StartsidenTips og rådKunnskap

Maling av murvegger

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Valg av uheldige malingstyper i forhold til underlaget er ofte årsak til avskalling og skader i overflate og underlag. Dette gjelder både ubehandlede og tidligere malte flater.

Generelt anbefales det ikke organiske malinger basert på akryl, lateks eller pliolite på pusset murverk. Disse danner et filmbelegg på overflaten og er diffusjonstette. Dette er spesielt kritisk for murvegger i boliger. Det er viktig å følge produsentenes malingssystemer. Du får gode råd i din Byggmakker-butikk.

FINN DINE MALINGSPRODUKTER HER

NYTT MURVERK
På nytt murverk med sementbasert puss anbefales diffisjonsåpne malinger:

  • Sementmaling
  • Silikonhartsmaling
  • Silikatmaling

Malingene påføres i to omganger: grunning og toppstrøk. Eventuelt kan det benyttes en gjennomfarget sluttpuss. Malingsprodusentene selger produkter som er beregnet for overflatebehandling av mur.

TIDLIGERE MALT MUR
Eldre murverk kan være malt med diffusjonstette malinger som oljemaling eller lateks-/akrylbaserte malinger. Er denne muren svært skadet, er det aller beste å gå løs på muren med malingsfjerner før man reparerer de områdene som er skadet.

Benytt korrekt malingsfjerner i forhold til malingstype.

Er muren malt med kalkmaling, skal du holde deg til kalkmaling etter at eventuelle pusskader er reparert og veggen grunnet. Malingsfjerning er ikke påkrevet og har heller ingen virkning.

Er muren malt med sementmaling, kan alle malingstyper vi har omtalt overfor benyttes. All løs puss må fjernes. Bank på pussen med en hammer, da hører du lett hvor pussen sitter løst. Murverk fra før 1930-tallet er gjerne pusset med kalkpuss. Reparasjoner på slikt underlag må utføres med tilsvarende materiale. De skadede områdene grunnes med egnet grunning/seis. Den påførte pussen bearbeides etter at mørtelen har begynt å sette seg og filses over til slutt med et fuktig filsebrett.

Bruk kalkmaling på svak kalkpuss. Silikat- eller silikonhartsmaling, eventuelt sementmaling benyttes på sterkere puss. Overflaten grunnes før toppstrøk.

Er muren relativt skadefri og man kvier seg for å gå løs på muren med malingsfjerner, starter du med en grundig vask. Bruk et såpefritt rengjøringsmiddel, som for eksempel Kraftvask. Bruk skrubb og skyll godt, gjerne med høytrykksspyler.

Etter vask fjernes eventuell løs maling, mens skader i pussen repareres som nevnt over. Gå over reparasjonsområdene med en pussestein, for eksempel en murstein, for å fjerne topper. Disse feltene gis et ekstra grunningsstrøk før hele veggen males. Det er viktig å få klarlagt hva slags maling muren er malt med tidligere. Bruk samme malingstype. Er muren malt med oljemaling, lateks/ akrylmaling eller en emulsjonsmaling, anbefales det at du bruker en silikonhartsmaling. Også her er et grunningsstrøk påkrevet.

Saltutslag

Hvite utslag på muren skyldes salt som tvinges ut på grunn av fuktighet. Når fukten fordamper, blir saltet liggende igjen. Disse flekkene kan du ikke male over, og det hjelper ikke å børste vekk utslagene før muren blir tørr nok. Trøsten er at saltet ikke er skadelig – utslaget må ikke forveksles med sopp.

For å bli kvitt saltutslag må du finne årsaken: Kanskje kan bedre ventilasjon i kjelleren være nok, kanskje skyldes det fukt i grunnen som suges opp i muren? Det kan med andre ord være de samme problemene som forårsaker at maling flasser.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg  Byggmakker

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

10.09.2019

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett  Byggmakker

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

04.07.2019

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?