StartsidenTips og rådKunnskap

Bytte tak: Dette må du vite

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Er du usikker på om taket ditt holder en vinter eller regnvåt sommer til, anbefaler vi deg å lese videre. Vanlig boligforsikring dekker nemlig ikke vannlekkasjer utenfra.

– Dyre skader er den største konsekvensen av å ikke sjekke taket jevnlig. Hvis du er føre var, kan du spare mye tid og penger, sier Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI Norge.

Økende mengder nedbør og ekstremvær vil nemlig skape problemer for mange av dagens huskonstruksjoner, og du er selv ansvarlig for å vedlikeholde det. Jacklin har sett mange ødelagte takkonstruksjoner og loft som følge av gammelt taktekke og dårlig vedlikehold.

Dette er takekspertens beste tips til deg som vil bevare taket – og deg som skal legge nytt.

Identifiser tegn på lekkasje

Når takstmenn er på inspeksjon bruker de gjerne en fuktmåler inne på loftet. Bare det å se og føle rundt kan også gi mye informasjon om takets tilstand. Flere tydelige tegn kan vise seg ved en lekkasje. Derfor er den visuelle kontrollen minst like viktig som den tekniske.

– Det er flere typer lekkasjer du bør se etter, men alle lekkasjer er ikke like lette å se for et utrent øye. Noen drypplekkasjer ser man veldig fort, mens andre lekkasjer går saktere over tid, forteller Jacklin.

Huseiere med slike vannlekkasjer kan få seg en stor finansiell overraskelse. Jacklin tror få er klar over at forsikringen ikke dekker en vannlekkasje utenfra.

Selv om ikke forsikringen dekker lekkasjeskaden på selve taket, dekker så å si alle innvendige følgeskader på inventar og andre komponenter som blir skadet.

Skal du bytte tak?

Oppgrader takrennene samtidig. De kommer i mange fine farger som kan løfte fasaden enda et hakk. Og velger du beslag og pipehatt som matcher blir resultatet ekstra flott.

Link

Sjekk undertaket

Vet du ikke hva et undertak er? Du er ikke alene. Undertaket er en duk eller et lag som ligger under primærtekkingen som gjerne er takplater, takstein eller shingel.

Den har i oppgave å hindre at vann og fuktighet trenger inn i tak-konstruksjonen. Dersom dette laget er skadet, lekker eller er utslitt, må det skiftes.

– Hvis du først skal av med den gamle tekkingen, lønner det seg å skifte ut undertaket også. Sammen utgjør de den beskyttelsen et tak er ment å gi huset ditt, og da hjelper det lite om det ene holder lenger enn det andre og du må i gang med takskifte igjen etter kort tid, tipser Jacklin.

Det finnes ulike typer undertak.

Hvilket du skal velge kommer an på hvordan taket er konstruert og hvilken tekking du velger. Er du usikker? Hør med din lokale Byggmakker.

Hvor i landet bor du?

Bor du langs kysten med tøft vær og mye vind, er det viktig å være sikker på at taket sitter fast slik at det ikke flyr av gårde ved første høststorm. Bor du derimot i innlandet i et område med mye snø, kan vekten av snøen være avgjørende for hvilket tak du velger.

Uansett hvor du bor, har vi mye vær, og de siste årene har vi sett økende nedbørsmengder. Siden taket skal beskytte hele huset, er det viktig at du velger en løsning som er dimensjonert for både huset og det geografiske området du bor i.

Ståltakpanner er et trygt valg for værharde strøk ifølge, Markus Svenberg, markedsdirektør i BMI Norge.  

– Hvis du vil være forberedt på en fremtid med mye orkanvær, anbefaler jeg takpanner av stål som tåler orkanstyrke. Ståltakpanner er både lette og uknuselige og passer derfor perfekt for de fleste hus, forteller Svenberg.

Ekspertens anbefaling

Ved ekstremvær bør du ha et slitesterkt tak som tåler vind opp til orkanstyrke og som beskytter takkonstruksjonen godt. God fargebestandighet og sikkerhet mot korrosjon er også viktig dersom du ønsker et tak som både beskytter og holder seg pent.

—Med AeroDek takpanner er du garantert et tett og solid tak i mange tiår. Dette er et lett, men råsterkt takprodukt som motstår all slags vær og klimaforhold, tipser Svenberg.

Tak er en kostbar investering som skal vare lenge, og valgene er mange

Derfor er det lurt å bestemme seg i samråd med en fagperson. Byggmakker samarbeider med dyktige håndverkere som hjelper deg gjennom hele prosessen.

Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner  Byggmakker

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner

02.03.2021

Snekker Evensen har mer enn hundre Fiks Ferdig-oppdrag på CVen. Les videre og finn ut hvorfor han tar flere av oppdragene sine i samarbeid med Byggmakker.