StartsidenTips og rådKunnskap

Hus og farge

Noen hus lyser mot deg med livfulle farger. Andre glir beskjedent nærmest i ett med omgivelsene. Mange momenter må med i vurderingen når vi velger farge på fasaden: Hvilken stil har huset? Hvordan ligger det i landskapet? Og har det detaljer vi gjerne vil framheve?

Noen hus er liksom «født» som en liten rød stue. Da er det ikke noe å lure på. Andre er som skapt for å lyse hvite og vakre. Alt annet blir feil. Men med mange hus står vi friere. De kan kle farger fra det lyse til det mørke, fra det mer fargesterke til naturnyanser.

Farger og stilepoke

Skiftende tider, skiftende farger – det gjelder for husets ytre som for moter og interiør. Hver stilepoke i arkitekturen har sin karakteristiske fargebruk. Er du i tvil om fargevalget, ta et blikk tilbake til idealene den gang huset ble bygget.

Et riktig gammelt hus bør vi vise respekt, gjerne ved å foreta fargeanalyse og finne frem til de originale nyansene. Idealene var lenge å etterligne Europas steinarkitektur. Hjemlige trehus ble malt i lyse nyanser som hadde fargen fra edle steinsorter som ideal.

Sveitserstilen med sin «snekkerglede» kom til vårt land fra ca. 1850. Nå er vi vant til å se sveitserhusene hvitmalte. Men originalfargene var gjerne dype og varme, som oker, krem og oliven til store flater, umbra og grønn jord til detaljer.

Nærmere 1900 kom jugendstilen med mykt formede vinduer og detaljer. Nå blir fargebruken enklere, kontrastene mindre, husene mer ensfargede i uttrykket. Fargene er bleke og vinduene helt lyse. Bare dørene kan være framhevet med mørkere farge.

Med funksjonalismen kom nye farger i bruk. Fra ca. 1925 var «skitne» og urene farger populære. Detaljene kunne derimot stå frem med sterke farger, sort og hvitt, engelskrødt og skarpgrønt. Husene fra gjenreisningen etter krigen fikk lyse opp med sterke farger. Det røde var rødere, det grønne og gule sterkere enn før.

Så slo pendelen den andre veien: Fra 1960 var det naturfargene som gjaldt.Tettere bebyggelse krevde gjensidig hensyn. Snart var det tjærebrunt og brunsort som dominerte nye byggefelt. Beisen hadde gjort sitt inntog.

Ikke lenge etter tok lengselen etter det hvite over – om ikke rent hvitt, så nestenhvitt. Så, på 1990-tallet, våkner appetitten på farger igjen. Saftig grønt, staverngult og rørosrødt lyste fra stadig flere fasader.

Farger og landskap

Det er ikke bare husets stil og alder vi må ta hensyn til når vi velger fasadefarge. Vi må også se på hvordan huset ligger i landskapet, om naboskapet er natur eller om huset er omgitt av annen bebyggelse.

Naturen bør vi vise respekt, også når vi fargesetter hus. Ta et ekstra blikk på vegetasjonen og landskapsformene som rammer inn huset. Er omgivelsene mørke, vurder om ikke mørke Jotun nyanser vil få huset til å gli best inn. Ligger huset i et lyst og åpent landskap vil en lysere nyanse sannsynligvis være et heldigere valg.

Ligger huset høyt og fritt slik at fasaden gjerne ses med himmelen som bakgrunn? Da vil en mørk farge stikke uheldig ut og virke svært tung og dyster. En lys nyanse blir derimot langt mindre dominerende. Ligger huset lavt, slik at det mest ses mot en bakgrunn av tomten omkring? En dypere tone vil forankre det fint til omgivelsene.

Ofte ligger huset omgitt av et «menneskeskapt» landskap med andre hus tett på. Da er det en annen type hensyn vi bør ha for øye. Her vil huset ditt bli naboens utsikt og omvendt. Ta et blikk på helheten: Er den gjennomgående lys eller mørk? Er den varm eller kjølig i karakteren? En bør ikke strebe mot uniformering, men en harmonisering er ofte heldig. En god dialog innen nabolaget vil gjerne resultere i en mest mulig vellykket fargesetting.

Farger og arkitektur

Et hus med arkitektur av i dag er sjelden tegnet med tanke på sterk fargebruk. Her er det gjerne flater, volumer og materialbruk som skal få prege huset og gi det karakter.

Med rett fargesetting kan vi spille på lag med arkitekturen og understreke den. Her er det kanskje ikke mye kulør vi trenger, men snarere en bevisst bruk av nyanser. Her kan vi spille på effekter av lys og skygge: En mørk nyanse kan få en flate til å vike tilbake og virke mindre. Slik kan en aksentuere en inntrukket del av fasaden. En lys nyanse kan få detaljer eller framspring til å tre ytterligere frem.

Om arkitekten ikke har hatt kraftige kulører i tankene, trenger arkitekturen likevel ikke være fargeløs. Brukt på riktig måte, kan farger gi signaler om funksjoner: En rød inngangsdør viser tydelig vei. Et blått luftevindu skiller seg fra faste glassflater. Bærende elementer kan vise styrke med mørke farger.

Der materialfølelsen er viktig, vil vi kanskje ikke dekke bygningsmaterialene med maling. En transparent beis kan bidra til å framheve og skape liv. På treverk vil den trekke ujevn inn: Den løsere veden tar mye farge, den hardere mindre. Dermed gjør den alle tegninger og årringer tydeligere. Vi kjenner det fra hus med rustikk materialbruk og panel i grove dimensjoner. Men det kan også kle en moderne trearkitektur med mer smekker bruk av materialene.

Lenge har gråtoner vært aktuelle i interiøret. Nå preger de mange nye fasader. Med grått på de store flatene står en svært fritt i valget av farger til detaljene: Stilrent i gråskalaen fra sort til hvitt eller mer energisk med kraftige kulører.

Tips og råd

Nyttig å vite om fargesetting

  • Lyse farger forstørrer visuelt, mørke forminsker. Derfor virker lyse hus større enn mørke.
  • Fargen på grunnmuren skal skape en god overgang mellom hus og terreng.
  • Bruk kontrastfarger for å framheve staffasje og karakteristiske detaljer.
  • Fargen virker sterkere når den kommer opp på veggen. Gjør prøveoppstrøk på en plate.
Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.