StartsidenTips og rådKunnskap

Dette må du vite før montering av gulv

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Vi ønsker selvsagt at du skal bli fornøyd med ditt nye gulv. Så hvis du skal legge det selv, er det viktig å følge disse retningslinjer og være klar over hva som skjer med tregulv ved lav luftfuktighet.

Før du starter å legge gulvet:

  • Sjekk om gulvet er rett med en rettholt.
  • Dersom større høydeforskjell enn 2 mm på 2 m, må dette avrettes eller sparkles.
  • Skal gulvet legges på betong, må den være tørr og det må brukes fuktsperre.
  • Pakkene med gulvet må ligge i rommet minimum 48 timer før legging
  • Romtemperaturen skal ligge mellom 18-24°C.
  • Ved gulvvarme må temperaturen på gulvets overflate ikke overstige 27°C.
  • Bordene må sjekkes. Skadede bord må ikke legges.
  • Dersom gulvet ikke har underlag pålimt, må dette legges først.
  • Ekspansjonslist brukes ved overgang til nytt rom/ved vinkler.

Tre er et levende materiale som trekker til seg fukt

Det er mest fuktig inne om høsten, like før vi begynner å fyre. De nordiske forholdene er spesielle, den relative fuktigheten kan variere mellom 10-80%.

Utover vinteren kommer kald og vanndampfattig luft inn i våre hjem før vi varmer den opp. Da synker RF (relativ luftfuktighet), om vi ikke gjør tiltak, vil RF kunne komme under 25% i fyringssesongen. Dette tilsvarer en trefuktighet på 6% ved 20°C (normalt 8-9%). Ved stor luftveksling, høyere innetemperatur og lange perioder med ekstra streng kulde kan det bli enda tørrere.

Den store variasjonen vil normalt føre til at trematerialer, vil få sprekker og litt kuving i fyringssesongen. Dette går normalt tilbake i den fuktige årstiden eller når fuktigheten går opp igjen mellom 40-60% over lengre tid.


Våre gulvprodusenter anbefaler minimum 30% RF (relativ luftfuktighet)

Vi anbefaler at du følger med på luftfuktigheten ved hjelp av et hygrometer, og gjør tiltak når luften blir for tørr. Det kan være slik som å senke temperaturen, la døren stå oppe etter dusj, koke vann uten lokk mm. Dersom dette ikke hjelper, kan det tilføres fukt ved hjelp av en luft-fukter.

Produsent, butikk eller innleid gulvlegger kan ikke holdes ansvarlig for at gulvet reagerer på tørr luft


Treverk krymper og sveller mer i bredde enn lengderetning. Ved lamellparkett blir endringene i bredde redusert ved at sjikt i underlaget er krysslimt mellom over- og underlag. Mindre sprekker mellom parkettbordene er normalt i vintersesong, og gir ikke grunnlag for reklamasjon.

Med varme i gulvene forsterkes uttørking av treverket. Under legging må gulvet gis plass til å bevege seg, det må ikke låses fast – bruk avstandsklosser mot vegg, og unngå tung innredning som låser gulvet dersom det er store flater.

Revidert om yttervegg av bindingsverk Byggmakker

Revidert om yttervegg av bindingsverk

15.06.2021

En revidert anvisning i Byggforskserien om oppbygging av yttervegger med bindingsverk av tre, beskriver materialer, varmeisolasjon og tettesjikt. Her får du veiledning i montering av isolasjon, vindsperre og dampsperre.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.