StartsidenTips og rådKunnskap

Rekkverk rundt terrassen


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Dersom terrassen ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, er det krav om rekkverk. Rekkverket må bygges solid slik at det ikke gir etter for belastning, og det skal være minst 90 cm høyt. For at rekkverket skal være barnesikkert, skal det ikke ha større åpninger enn 10 cm. Disse reglene vil i de fleste tilfeller også gjelde for rekkverk i trapp eller gangvei i terreng.

Hvis du ikke vil la fundamentstolpene stikke opp over gulvet og gjøre tjeneste som rekkverksstolper, må stolpene til rekkverket boltes til gulvbjelkene. Spiker gir for dårlig feste, fordi vektarmprinsippet setter sammenføyningen under stor belastning, selv med lite press på håndlisten. Derfor anbefaler vi minst to bolter eller låseskruer. (Hvis stolpene festes til gulvbjelkene med en enkelt bolt, vil bolten etter hvert virke som hengsel.) Bjelkebiten som skal fungere som understøttelse for gulvbordet på motsatt side av stolpen, kan med fordel boltes fast samtidig.

Rekkverksstolpene kan ha dimensjon 48 x 73 mm, 73 x 73 mm, 48 x 98 mm eller 98 x 98 mm. Avstanden mellom dem må tilpasses og deles opp i terrassens lengde, slik at mellomrommene blir omtrent like store. Fordi stolpene skal boltes til gulvbjelkene, er det viktig å planlegge dette slik at du får en rekkverksstolpe for hver tredje gulvbjelke. Mer enn 1,80 m mellom stolpene bør det aldri være ved stående kledning, og ikke mer enn 1,20 m ved liggende kledning.

Om rekkverket skal være stående, liggende eller diagonalt er en smakssak. Tenk på at et liggende rekkverk kan være mer «klatrevennlig» enn et stående, og at et rekkverk av åpne kryss ikke hindrer barn og hunder i å krype gjennom.

Hvordan rekkverket skal utformes for øvrig, avhenger av stilen på huset, om det skal være åpent og gi mest mulig utsikt eller tett for å stenge nysgjerrige blikk ute.

Dekkebord

Legg alltid et dekkbord på toppen av stolpene. Bordet skal både avstive rekkverket og hindre regn i å trenge ned i stolpenes endeved. I tillegg skal det fungere som en barriere for klatrende småbarn, så velg det så bredt som mulig.

Må dekkbordet skjøtes, er det best å blade sammen bordene på halv ved, dvs. at du sager og stemmer omhyggelig vekk halvparten av tykkelsen i hvert bord. Sett endene godt inn med impregneringsvæske før de limes og skrus sammen, men bor hull først! Bladingen bør ha en lengde på minst to ganger bredden.

HJØRNELØSNINGER

I hjørnet må dekkbordet skjøtes over en kvadratisk stolpe (helst 98 x 98 mm). Bruker du profilert eller buet dekkbord, blir det penest om du gjærer dem i hjørnet. Et gjæret hjørne vil uheldigvis lett sprike etter hvert som bordene tørker, men skal rekkverket males, kan du eventuelt bruke litt fugemasse. En skrue i hjørnet ytterst holder bordene sammen.

Hvis du benytter vanlig plank, anbefales det å blade sammen bordene på halv ved i hjørnet også, eventuelt legge bordene butt-i-butt og sikre med en hullplate som skrues fast fra undersiden.

Planlegger du oppussing?  Dette kan du få gjort hjemme nå Byggmakker

Planlegger du oppussing? Dette kan du få gjort hjemme nå

03.04.2020

Våren er tid for oppussing, hagearbeid og uteprosjekter. Men hvilke oppgaver bør du prioritere akkurat nå – og hvilke forholdsregler bør du ta hjemme hos deg?

Hvordan lage plantehylle selv Byggmakker

Hvordan lage plantehylle selv

01.04.2020

La deg inspirere — skap en grønn oase ute. Enten du har en stor terrasse eller liten balkong - elsker å dyrke urter eller er glad i fargerike blomster er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis   Byggmakker

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis

24.03.2020

Da Kine og Tom bygget drømmeterrassen hadde de ett krav: Barna skulle få boltre seg fritt – uten sko på beina. Løsningen ble 8000 usynlige skruer.

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat Byggmakker

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat

06.03.2020

Mange bekymrer seg for at trykket blir for sterkt og at husmalingen slites bort – men bruker du riktig utstyr har du ingen grunn til bekymring.