StartsidenTips og rådKunnskap

Den skjermede hagen

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Ingen vil sitte på utstilling i uterommet sitt. Her vil vi skjerme oss, både mot nysgjerrige blikk og mot sur vind. Med rett type avskjerming gjør vi utelivet lunere og deilig usjenert.

Skjermingen vi velger, kan være lett og luftig eller tett og robust. Solid treverk eller levende vekster? Glass, mur eller levende hekk? Espalier i trespiler eller metall? Både materialer, konstruksjoner og plassering bør velges i stil med hus og miljø for øvrig. Da vil en avskjerming også bli til berikelse for utemiljøet. Men først må vi vite hvilken funksjon den skal fylle: Mot vind eller mot innsyn?

Sommerbris føles friskt og herlig. Men i hagen blir det fort for mye av det gode. Så snart vi sitter stille utendørs, skal det ikke store vinddraget til for å jage oss innomhus igjen. Vi vet alle hvor stor forskjell det kan være på mikroklimaet på solsiden og skyggesiden av huset. Men vi er mindre oppmerksomme på utslagene som et vinddrag kan gjøre. Legg merke til fremherskende vindretning på tomten, og planlegg levegger og beplantning i forhold til den.

Utsikt er noe vi elsker. Innsyn er noe helt annet. Men det er ikke så hyggelig å stenge hele hagen inne bak høye vegger heller. En liten skjerm på rett plass kan gi oss det privatlivet vi lengter etter.

En skjermet uteplass kan skape en fin overgang mellom hus og hage, mellom det konstruerte og det levende. Da er det viktig å legge vekt på en god sammenheng mellom huskroppen og avskjermingen av uterommet. Skal vi skape en harmonisk helhet, er det viktig å finne en fellesnevner: Valg av materialbruk, valg av farge og valg av detaljer bør skje i samspill med hus og helhet.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola

13.11.2018

Gjør-det-selv med Snekker Niklas: Drømmer du om pergola på terrassen eller i hagen? Her viser Snekker Niklas deg hvordan du selv kan bygge din egen pergola, og enkelt oppfylle drømmen. Her er det brukt miljøvennlige terrassebord fra Møre Royal. Minst mulig vedlikehold er jo også et pluss.