StartsidenTips og rådKunnskap

Fra drømmer til gode planer

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Det begynner med ønsker og ideer. Skal de bli virkelighet, må det planlegging til. Vi må tenke med blyant og papir og prøve oss fram innen gitte muligheter: Stor eller liten tomt, bratt eller flatt, byggeplass eller gammel hage.

Sol og skygge, innsyn og utsyn, lune kroker og vindutsatte hjørner – alt må vi kartlegge før vi kan ta stilling til hva som bør ligge hvor.

For å få oversikt over mulighetene trenger du noen enkle «verktøy»: En plan over tomten og et langt målebånd. Plantegningen eller situasjonskartet kan bestilles fra kommunen din. Målebåndet trengs for å måle ut og markere avstander. Å krøke seg rundt med tommestokk blir irriterende hvis du skal planlegge mer enn en beskjeden terrasse.

Lag en tegning

På situasjonskartet du får fra kommunen, er det satt inn hus og andre bygninger på tomten, nabogrenser og koter. Siden kartet er i lite format (og målestokken er liten), lønner det seg å få det blåst opp på en kopimaskin. Men sett først av en del metermerker på den originale tegningen. Da får du et greit koordinat når tegningen blir større, men ikke lenger er i målestokk.

Ta flere kopier slik at du kan klusse og «tenke» med blyanten. Her handler det ikke om å tegne fint. Det viktigste er at du får overblikket. En plantegning gjør det også enklere å kommunisere med eventuelle håndverkere du trenger hjelp av siden.

Sett deg også inn i hvordan høydeforskjeller er avmerket med kotelinjer på kartet. Da vil du lettere se hvor du kan ha flate partier og hvor du må ta opp høydeforskjeller med murer, trinn eller skråninger.

Er du uvant med å bruke kart og blyant, kan det virke litt omstendelig. Men du oppdager snart hvor praktisk det er å ha en målsatt tegning når du skal beregne mengder og bestille det du trenger – fra terrassebord og heller til ferdig gressplen. Selvsagt kan du også lage dine egne skisser av uterommet på millimeterpapir. Vær nøye med oppmålingen og tegn inn terrasse(r), gangveier, blomsterbed og andre planer om hvordan du vil innrede uterommet. En annen mulighet er å tegne inn det nye byggverket på et foto.

Sjekk sol og vind

De gode solsonene på uteplassen er det viktig å utnytte godt. Tegn gjerne inn solvinklene til forskjellige tider på døgnet, noter klokkeslett og planlegg hvor de forskjellige funksjonene i uterommet bør ligge. Tegn også inn sonene der huset kaster skygge til forskjellige tider – gjerne fra vår til høst – om du har råd til å bruke litt tid på planleggingen.

Det mest opplagte er å legge sitteplassen rett utenfor hage-døren, men den kan også ligge fritt. De fleste vil få mest nytte av en plass der kveldssola varer. Er du morgenfugl, lag deg en frokostplass der sola kommer først også.

Nå kan det bli for mye av sol selv her nord. Skal du spise ute, slappe av og ta en liten lur, jobbe eller lese ute, er skygge det behageligste. Når du har oversikt over hvor det er sol og skygge, kan du også bruke den erfaringen til å planlegge hvor du skal plante vekster som elsker sol og andre som liker seg i skygge eller halvskygge.

Nesten like viktig som sol på uteplassen er fravær av sur vind. Den gjør det hustrig og vanskelig å slappe av. Kjenn etter om tomten har noen lune kroker. Der kan mikroklimaet bli ekstra gunstig. Omvendt kan «vindtunneler» mellom bygninger skape turbulens. Men også vinden lar seg styre med de rette konstruksjonene (se tegning).

Innsyn og utsyn

Når du har planlagt plassbruken i grove trekk, sjekk innsyn og utsyn. Er det fri sikt inn fra veien? Kan naboene følge med på alt som skjer? Kanskje du må sørge for skjerming for å få det utelivet du ønsker.

Få en hjelper til å ta plass der du har planlagt sittegruppen. Ta med tommestokken og mål ut hvor høy og bred avskjermingen bør være for å avskjære siktlinjene. Hvis naboeiendommen ligger litt høyere, vil du trenge en høy avskjerming. Hvis veien ligger lavere, kan en lav skjerm være nok.

Avskjermingen trenger ikke være tett, ofte er en luftigere konstruksjon nok. Løsningen og materialene bør kle miljøet: Plankegjerde eller spalier, hekk eller klatreplanter? Du finner gode løsninger under "Relaterte artikler".

Kanskje har du en hyggelig utsikt fra hagen som du gjerne vil beholde. Marker også hvor siktlinjene ikke bør hindres – for eksempel mellom oppholdsplass og lekeplass inne i hagen. En avskjerming kan veksle både i høyder og med tettere og åpnere partier for å tilfredsstille alle behov.

Planlegging med proffer

Først i kapitlet fikk du forhåpentlig noen tanker om hvor forskjellig et uterom kan disponeres. Står ideene i kø, får du neppe plass til alt. Da er en prioritert ønskeliste et godt hjelpemiddel. Vil du nyte sola eller slumre i skyggen? Nyte latskapen eller være aktiv med lek og hobby? Leve supersosialt eller kaste klærne i en usjenert krok?

En slik ønskeliste kan ingen profesjonell hagespesialist sette opp bedre enn du selv. Men om du trenger hjelp til å konkretisere ønskene, kan en landskapsarkitekt yte uvurderlig hjelp i prosessen videre. De kan hjelpe deg til å få oversikt over hva du kan utføre selv og hva du heller bør sette bort til andre.

Tar du kontakt med en landskapsarkitekt, velger du selv hvilke tjenester du vil kjøpe. Trenger du bare et kreativt innspill? Vet du ikke hva du skal plante hvor? Ønsker du et uterom som er skreddersydd for deg og din familie, en hage som realiserer tomtens fulle potensial? Om du bare trenger en idéskisse, en beplantningsplan eller komplette byggetegninger – valget er ditt. De vil også kunne sørge for alle papirer og godkjenninger og planlegge i hvilken rekkefølge arbeider bør gjøres på en mest mulig rasjonell måte.

Tips og råd

Bistand fra en landskapsarkitekt?


1. Befaring på tomten
Her formidler du ønsker og diskuterer muligheter: Hvor kan festplassen ligge? Hvilke materialer vil egne seg? Hvordan få mer ut av skråningene? Hagen blir målt opp og fotografert, og dere avtaler hvor omfattende materiale som ønskes.

2. Tilbudsrunden
På bakgrunn av befaringen utarbeider landskapsarkitekten et tilbud på en tegnings- og beskrivelsespakke. Kostnaden er avhengig av tomtearealet, av terreng- og grunnforhold og av detaljeringsgraden som kunden ønsker.

3. En hageplan utvikles
Nå har landskapsarkitekten det underlaget som skal til for å velge formspråk, farger og elementer som skaper den rette rammen rundt det gode utelivet. Resultatet kan bli tegninger av plan og terrengsnitt, beskrivelse av form, volumer, materialbruk, prinsipper for lyssetting, og en planteplan.

4. Tegningen realiseres
I steg fire skal tegningen realiseres. Som hageeier kan du nå gå i gang med egne hender, eller du kan kontakte en entreprenør og få tilbud på gjennomføring av planene. Trengs det veiledning i anleggsprosessen, vil landskapsarkitekten som regel følge opp.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.