StartsidenTips og rådKunnskap

Pass på at du lader elbilen din riktig!

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Du plugger vel ikke LEAF-en din rett i en vanlig stikkontakt når du lader hjemme?

Til tross for at elbiler omtrent har blitt allemannseie her til lands, er det fortsatt mange som ikke vet hvordan de skal lade dem på forsvarlig og lovlig vis. Tall fra Norsk Elbilforening viser at én av to norske elbileiere bruker vanlig stikkontakt når de lader elbilen sin i garasjen. Dette kan i verste fall føre til brann eller elektrisk sjokk, og frarådes derfor av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Hvis du skal lade regelmessig hjemmefra, er det faktisk forbudt etter Forskriften om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) å lade via stikkontakt. Det stilles helt egne krav til blant annet kabelstørrelse og vern, noe mange elbil-eiere trolig ikke er klar over, sier daglig leder Roger Samuelsen i Elfag-bedriften Elektro Sport.

– Ikke bruk stikkontakt når du skal lade elbilen hjemme, sier Roger Samuelsen fra Elfag

– Nødladeren som følger med elbiler, og som plugges inn via stikkontakt, skal i utgangspunktet kun brukes i nødstilfeller. Det du trenger i garasjen eller montert på husveggen er en fast ladestasjon som er beregnet for varig, høy belastning, forklarer han videre.

Lader elbilen tryggere og raskere

Riktig kurs, spenning og kapasitet på det elektriske anlegget er avgjørende for å kunne lade trygt og rask hjemmefra. Jobben må imidlertid gjøres av fagfolk.

– Mens en komfyr eller en varmtvannstank gir høy belastning over kort tid, belaster en elbillader det elektriske anlegget ditt over flere timer. Derfor er det lurt å gjennomføre en el-sjekk for å vurdere den helhetlige tilstanden på anlegget i forbindelse med montering av elbillader, anbefaler Samuelsen.

Nye regler for borettslag

Fom. 1.1.2018 er borettslag/sameie pålagt å tilrettelegge for ladeplasser for elbiler. Elfag utfører befaring og gir råd til borettslag som vil det nye følge regelverket, med forslag til rettferdig fordeling av strømforbruket blant beboerne.

I stadig større deler av Norge får borettslag økonomisk støtte til installasjon av ladestasjoner. I Oslo kommune kan hvert borettslag få dekket opptil 20 prosent av investeringskostnadene (begrenset til kr. 5000,- per ladepunkt).

Les mer på Elfag.no

I tillegg til at det er sikrere å bruke en egnet ladestasjon fremfor stikkontakt hjemme, går det også veldig mye raskere å lade bilen på denne måten. Avhengig av biltype og batterikapasitet, vil det normalt ta rundt åtte timer å lade opp el-bilen via en ladestasjon, mens det til sammenligning vil ta hele 12-15 timer via stikkontakt.

Dessuten ser det ut til at det kan bli innført såkalt effekttariff i Norge innen få år, slik som i andre europeiske land. Dette vil gjøre strømmen dyrere på enkelte tider av døgnet. Hvis du har en elbillader hjemme, vil du derimot kunne spare mye penger på å lade raskere på gunstige tidspunkter.

– Egentlig er det ikke noe å lure på: Hvis du kjøper deg elbil, bør du også sørge for å få installert en godkjent elbillader hjemme. Det er først og fremst mye tryggere, men også mye mer effektivt enn å ty til nødladeren, avslutter Samuelsen.

Gjør det enkelt:

Bestill en Fiks Ferdig Elbillader montert av Elfag her »

Bekymringsfrie vinduer Byggmakker

Bekymringsfrie vinduer

04.04.2018

Trodde du at et vindu bare var et vindu? I dag kan man oppgradere et vindu til å øke innekomforten, sikkerheten, boligverdien, begrense lyd eller solstråler, spare strømutgifter – eller rett og slett ta vindusvasken selv.

Oppussingsvettreglene Byggmakker

Oppussingsvettreglene

21.03.2018

Påsken er rett rundt hjørnet og mange nordmenn benytter anledningen til å planlegge og gjennomføre oppussingsprosjekter i hus, hytte og hage. Inspirert av Fjellvettreglene har Byggmakker laget ni Oppussingsregler som gjør jobben enklere – og resultatet mye bedre.

Lag en interiørplan Byggmakker

Lag en interiørplan

15.03.2018

Spørsmålene står i kø når vi skal gi boligen en oppgradering. Hvor begynner vi? Hva skal vi gjøre først og sist? Hvordan skal vi se helheten? Og hva vil det koste? – Litt hjelp med planlegging i forkant gjør det enklere å se muligheter og få en fornuftig progresjon i prosessen, mener interiørkonsulent Liv Bente Øyehaug i Indigo Interiør og Idé AS.

Daglig leder Tommy Andersen i Oppland tak og fasade: Halve omsetningen min kommer via BM Tak Byggmakker

Daglig leder Tommy Andersen i Oppland tak og fasade: Halve omsetningen min kommer via BM Tak

22.02.2018