StartsidenTips og rådKunnskap

Bytte tak: Dette må du vite

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Er du usikker på om taket ditt holder en vinter eller regnvåt sommer til, anbefaler vi deg å lese videre. Vanlig boligforsikring dekker nemlig ikke vannlekkasjer utenfra.

– Dyre skader er den største konsekvensen av å ikke sjekke taket jevnlig. Hvis du er føre var, kan du spare mye tid og penger, sier Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI Norge.

Økende mengder nedbør og ekstremvær vil nemlig skape problemer for mange av dagens huskonstruksjoner, og du er selv ansvarlig for å vedlikeholde det. Jacklin har sett mange ødelagte takkonstruksjoner og loft som følge av gammelt taktekke og dårlig vedlikehold.

Dette er takekspertens beste tips til deg som vil bevare taket – og deg som skal legge nytt.

Identifiser tegn på lekkasje

Når takstmenn er på inspeksjon bruker de gjerne en fuktmåler inne på loftet. Bare det å se og føle rundt kan også gi mye informasjon om takets tilstand. Flere tydelige tegn kan vise seg ved en lekkasje. Derfor er den visuelle kontrollen minst like viktig som den tekniske.

– Det er flere typer lekkasjer du bør se etter, men alle lekkasjer er ikke like lette å se for et utrent øye. Noen drypplekkasjer ser man veldig fort, mens andre lekkasjer går saktere over tid, forteller Jacklin.

Huseiere med slike vannlekkasjer kan få seg en stor finansiell overraskelse. Jacklin tror få er klar over at forsikringen ikke dekker en vannlekkasje utenfra.

Selv om ikke forsikringen dekker lekkasjeskaden på selve taket, dekker så å si alle innvendige følgeskader på inventar og andre komponenter som blir skadet.

Skal du bytte tak?

Oppgrader takrennene samtidig. De kommer i mange fine farger som kan løfte fasaden enda et hakk. Og velger du beslag og pipehatt som matcher blir resultatet ekstra flott.

Link

Sjekk undertaket

Vet du ikke hva et undertak er? Du er ikke alene. Undertaket er en duk eller et lag som ligger under primærtekkingen som gjerne er takplater, takstein eller shingel.

Den har i oppgave å hindre at vann og fuktighet trenger inn i tak-konstruksjonen. Dersom dette laget er skadet, lekker eller er utslitt, må det skiftes.

– Hvis du først skal av med den gamle tekkingen, lønner det seg å skifte ut undertaket også. Sammen utgjør de den beskyttelsen et tak er ment å gi huset ditt, og da hjelper det lite om det ene holder lenger enn det andre og du må i gang med takskifte igjen etter kort tid, tipser Jacklin.

Det finnes ulike typer undertak.

Hvilket du skal velge kommer an på hvordan taket er konstruert og hvilken tekking du velger. Er du usikker? Hør med din lokale Byggmakker.

Hvor i landet bor du?

Bor du langs kysten med tøft vær og mye vind, er det viktig å være sikker på at taket sitter fast slik at det ikke flyr av gårde ved første høststorm. Bor du derimot i innlandet i et område med mye snø, kan vekten av snøen være avgjørende for hvilket tak du velger.

Uansett hvor du bor, har vi mye vær, og de siste årene har vi sett økende nedbørsmengder. Siden taket skal beskytte hele huset, er det viktig at du velger en løsning som er dimensjonert for både huset og det geografiske området du bor i.

Ståltakpanner er et trygt valg for værharde strøk ifølge, Markus Svenberg, markedsdirektør i BMI Norge.  

– Hvis du vil være forberedt på en fremtid med mye orkanvær, anbefaler jeg takpanner av stål som tåler orkanstyrke. Ståltakpanner er både lette og uknuselige og passer derfor perfekt for de fleste hus, forteller Svenberg.

Ekspertens anbefaling

Ved ekstremvær bør du ha et slitesterkt tak som tåler vind opp til orkanstyrke og som beskytter takkonstruksjonen godt. God fargebestandighet og sikkerhet mot korrosjon er også viktig dersom du ønsker et tak som både beskytter og holder seg pent.

—Med AeroDek takpanner er du garantert et tett og solid tak i mange tiår. Dette er et lett, men råsterkt takprodukt som motstår all slags vær og klimaforhold, tipser Svenberg.

Tak er en kostbar investering som skal vare lenge, og valgene er mange.

Derfor er det lurt å bestemme seg i samråd med en fagperson. Byggmakker samarbeidet med dyktige håndverkere som hjelper deg gjennom hele prosessen. Les mer om Fiks Ferdig Tak her.

Link

TRENGER DU MER INFORMASJON OG INSPIRASJON OM TAK?

Byggmakker jakter håndverkere Byggmakker

Byggmakker jakter håndverkere

19.06.2020

Etterspørselen på Byggmakkers konsept for sluttkunden, Fiks Ferdig, øker kraftig. Det gjør at Byggmakker nå leter etter flere håndverkere.

Guide: Slik utfører du en taksjekk på egenhånd  Byggmakker

Guide: Slik utfører du en taksjekk på egenhånd

26.05.2020

Hvert år regner det 470 000 liter vann på et hustak. Når var sist du sjekket taket ditt? Det bør gjøres oftere enn du tror.

Nyt utsikten med stolpefritt glassrekkverk Byggmakker

Nyt utsikten med stolpefritt glassrekkverk

14.04.2020

Rekkverk i glass er elegant og kan gjøre underverker for romfølelsen på terrassen din. Velger du en stolpefri løsning, er det ingenting som sperrer for utsikten.

Planlegger du oppussing?  Dette kan du få gjort hjemme nå Byggmakker

Planlegger du oppussing? Dette kan du få gjort hjemme nå

03.04.2020

Våren er tid for oppussing, hagearbeid og uteprosjekter. Men hvilke oppgaver bør du prioritere akkurat nå – og hvilke forholdsregler bør du ta hjemme hos deg?