StartsidenTips og rådKunnskap

Beis og dekkbeis

Beisen er lett å påføre, men den er lite slitesterk. Velger du beis, må du gå over huset oftere enn hvis du velger maling. Hvis du ikke venter for lenge, kan en vegg beises på nytt uten annet forarbeid enn vask.

Det er bare hvis beisen ikke smitter at du kan påføre ny beis direkte. Smitter den, eller avgir trefibre, må alt løst fjernes med stålbørste med flat trådbust. Flat bust er mer skånsom mot treverket enn rund. Etter vask og god tørk er alt klart for å påføre beisen. Hovedregelen er at beisen ikke skal blandes ut eller tynnes. Gjøres dette, reduseres innholdet av pigmenter på veggen. Dette vil medføre redusert beskyttelse mot UV-bestråling, som igjen vil medføre hyppigere behov for beising av solvegger. Er mann redd for at veggen blir for mørk, velges en noe lysere farge i samme nyanse.

  • Beis bare to-tre bord av gangen, i hele bordenes lengde, og arbeid vått-i-vått. Hvis du avslutter midt på bordlengden, får du stygge røfteskjøter.

  • På endeved må du på føre iallfall to-tre strøk – endeved suger vann som en veke.

  • Rør i beisen av og til, så pigmentene ikke synker til bunns i spannet.

  • Normale beisintervaller er 6–8 år for nordvegg og 2–4 år for sørvegg.

Beis under og dekkebeis over

Er du en av dem som i sin tid beiset veggene brune? Siden har du påført et strøk beis år om annet og holdt veggene ved like. Det er greit og enkelt med brun beis. Farger setter nemlig større krav til vedlikeholdet – rent utseendemessig. På den annen side skal vi trives med fargene vi omgir oss med. Og vi vil påstå at det er viktigere å velge farger vi trives med enn å velge det enkleste vedlikeholdet.

Har du kanskje bygget på? Når veggene ellers er beiset, nytter det ikke å få tilbygget i samme farge. Da er eneste mulighet å påføre en helt ny, dekkende farge, nemlig maling eller dekkbeis. Mange velger dekkbeis, fordi den er like lett å påføre som vanlig beis. Men dekkbeising er en ny behandling, ikke bare et nytt beisstrøk for vedlikeholdets skyld. Og dekkbeisen er like kravstor som malingen når det gjelder underlaget. Og det er naturligvis viktig at du velger en farge som passer både bygning og omgivelser.

Godt forarbeid og to strøk dekkbeis

Grunnarbeidet er som for beis, du må børste og vaske og fjerne alt løst. Deretter gir du veggen et strøk oljebeis, oljegrunning eller fortynnet dekkbeis på børstet eller bart tre. Det er nødvendig for at hovedstrøkene ikke skal suges inn, noe som gir dårlig resultat.

Antall strøk med beis, dekkbeis eller maling avhenger av om treverket er høvlet eller uhøvlet. På høvlet treverk, eller detaljer som en høvlet kant på liggende kledning, anbefales det tre strøk med beis, dekkbeis eller maling. Disse strøkene kommer i tillegg til grunningen. Dette er kritisk viktig på husets solvegger. Slurves det på dette feltet, må det påregnes hyppigere vedlikehold på syd- og vestvegg.

Intervallene er noe lenger enn for beis: nordvegg 8–10 år, sørvegg 4–6 år.

Tips og råd

På tide med ett nytt lag beis?

Det er tre enkle og praktiske tester som forteller deg om det er på tide å beise veggen på nytt:

  • Sprut vann på veggen på et solutsatt sted. Perler vannet som på en polert/vokset bil, er alt i orden, og du kan vente med beisingen iallfall et år til. Trekker vannet inn i treet, er det på tide å beise igjen.

  • Skrap med neglen. Følger det beisog trefibre med (fliskritting), må veggen stålbørstes og beises.

  • Kleb fast en teipremse, og riv den av. Hvis teipen trekker med seg beispartikler, er det på tide å gi veggen en ny omgang med beis. Trekker den med seg både beis- og trefibre (fliskritting), må veggen børstes med stålbørste før den beises.
Hytteinspirasjon: makeover med malepensel Byggmakker

Hytteinspirasjon: makeover med malepensel

20.10.2020

Ser du på oppussingsprogram og tenker at du mangler både penger, håndverkere og et team av stylister? Nå har Jotun gjort det enkelt for deg å forvandle hytta på egenhånd – ute og inne.

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger Byggmakker

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger

26.08.2020

Få land er like heldige som Norge når det gjelder vakker natur, og det er nettopp dette som er inspirasjonen bak det nye fargekartet til Tyrilin. Her finner du tre unike stiler inspirert av fargene i det norske fjellandskapet.

Hvordan behandle og beise en terrasse Byggmakker

Hvordan behandle og beise en terrasse

23.02.2017

Slik beskytter du treet Byggmakker

Slik beskytter du treet

23.07.2013

Ny kledning bør grunnes når den kommer på veggen, ellers brytes overflaten ned av vær, vind og UV-stråler. Etter få uker må veggen kanskje stålbørstes før den kan grunnes – sjekk behovet ved å feste en remse med isolasjons-tape på veggen og rive av. Hvis det er tre-fiber på tapen, har du ventet for lenge og må stålbørste.