtte stå i skyggen i lang tid. Da han først oppgraderte den, ble det derfor ikke spart på noe.

Fikk drømmeoase i hagen Byggmakker

Fikk drømmeoase i hagen

10.06.2016

Ekteparet Pay ønsket seg et lunt oppholdssted utendørs, med mange bruksmuligheter. Løsningen ble betongplatting, pergola og daybed i hagen.

Anneks: Sommerstue hele året Byggmakker

Anneks: Sommerstue hele året

06.06.2016

Få et ekstra oppholdsrom utenfor huset eller hytta på null komma niks.

Utnytt utearealet ditt enda bedre Byggmakker

Utnytt utearealet ditt enda bedre

26.04.2016

Har du en skrå tomt kan du bygge en støttemur for å gjøre uteplassen din større. Med dekorative steinheller kan du løfte totalinntrykket av hagen til nye høyder, og med utelys kan du skape magisk stemning.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

De viktigste tipsene når du skal velge kledning til hus eller hytte Byggmakker

De viktigste tipsene når du skal velge kledning til hus eller hytte

18.03.2021

Valg av tresort, overflatebehandling og stil henger sammen. - Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Utelys: Høstens fineste vegglamper  Byggmakker

Utelys: Høstens fineste vegglamper

07.10.2020

Utendørsbelysning er alltid en god idé – og vegglamper er den perfekte grunnbelysningen på husveggen. Hvilken stil velger du?