StartsidenTips og rådKunnskap

De viktigste tipsene når du skal velge kledning til hus eller hytte

Valg av tresort, overflatebehandling og stil henger sammen. - Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang.

Utvendig panel, ytterpanel, utvendig veggkledning eller kledning? Navnet på trevirket som rammer inn våre hjem har mange navn, men kalles kledning på fagspråket. Under har vi samlet de viktigste tipsene for at du forlenger levetiden på ny kledning – uansett om du skal bytte kledning eller legge kledning på nybygg.

LIGGENDE KLEDNING: Liggende kledning er det vanligste, og gjør at huset ser bredere og lavere ut. Foto: Moelven

Fordelene med behandlet kledning til hus eller hytte

Industrielt behandlet kledning er et godt valg som beskytter kledningen mot nedbrytningen som følge av UV-stråler og nedbør.

- Når du skal velge kledning har du mange muligheter. Tidligere var det vanlig å kjøpe ubehandlet kledning som du overflatebehandlet etter montering, mens det nå er mest normalt å kjøpe industrielt overflatebehandlet kledning fra fabrikk, før du maler to strøk selv. Men nå er det også mulig å kjøpe «ferdigmalt» eller fabrikkmalt kledning som er påført grunning og et mellomstrøk i ønsket farge, forklarer produktsjef Halvard Nørbech i Moelven.

- I tillegg til at dette gir god beskyttelse og lengre levetid, sparer det jo tid, fortsetter han.

Fabrikkmalt kledning trenger et toppstrøk innen kort tid, men det kommer også løsninger der kledningen er helt ferdig malt.

VELG RIKTIG TRESORT: Det vanligste treslaget er gran, men på værutsatte steder bør du vurdere trykkimpregnert kledning i furu. Foto: Moelven

Derfor bør du velge riktig tresort

Skal du sette opp kledning på huset eller hytta på et værutsatt sted? Det har betydning for hvilken tresort du bør velge.

- Du må ta stilling til hvor utsatt klima du skal sette opp kledningen i. Er det et værutsatt sted på Vestlandet eller i Nord-Norge, bør du vurdere trykkimpregnert kledning i furu. Ellers er gran det klart vanligste treslaget brukt i kledning, siden dette tiltrekker seg lite vann, forteller Nørbech.

Stående eller liggende kledning?

Tidligere var også dette et spørsmål om geografi og klima, men siden behandlingene gir økt beskyttelse er det først og fremst et spørsmål om hvilken stil du ønsker på huset. Mens liggende kledning får huset til å virke lavere og bredere, får stående kledning huset til å virke høyere og smalere.

- Skal du velge kledning til en moderne funkisvilla, ville nok liggende kledning vært det fineste, mens stående kledning er et bedre valg til en sveitservilla, sier Nørbech.

Liggende kledning er det vanligste, og er det raskeste og montere. I tillegg er det mye enklere å bytte ut bord ved behov.

SPENNENDE KOMBINASJON: Hva med å kombinere liggende og stående kledning? Det gir et spennende uttrykk på huset. Foto: Moelven

Brede eller smale bord, eller spiler?

Brede kledningsbord gir et rolig uttrykk, og passer til store flater. Smalere bord skaper et strammere uttrykk. Dersom du bruker dimensjoner som 19x148 kan du også få inn et spor i midten, som gir inntrykk av at det er smale bord.

- Brede eller smale bord handler om visuelle preferanser. Å blande ulike bredder på et hus kan gi spennende uttrykk, eller om du ønsker å gå for ulike spile-løsninger der man setter smale bord tett inntil hverandre, sier Nørbech.

Slik forlenger du levetiden

Kledningens levetid avhenger av godt vedlikehold, kvalitet på treverket – og omgivelsene.

- Vi i Moelven sier at behandlede kledninger har en levetid på mellom 50 og 100 år, og til og med lenger enn det. Godt vedlikehold er viktig. Sørg for å vaske huset årlig med husvask og en myk vaskekost - ikke kraftvask eller høytrykkspyler. Sjekk takrenner og undersøk at det ikke er tett i nedløpet. Følg med at det ikke gror gress eller annet, og følg med på huset.

Om kledningen er behandlet med grunning, mellomstrøk og toppstrøk holder det å male huset hvert 15 år, ifølge Nørbech. Husets beliggenhet, lokale værforhold og utforming spiller også inn.

- Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang.

Men vi bor i et land med mange værutsatte steder, og kledning på hus i disse områdene vil ha en kortere levetid.

Er du sikker på om kledningen din bør byttes, bør du sjekke om den er råtten. Stikk en spiss gjenstand inn i kledningen, og om den er myk og gir etter, bør du bytte kledning. Har kledningen mange sprekker, er også dette grunn til å vurdere ny kledning.

SPILER: Det er populært med spiler, som gir huset eller hytta et spennende uttrykk. Foto: Moelven

 

Skruer eller spiker på kledning?

Tradisjonelt har spiker vært det anbefalte festemiddelet for kledning, blant annet fordi den beveger seg mer enn en skrue. Fordelen til skruen er at den holder kledningen bedre på plass.

- Det er mest vanlig med spiker, men sørg for å bruk galvanisert spiker slik at du unngår rust. Men før du kjøper festemidler bør du rådføre deg med for eksempel flinke folk på Byggmakker, sier Nørbech.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Bygger du nytt hus? Byggmakker

Bygger du nytt hus?

22.05.2019

Fabrikkmalt kledning er en smart løsning som gjør valget enkelt.

Bygge terrasse - Alt du trenger å vite! Byggmakker

Bygge terrasse - Alt du trenger å vite!

16.02.2018

Terrassen og uterommet er det nye inne. Vi finner stadig flere måter å utnytte terrassen på slik at vi kan være ute selv når sola ikke står høyest på himmelen. En investering i en drømmeterrasse lønner seg alltid – både for sjelen og lommeboka.