StartsidenTips og rådKunnskap

Byggmakker Tips & Råd; Ta vare på hagemøblene

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

De fleste hagemøbler må vedlikeholdes, også møbler av trykkimpregnerte materialer.

Tre

De fleste hagemøbler av tre må vedlikeholdes, også møbler av trykkimpregnerte materialer. Unntaket er teak om du ønsker å la dem bli grå, som de naturlig blir med tiden. Trykkimpregneringen hindrer treet i å råtne og beskytter mot soppangrep, men hindrer ikke treverket i å tørke ut og dermed å sprekke eller slå seg. Kombinasjonen fukt og ultrafiolette stråler fra solen vil også bryte ned fibrene i veden, og treet vil gradvis slipes ned og bli grått.

Oljede og beisede møbler

For å hindre nedbrytningsprosessen, kan du påføre en uteolje; klar eller pigmentert. Oljen både frisker opp fargen og hindrer solstrålene i å fortsette nedbrytningen. Behandling med klar treolje på uimpregnert virke, frarådes. Bruk heller beis.

Utemøbler bør beises/oljes når de virker tørre, for eksempel vår og høst. Nye produkter, som Trebitt Terrassebeis, har imidlertid lengre holdbarhet. Det skal ikke oljes så ofte at oljen danner film (som senere kan flasse av). Tørk av det som ikke trekker inn i treverket.
Det er normalt ikke behov for annet forarbeid enn rengjøring. Men er overflaten tørr og sprukken, bør den slipes. Oljen strykes deretter på til treet er mettet. Benytt en fille gjennomtrukket med olje.

Til store flater benyttes en stor, flat pensel. For at møblene ikke skal bli for mørke over tid, kan du veksle mellom pigmenterte og klare behandlinger.

Furumøbler kan behandles med olje beregnet for trebåter. Påfør først en tyntflytende, penetrerende olje. Følg bruksanvisningen og påfør olje helt til treverket er mettet. Påfør deretter fem til seks strøk med en tørrende toppolje. For å hindre vanninntrengning i sår og merker, skal møblene hvert år påføres et lag gjennomtrengende olje, etterfulgt av toppstrøkolje. Vær nøye med at bena suger opp tilstrekkelig med olje slik at de ikke får vanninntak etter regnvær. Det samme gjelder møbler som står på plen.

Malte møbler

For å hindre oppsprekking og avflassing, er det viktig å velge riktig malingstype og utføre grunnarbeidet skikkelig. Er møblene først nedslitt, er det viktig at løse trefibre slipes bort og treet impregneres mot fuktighet og soppangrep. Til dette kan det brukes beis. Spesielt er det viktig at elementer som er i kontakt med bakken får skikkelig behandling.

La gjerne stol- og bordbein stå i en boks fylt med beis eller impregneringsvæske en stund slik at veden blir mettet. Når det gjelder maling, er det en fordel å bruke en halvåpen type, dvs en maling som kan slippe eventuell fuktighet i materiellet gjennom uten å flasse opp eller sprekke. Utemalinger på akrylbasis har vist seg velegnet, samtidig som disse malingene gir god vedheft.

Teakmøbler

Teak er mettet med oljer og harpiks fra naturens side og råtner sent selv i relativt fuktig miljø. Men overflaten brytes likevel ned av regn, sol og vind. Det ytterste laget tørker ut og gir treverket en sølvgrå patina. Det kan i seg selv være vakkert, men på utemøbler ønsker mange å beholde den varme gløden. La møblene få jevnlig tilførsel av teakolje, men ikke så mye og ofte at oljen danner film. Oljen skal trekke inn og ikke ligge på overflaten.

Start med å skrubbe med et spesialrensemiddel som fjerner skitt og løse trefibre. Etter tørk blir teaken nesten som ny. For å hindre ny nedbryting, tilføres olje. Et alternativ til teakolje er olje som inneholder voks. Voksen gjør at overflaten kan poleres opp dersom det ønskes mer glans. Tørk alltid av overskytende olje.

Plast

Nye plastmøbler bør behandles med plastvoks. Ved rengjøring benyttes bare fete såper. Syntetiske såper tørker ut fettstoffene i plasten. Bruk heller ikke skuremiddel da det lager riper i overflaten.

Plastmøbler med nedbrutt overflate kan få tilbake glansen ved hjelp av et spesialrensemiddel for plastmøbler. Arbeid rensemiddelet inn i overflaten med poleringsstålull. Tørk skitten av etter hvert med bomullsfiller. Etter rengjøring og opptørk påføres plastvoks for å hindre ny tilsmussing og friske opp falmede farger.

Er møblene allerede blitt stygge, eller du ønsker en annen farge på dem, kan de spraymales. Vask møblene først. Bruk deretter en avfettingsvæske for å fjerne olje, fett, silicon eller andre stoffer som hindrer heft. Riper fjernes med fint slipepapir, grad 150–200. Grovere riper fylles med universalsparkel og slipes før de grunnes med universalgrunning. Som toppstrøk bruker du spraymaling. Ikke ha på for mye av gangen, da du lett kan få sig som må slipes bort etter at malingen er blitt tørr. Bruk støvmaske og dekk til omgivelsene.

Snekret sin egen fantastiske uteplass Byggmakker

Snekret sin egen fantastiske uteplass

30.05.2013

Hege og Rune hadde en liten terrasse og en kjedelig hage. Ved hjelp av masse treverk, noen betongheller, et basseng, noen puter og planter, forvandlet de stedet til en praktisk, hyggelig og inspirerende uteplass. Sjekk ut det flotte resultatet!

Planlegg terrassen Byggmakker

Planlegg terrassen

11.02.2013

En godt utformet terrasse utvider boligarealet, og kan dessuten gi huset eller hytta et arkitektonisk løft. Planlegg nøye før du setter i gang. Under "Relaterte artikler" får du flere ideer om hvordan et uterom kan planlegges.