StartsidenTips og rådKunnskap

Hagetips: Ta dronningen

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Kampanjedager! Se alle våre tilbud her.

 

 

Det nytter ikke å drepe én og én maur hvis du skal bli kvitt et maurproblem. For å ta dronningen og fjerne maurkolonien trenger du en plan – og effektive virkemidler.

Hver sommer invaderes hus og hytter i Norge av stokkmaur og svart jordmaur (også kalt sukkermaur). Maurene kan gjøre stor skade på treverk og isolasjon i tillegg til at folk flest synes det er sjenerende å ha dem kravlende rundt på kjøkkenbenken, eller andre steder.

Se vårt utvalg av insektsmidler her

En god forholdsregel er å holde det skinnende rent og være nøye med å fjerne gamle matrester og flekker som inneholder sukker. Fordi maur elsker alt som er søtt, søker de alltid til steder der det oppbevares matvarer. I mange tilfeller er dette likevel ikke nok til å holde mauren ute av huset. Da må du gå hardere til verks.

Kun få maur er på jakt etter matrester

Å bli kvitt de små krypene kan ofte være en stor utfordring: Enten må du finne og fjerne selve tua eller reiret, eller så må du sørge for at maurene ikke klarer – eller ønsker – å komme seg inn i huset. Det mest effektive er å gjøre begge deler. Men hvilken taktikk fungerer egentlig best for å holde mauren ute av boligen din?

– Det nytter lite å sprøyte eller angripe enkeltindivider av maur som er ute på jakt etter mat. Dette vil kun ramme en veldig liten del av maurkolonien. Hos noen arter er det så lite som 10 prosent av maurene som beveger seg utenfor tua. Derfor er det viktig å fokusere på enten forebygging eller utrydding av hele kolonier, forteller salgssjef Kenneth Antonsen i SBM.

Heldigvis finnes det svært gode virkemidler på markedet som egner seg til begge disse formålene. SBM leverer hele åtte ulike maurbekjempelsesprodukter under merkenavnet «Bayer Garden»til bruk både innendørs og utendørs.

Middel eller åte?

For å forsikre deg om at huset ikke invaderes av maur på forsommeren, er det ifølge Antonsen viktig å fjerne alle maurkolonier i nærheten av huset. Maur som kommer inn i boligen synes å være det største problemet, men selve reiret kan like gjerne ligge rett på utsiden av husveggen eller i hagen. Han anbefaler å følge nøye med på hvilken retning maurene kommer fra dersom de plutselig skulle dukke opp i boligen din.

– For å redusere maurangrep innendørs kan du forsøke å forhindre at mauren kommer seg inn gjennom de naturlige adkomstveiene til huset. Hvis mauren har bygd reir i vegger, gulv eller tak bør du bruke maurmiddel i pulverform. Det gjelder å gå forsiktig frem slik at maurene ikke blir forstyrret og flytter ned til steder hvor det er vanskeligere å komme til, forklarer Antonsen.

– En annen effektiv måte å forhindre maurangrep på innendørs, er å bruke åte. Generelt er det lurt å plassere åten så nærme kolonien som mulig og aller helst der maurene allerede ferdes. Videre er det lurt å følge med jevnlig. Når bekjempelsen først er i gang, må åten skiftes ukentlig, legger han til.

Antonsen understreker at det er helt avgjørende å følge opp behandlingen underveis og gjøre tilpasninger om nødvendig. For eksempel vil kanskje Baythion Q superkonsentrat fungere til å sperre adkomsten dersom åte i form av maurlokkeboks ikke har gitt resultater. Maurspray kan dessuten brukes direkte på maurene som kryper langs gulvet.

– Hvis maurproblemet er utendørs vil Baythion I – granulert åte – være effektivt. Når åten blir med tilbake i tua vil den kunne føre til at maurdronningen og hele reiret utryddes. På stein- og helleganger kan du bruke det flytende virkemiddelet Baythion D Vannemiddel som trenger godt ned i jorden. Dette fungerer også langs terrassen, på gressplenen, i bed og langs murer, avslutter han.

Blir hagen din invadert av brunsnegler? Byggmakker

Blir hagen din invadert av brunsnegler?

18.04.2016

Det lønner seg å starte tidlig hvis du vil unngå snegle-invasjon i sommer. Disse grepene kan du ta for å bekjempe de slimete krypene.