StartsidenTips og rådKunnskap

Nytt kjøkken: Veileder til gode valg

Det finnes ikke en oppskrift på et godt kjøkken. Det finnes like mange og like forskjellige som de som skal bruke kjøkkenet og utfolde seg der. Noen velprøvde prinsipper er likevel gode som retningslinjer for de fleste. God kjøkkenplanlegging dreier seg om å gjøre livet lettvint. Vi vil gå minst mulig. Vi vil løfte lettest mulig. Vi vil frakte kort og finne fort. Kort sagt: Arbeide mest mulig praktisk

Arbeidstrekanten

Arbeidet foregår stort sett rundt tre sentre i kjøkkenet: Vann og vask, koketopp og komfyr, forråd og arbeidsbenk. Da er det viktig at disse arbeidsstasjonene ligger godt plassert i forhold til hverandre.

Her opererer kjøkkenplanleggere med begrepet arbeidstrekanten. På plantegningen kan vi trekke linjer mellom dem og få en trekant. Kortest mulige linjer gir best flyt i arbeidet. Det gir lite forflytning og gjør det lett å gripe til alt du trenger. Lange eller kryssende linjer blir til irritasjon.

Se vårt utvalg av kjøkken her

I de senere årene er den tradisjonelle komfyren gjerne splittet opp i en koketopp og en stekeovn som integreres i god arbeidshøyde. Dermed kan den tradisjonelle arbeidstrekanten fort bli til en firkant. Alt ved utforskningen av alternative planløsninger er det altså viktig å tenke igjennom hvilke typer hvitevarer du vil velge.

Ulike romformer gir ulike arbeidstrekanter. I iveren etter å gjøre arbeidsplassen mest mulig effektiv, må vi likevel ikke gjøre den for snever og liten. Hvis flere skal arbeide sammen, må vi sørge for plass nok ved siden av hverandre ved benken, og plass til å passere hverandre.

Frastillingsplassen

Ved alle de viktige arbeidssonene trenger vi godt med frastillingsplass. Best er det om du kan sørge for frastillingsplass på begge sider av koketoppen og vasken. Ved komfyren bør du ha frastillingsplass innen rekkevidde uten å gå flere skritt med varme gjenstander.

Når vi planlegger frastillingsplass, må vi ikke bare tenke nok plass, men riktig type plass. Ved vasken må flaten tåle vått, ved kokeplassen varmt. Og der vi står med forberedelser bør vi tenke på et behagelig underlag å jobbe på.

Så kanskje bør du velge benkeflater i forskjellige materialer? Vil du ha ett materiale, kan du likevel løse behovene, for eksempel med nedfelte metallriller som skåner trebenken for varme.

Oppbevaringsplassen

Rundt de tre arbeidssonene er det viktig å organisere oppbevaringsplassen på en praktisk måte. Det du bruker oftest, bør befinne seg innen grei gripeavstand der du står, slik at du nærmest kan ta det i blinde. Minst mulig bøy og tøy, minst mulig leting og famling gir mest mulig arbeidsglede i kjøkkenet.

Skap til servise og glass som du bruker ofte, bør du helst nå fra oppvaskmaskinen. Bestikket kan en lettere ta med seg i den løse kurven.

Gryter, panner og kasseroller bør ha plass rett ved kokeplassen. Best oversikt får du med store skuffer eller med en karusell i hjørnet. Du kan også bruke åpne hyller montert mellom skap eller vanger. Materialet må være robust, som metallrister oppå hylleplater eller selvbærende gitterrister.

Oppbevaringsplassen kan vi supplere med knaggrekker og krokskinner, kurver og knivblokker, opphengsstenger og åpne hyller. Mulighetene for praktisk plassbruk er mange flere enn en tradisjonell kjøkkeninnredning omfatter.

Tenk innenfra og ut

Lekre kjøkkenbilder lokker oss egentlig til å tenke litt feil. Vi lar oss fascinere av hvordan frontene ser ut, av farger, materialer og stiluttrykk. Visst er det viktig. Men det er ikke der vi bør begynne.

Når vi planlegger kjøkkenvalget, bør vi tenke innenfra og ut. Hva vil du bruke skuffer og skap til? Hva har du behov for å oppbevare hvor? Vil du få god oversikt i alle kroker? Kan du lett få tak i det du trenger?

For å få kjøkkenet til å fungere godt er første punkt planløsningen, den gode prinsippløsningen, den rasjonelle innbyrdes plasseringen av elementene. Deretter må vi tenke oss «på innsiden» av kjøkkeninnredningen og skaffe oversikt over alle de små og smarte detaljene – alt som skjuler seg av gode innredninger og oppbevaringsløsninger inni skuffer og skap.

Helt til slutt kan vi hygge oss med valget av fronter, knotter og grep. De er egentlig bare siste steget, noe vi henger på helt til slutt. For funksjonene i kjøkkenet betyr de lite. Men for kjøkkentrivselen og den rette atmosfæren er de avgjørende likevel.

Stil og kjøkkentrivsel

Hvilken atmosfære er det du befinner deg i når du «kjøkkendrømmer»? Kanskje noe luftig og lekkert minimalistisk «rene linjer og ikkeno' dill. Kanskje noe hjemmekoselig med røtter i gode tradisjoner – et bilde fullt av dekorative detaljer og som nærmest dufter av hjemmebakst. Kanskje er det et matverksted som er en proffkokk verdig – pakket med alle de matglade funksjoner en kan ønske seg, stålblankt og stilig?

