StartsidenTips og rådKunnskap

Blir hagen din invadert av brunsnegler?

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Det lønner seg å starte tidlig hvis du vil unngå snegle-invasjon i sommer. Disse grepene kan du ta for å bekjempe de slimete krypene.

Brunskogsnegl (Arion vulgaris), bedre kjent som bare brunsnegl, har vært svartelistet i Norge siden 2012, og det er ikke uten grunn. Sneglene kan nemlig gjøre stor skade på planter, urter og grønnsaker.

Ikke minst formerer de seg så raskt at hagen din kan bli fullstendig invadert om du ikke gjør noe for å stanse dem. Én enkelt brunsnegl kan legge inntil 400 egg som klekkes etter bare én- til to uker. Fra de klekkes bruker dessuten sneglene bare fire-fem uker på å bli kjønnsmodne, og kan legge egne egg.

Hver sommer dukker det opp nye tips og råd for hvordan du skal bekjempe brunsneglene – alt fra klipping, koking eller frysing av snegler til å lokke dem i døden med mørkt øl i en isboks som er gravd ned i jorden. Slike tiltak kan være nødvendig hvis invasjonen er stor.

Det mest effektive våpenet mot brunsnegler er imidletid å utsette dem for enten parasitter eller jernfosfat. Med andre ord: Nemaslug eller SmartBayt.

Nemaslug - For små brunsnegler

Brunsnegler finnes over store deler av Europa, men er først og fremst et problem i Skandinavia og i Storbritannia. I øvrige land dør sneglene enten av tørke eller fordi de utsettes for parasitter.

Det sneglebekjempende middelet Nemaslug inneholder levende parasitter (nematoder) som allerede finnes naturlig i jorden, men som ikke er skadelig for mennesker, planter eller øvrig dyreliv. Organismene i Nemaslug angriper brunsneglene og skiller ut bakterier som forhindrer dem i å oppta næring. Når én snegle er død, går de på jakt etter nye snegler. Og når det ikke er flere igjen, reduseres nematodebestanden til normalt nivå.

Middelet fungerer på snegler som er inntil 8 centimeter lange. Det betyr at det er mest effektivt å bruke Nemaslug på våren og høsten, når flesteparten av sneglene fortsatt er små. Nemaslug blandes ut med vann, og spres utover blant annet blomsterbed, grønnsakshage, komposthaug og langs hekken. Det viktigste er å dekke fuktige og skyggefulle steder i hagen.

Én pakke Nemaslug kan brukes til å behandle inntil 100 m2 av hagen. Virkningen kommer etter én uke, da sneglene vil slutte å spise og dø under bakken. Fordi sneglene er kannibaler, vil de også spise døde snegler og selv bli smittet av nematoder. Les mer om brunsnegl på Bioforsk sine sider

Smartbayt - Atraktivt åte

Alternativet til nematoder er å bruke jernfosfat til å kverke brunsneglene. Det fungerer slik at det gir sneglene en falsk metthetsfølelse som gjør at de slutter å spise på plantene, og deretter søker seg ned i jorden for å dø. Jernfosfat er også en naturlig forekomst i jorden, og er ikke skadelig for mennesker, husdyr eller planter. Du bør derimot ikke spre jernfosfat på steder hvor fugler forsyner seg av det.

Det finnes flere jernfosfatprodukter mot snegler på markedet, men SmartBayt er det kraftigste. Her er det nemlig 16g/kg jernfosfat – kontra 10g/kg, som du normalt finner i tilsvarende produkter. Det granulerte middelet kan strøs utover blomsterbed, urtehage, hekker og andre fuktige, skyggefulle steder i hagen.

Ett kilo pellets med SmartBayt dekker et område på 200 m2. Middelet er regnfast, har omgående effekt, og virker opp til fire uker. Dette kan du bruke vår, sommer og høst for å bekjempe brunsneglene.

 

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola

13.11.2018

Gjør-det-selv med Snekker Niklas: Drømmer du om pergola på terrassen eller i hagen? Her viser Snekker Niklas deg hvordan du selv kan bygge din egen pergola, og enkelt oppfylle drømmen. Her er det brukt miljøvennlige terrassebord fra Møre Royal. Minst mulig vedlikehold er jo også et pluss.