StartsidenTips og rådKunnskap

Den skjermede hagen

Ingen vil sitte på utstilling i uterommet sitt. Her vil vi skjerme oss, både mot nysgjerrige blikk og mot sur vind. Med rett type avskjerming gjør vi utelivet lunere og deilig usjenert.

Skjermingen vi velger, kan være lett og luftig eller tett og robust. Solid treverk eller levende vekster? Glass, mur eller levende hekk? Espalier i trespiler eller metall? Både materialer, konstruksjoner og plassering bør velges i stil med hus og miljø for øvrig. Da vil en avskjerming også bli til berikelse for utemiljøet. Men først må vi vite hvilken funksjon den skal fylle: Mot vind eller mot innsyn?

Sommerbris føles friskt og herlig. Men i hagen blir det fort for mye av det gode. Så snart vi sitter stille utendørs, skal det ikke store vinddraget til for å jage oss innomhus igjen. Vi vet alle hvor stor forskjell det kan være på mikroklimaet på solsiden og skyggesiden av huset. Men vi er mindre oppmerksomme på utslagene som et vinddrag kan gjøre. Legg merke til fremherskende vindretning på tomten, og planlegg levegger og beplantning i forhold til den.

Utsikt er noe vi elsker. Innsyn er noe helt annet. Men det er ikke så hyggelig å stenge hele hagen inne bak høye vegger heller. En liten skjerm på rett plass kan gi oss det privatlivet vi lengter etter.

En skjermet uteplass kan skape en fin overgang mellom hus og hage, mellom det konstruerte og det levende. Da er det viktig å legge vekt på en god sammenheng mellom huskroppen og avskjermingen av uterommet. Skal vi skape en harmonisk helhet, er det viktig å finne en fellesnevner: Valg av materialbruk, valg av farge og valg av detaljer bør skje i samspill med hus og helhet.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

Oppbygd terrasse Byggmakker

Oppbygd terrasse

30.01.2018

Med en terrasse på bakkeplan er det ingen fare om den utsettes for telehiv eller ikke er perfekt dimensjonert. Men bygger du deg opp i høyden, må terrassen betraktes som et vanlig byggverk. Den er dermed underlagt gjeldende byggebestemmelser og bygges og må dimensjoneres deretter.

Ut med stua – ut med kjøkkenet Byggmakker

Ut med stua – ut med kjøkkenet

17.01.2018

Når sola skinner, frister det sjelden å stå inne og lage mat. Så hvorfor ikke flytte kjøkken og stue ut på terrassen i sommermånedene?