For å skape den rette stemningen bør alle elementer spille sammen – fra gulvmateriale og veggfarger, benk og bakvegg, tekstiler og belysning, like til den minste lille knott du velger på frontene. Det gjelder å holde fast ved bildet du ser for deg og rendyrke dette temaet eller stiluttrykket i alle valgene du gjør på veien mot det endelige resultatet.

I modernistens kjøkken

Her er det funksjonalitet og romfølelse som råder: Rene linjer, enkle flater og mye glass og stål.

 • Frontene på innredningen er glatte, uten rammer og profiler. Materialet kan være mørkt eller lyst treverk. Matt glass blir flott. Har frontene farge, bør de holdes i sort, hvitt eller grått, kanskje en knallfarge, men unngå duse pasteller og «bondefarger».
 • Gulvet kan ha parkett, fliser av stein eller glassert terrakotta. Belegg som linoleum, gummi eller vinyl i metallic eller tøffe farger kan fungere fint.
 • Knotter og grep? Minimalisten vil kanskje helst klare seg uten, bare med en gripekant eller trykk-åpning. Noe bittelite i stål kan gå an, alternativt stålstenger som fremhever rommets horisontale linjer.
 • Benken kan være i stein eller mørkt treverk. Laminatkan være ensfarget eller metallisk. Røff betong eller stål gir et industrielt preg. Matt glass er et nytt og delikat materiale.
 • Vask og armatur er ultraenkle. Stål er materialet. Formen geometrisk og ren – buet og rund eller rettvinklet og firkantet. Eller kanskje velges armatur av den høye, proffe typen med spylemunnstykke til å trekke ut.

I nostalgikerens kjøkken

Her er det lov å slippe løs både fargeglede og sans for dekorative detaljer. Naturmaterialer gir et lunt og hyggelig preg.

 • Frontene kan gjerne være i treverk med profiler og dørrammer. De kan også være malt hvite eller i farger i litt dype nyanser, kanskje med lasering.
 • Gulvet kan være av brede og velbrukte bord eller bred enstavs parkett. Overflaten kan gjerne være såpeskurt eller oljet, malt eller patinert. Grov terrakotta eller tradisjonelle sjakkruter passer også godt inn.
 • Knotter og grep setter prikken over i-en. Patinert messing og porselen er naturlige valg, formet som runde knotter eller grep til å stikke hånden i nedenfra à la gammel landhandel.
 • Benken bør være av heltre, her passer ikke laminat. Et steinmateriale som ikke er polert, gjerne marmor, er vakkert.
 • Vask og armatur kan bidra til å skape en nostalgisk stil. En vask i porselen eller emalje hører hjemme her. To separate, patinerte krysskraner er flott – selv om tohånds betjening kanskje ikke er det mest praktiske.

TIPS

Frastillingsplass

 • Beregn helst 50 cm til frastilling på begge sider av kokeplassen.
 • Mellom kokeplass og vaskekum bør det være en benkeflate på minst 60, helst 80 cm.

Avtrekk og ventilasjon

En form for avtrekk over kokeplassen er nødvendig for å fjerne lukt og os fra steking. Det finnes etter hvert mye flott design for disse produktene, men ikke all utforming er like effektiv. Dermed setter produsentene gjerne inn kraftige vifter.

I et moderne, tett hus kan det oppstå problemer dersom man ikke har løsninger for å erstatte den lufta som trekkes gjennom kjøkkenhetta. Du bør få en ventilasjonskyndig til å hjelpe deg å vurdere om den avtrekksløsningen du ønsker deg egentlig er egnet til huset, eller om du må ta med ombygging av ventilasjonen i budsjettet.

Det finnes produkter som filtrerer stekosen gjennom et kullfilter i stedet for å trekke lufta ut, og særlig i leiligheter kan det være en bedre løsning. Kjøkkenhetter som sitter lavt over komfyren er mer effektiv enn de som sitter oppunder taket, og det er lettere å få god effekt hvis komfyren står mot en vegg (eller helst to), enn hvis den står midt i rommet.

Viktig å tegne opp

For å utforske alternative plasseringer som gir en god arbeidstrekant, trenger du en målsatt plantegning av rommet. For å utforske mulighetene for praktisk oppbevaring trenger du oppriss av veggene på kjøkkenet.

Kjøkken kampanje - Norema Byggmakker

Kjøkken kampanje - Norema

10.10.2021

Vanskelig å velge? Ikke hos oss! Det beste med å få seg nytt kjøkken, er å finne frem til drømmekjøkkenet. Akkurat det kan vi hjelpe deg med. Frem til 13. november har vi 25% rabatt på Norema Home og Basic Collection

Dette er årets kjøkkentrender! Byggmakker

Dette er årets kjøkkentrender!

17.08.2021

Det er få prosjekter i hjemmene våre vi investerer like mye tid og penger i som et nytt kjøkken. Og det er kanskje ikke så rart – kjøkkenet brukes mye, det skal være pent og praktisk, og helst vare i 20-30 år. Da er det viktig å velge kjøkkentrender som varer.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Bestill videomøte med vårt kjøkken team Byggmakker

Bestill videomøte med vårt kjøkken team

28.01.2021

Få kjøps-assistanse eller tegnetime hos våre erfarne kjøkkenkonsulenter. Vi møtes via video på mobilen eller PC'n din, så du kan trygt sitte hjemme og prate med oss i butikk hvor vi viser deg mulighetene.