StartsidenTips og rådKunnskap

Fint med fliser

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

Male huset – slik gjør du det!

 

 

Keramiske fliser og fliser av naturstein er en vedlikeholds- og miljøvennlig investering, og fliser er uovertrufne til gulvvarme. Vi bruker derfor fliser mer og mer på badet, på kjøkkenet og i entreen, men også i stua, på terrassen og som fasadekledning.

Viktige spørsmål å stille

Hva som kreves av planlegging, har sammenheng med hvor du skal legge fliser og hva det berører av annet arbeid som skal utføres. Her er de viktigste spørsmålene du bør stille før du går i gang:

  • I hvilke rom skal flisene legges?
  • Hvilken type fliser skal benyttes, og hvor mye vil jeg trenge?
  • Hva med underlaget? På våtrom bør håndverkeren gjøre forarbeidet slik at det blir forskriftsmessig utført med membran og klemring rundt sluket.
  • Hva annet trenger jeg hjelp til?
  • Hva må anskaffes av materialer og verktøy?

Det kan ofte være ventetid på mange leveranser, så det gjelder å ha alt på plass den dagen du skal starte. Flisene du velger er kanskje ikke lagervare, og det kan være ventelister på lån eller leie av spesialverktøy.

Begynn med å måle opp de flatene som skal flislegges, regn ut antall m2 og lag en arbeidstegning. Dette er et nyttig hjelpemiddel, også i kontakt med leverandører og håndverkere. Undersøk samtidig om det må gjøres forarbeider med underlaget, for eksempel platelegging eller grunning, og hva dette betyr for planlegging og innkjøp.

Hva slags fliser?

Det finnes fliser til nesten alle slags bruk, så du finner garantert noen som dekker dine behov. Vi skal ikke her gå inn på det store utvalget av fliser som finnes, det kan du få veiledning om i flisebutikken. I hovedtrekk handler det om ulike typer keramiske fliser med eller uten glasert overflate, med ulik slitestyrke og med lavt eller høyt vannopptak. I tillegg finnes det utallige varianter av marmorfliser og skiferheller. Fliser finnes i mange ulike størrelser, med mosaikkfliser som de minste.

Standardflisene er tilgjengelig i et stort utvalg av mønstre, farger og størrelser. De er som regel kvadratiske, men det finnes også rektangulære standardfliser som gjør seg godt når de settes som «murstein» i et langsgående mønster.

Det finnes også mange typer pyntelister. Kantlister og dekorlister brukes for å skape spesielle effekter, for å dele opp vegger eller fremheve detaljer. De leveres i mange farger og former. Du kan for eksempel dele opp veggen horisontalt med en dekorlist og sette flisene normalt under listene og diagonalt over listene, eller velger fargesterke fliser under listene og hvite fliser over. Husk å bruke de lyseste flisene øverst på veggen og de mørkeste under. Gjør du det omvendt, kan du få en følelse av at den øverste delen av veggen kommer veltende mot deg. Dekorlister kan også brukes til å lage rammer rundt speil eller mønsterfelter.

Glassbyggestein

Dette er egentlig ikke fliser, men de brukes ofte sammen med fliser. På et bad kan en dusjvegg av glassbyggestein være en fin løsning. På et kjøkken kan en slik vegg også gi fin virkning, enten som hel vegg eller som del av en vegg eller detalj i en skillevegg.

Normalformatet på glassbyggestein er 190 x 190 mm, med en tykkelse på 80 mm, men de finnes også både tykkere, større og mindre. Mønsteret har ofte en bølgevirkning som gjør at man ikke kan se gjennom veggen, men lyset slipper inn. Glassbyggestein kan mures opp med mørtel og syrefast armering eller settes sammen med spesielle plastlister og deretter limes med et mykt monteringslim.

Utgående hjørner

Husk å få med deg tilstrekkelig mange fliser med minst én glassert sideflate, den som skal vende ut på utgående hjørner. Hvis de flisene du velger ikke finnes med glas- sert kant, kan det lages fliser med skråkant, slik at fugen kommer på hjørnet. Liker du ikke den løsningen, finnes det lister i metall eller plast i et utvalg av farger. De settes opp i flislim samtidig med flisene, og gjør det lettere å justere fugen mellom flis og list.

Dette er baderomstrendene i 2021 Byggmakker

Dette er baderomstrendene i 2021

01.02.2021

Mørke fliser, geometriske former og naturstein er store baderomstrender akkurat nå. Les videre og finn ut hvordan du kan gjenskape de eksklusive stilene uten å bruke en formue.

Store fliser på badet er den nye trenden Byggmakker

Store fliser på badet er den nye trenden

27.08.2019

Store, keramiske baderomsfliser er både trendy og vakre, men også slitesterke. Vår ekspert gir deg de beste tipsene for å få et flott resultat.

Bytt ut dine gamle kjøkkenfliser med en lekker tapet Byggmakker

Bytt ut dine gamle kjøkkenfliser med en lekker tapet

24.07.2013

En enkel og rimelig måte å modernisere kjøkkenet ditt på er å bytte ut dine gamle kjøkkenfliser med en frisk tapet dekket med en lekker glassflate. Dette er så enkelt at du kan gjøre det selv!

DIY: Slik legger du kjøkkenfliser Byggmakker

DIY: Slik legger du kjøkkenfliser

12.02.2013

De fleste velger en eller annen markering over komfyr og kjøkkenbenk. Fliser er lett å holde rent, samtidig som de finnes i et utall varianter. Her gir vi en kort veiledning om hvordan de kan settes opp.