StartsidenTips og rådKunnskap

Planlegg terrassen

En godt utformet terrasse utvider boligarealet, og kan dessuten gi huset eller hytta et arkitektonisk løft. Planlegg nøye før du setter i gang. Under "Relaterte artikler" får du flere ideer om hvordan et uterom kan planlegges.

En god uteplass må bygges slik at den får minst mulig innsyn og mest mulig sol. Den bør skjermes mot vinden, men ikke mot utsikten, og atkomsten må være lettvint og praktisk. En terrasse rett utenfor stuedøra vil virke som en utvidelse av boligarealet, spesielt hvis den heves opp i plan med innegulvet.

En terrasse i tre kan dessuten jevne ut kupert terreng eller krage ut i en skråning. Selv om du har planer om både terrassegulv, levegg, pergola og møbler, er terrassebyggingen en jobb du fint kan ta i etapper uten stress.

Spisegruppe Palermo. Skapt for hyggelige stunder med venner og familie. Behagelige stoler med regulerbar rygg. Kompellet med 4 stoler, stolputer og bord med glassplate 90 x 150 cm. Robust aluminiumsramme og vedlikeholdsfri plastrotting. Selges hos Byggmakker.

Det er sjelden at forholdene på tomta er slik at en enkelt terrasse kan dekke alle behov – skjerming for ulike vindretninger, morgensol, kveldssol, den lune solkroken eller skygge på hete sommerdager. Er du glad i store hageselskaper, må terrassen kunne romme mange personer, men det bør også finnes plass til den intime kosekroken.

Ta derfor en grundig vurdering av hele tomta, diskuter ønsker og behov og anlegg gjerne flere sitteplasser. Tenk også igjennom materialbruk, med tanke på stil, holdbarhet, vedlikehold og kostnader.

Sofagruppe Alabama. Møbelgruppe produsert i plast. 2 stoler, sofa og bord. Leveres med seteputer og ryggputer. Selges hos Byggmakker.

Skisser flere løsninger og bruk tid til å vurdere dem. Sett opp pinner eller snorer, slik at du får et inntrykk av størrelsen. Marker også tak og vegger med pinner, lekter eller snorer, slik at du kan få et inntrykk av solskjerming og innsyn. Tegn gjerne terrassen inn på et fotografi eller bruk et bildebehandlingsprogram til å tegne inn den nye terrassen. (Se relaterte artikler).

 

Du kan fint kombinere flere elementer når du skal i gang å bygge drømmeterrassen din. Tre, betong, stein og heller kan fint kombineres - bruk din egen kreativitet.

En enkel modell kan også være svært nyttig. Lag skisser på rutepapir. 1 : 100 eller 1 : 50 er en grei målestokk. Er du usikker, ta gjerne kontakt med en hagearkitekt, han eller hun vil se på hagen med et nytt, profesjonelt blikk, noe som til og med vil kunne heve husets verdi.

 

På kommunens hjemmesider finner du kart som du kan skrive ut og forstørre opp, slik at du slipper å måle opp avstand til grenser og så videre. Husk på at det er husets takflate som vises. Og ikke minst – undersøk lokale og sentrale vedtekter og byggebestemmelser.

Informasjon

Hva sier byggereglene

Ta alltid kontakt med kommunens tekniske etat før du gjør inngrep på eiendommen, da det kan være lokale bestemmelser du må ta hensyn til, og som du har plikt til å sette deg inn i.

Du kan normalt fritt fylle opp eller planere terrenget med inntil 1 meter (gjelder også forstøtningsmur med avstand til nabogrense på minst 2 meter) eller bygge et terrassegulv på bakken, mens en terrasse høyere enn 50 cm over bakken vanligvis er meldepliktig. Det er da også krav om at den skal ha rekkverk. Som hovedregel skal den da ligge mer enn 4 meter fra nabogrensen.

Det er også alltid lurt å ta en prat med naboen først.

Plan- og bygningsloven er omtalt på under "Relaterte artikler".

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.