StartsidenTips og rådKunnskap

Slik beskytter du treet

Ny kledning bør grunnes når den kommer på veggen, ellers brytes overflaten ned av vær, vind og UV-stråler. Etter få uker må veggen kanskje stålbørstes før den kan grunnes – sjekk behovet ved å feste en remse med isolasjons-tape på veggen og rive av. Hvis det er tre-fiber på tapen, har du ventet for lenge og må stålbørste.

Grunning

Grunningens oppgave er å mette treverket, impregnere mot sopp og sørge for god heft for videre overflatebehandling. På alt nytt og ubehandlet treverk anbefales primært oljebasert grunning. Dagens malings- og beisprodukter har ikke i seg selv tilstrekkelige midler mot sopp og råte, bortsett fra tjærebeiser som Tyrilin og Tjæralin som kan brukes til grunning.

Oljebeis

Vanlig oljebeis er en transparent tynnhinnebehandling som egner seg godt som første strøk (etter grunning) på ny kledning. Oljebeis trekker godt inn i treverket og blokkerer for fuktopptak. Beis er mindre holdbart enn dekkbeis og maling, og slitasjen krever oftere vedlikehold.

Dekkbeis

Dekkbeis er spesielt egnet når du ønsker å skifte farge på en beiset overflate, og samtidig beholde den synlige trestrukturen. Dekkbeis er også en tynnhinnebehandling, og er nærmere beis enn maling når det gjelder holdbarhet. Den kan være basert på akryl/vann, alkydolje eller begge deler, og den inneholder mer pigment og beskytter treverket bedre enn vanlig beis.
Vanntynnbar akryldekkbeis dekker enda bedre, og er lettere å arbeide med enn oljebasert dekkbeis, samtidig som den er noe mer holdbar.

Oljemaling

Alkyd-oljemaling har vært den mest brukte typen. Alkyd er en syntetisk harpiks som brukes som bindemiddel. Dette bindemiddelet tørker kjemisk, og til slutt blir malingen stiv og sprø. Stivheten kan være en fordel fordi fukt- og råteskader i treverket lettere blir synlige i form av oppsprekking og flassing. Når vegger som er malt med oljemaling skal males om, må de som regel skrapes og pusses – en jobb som ofte tar mer tid enn selve malejobben, men det er relativt lenge mellom hver gang (7-15 år).

Kilde: klikk.no
Foto: Moelven

Tips og råd

Stående VS liggende kledning

  • Stående kledning har tradisjonelt vært brukt mest i innlandet fordi kledningen som regel ikke er helt tett og ikke gjør seg så godt på steder med mye slagregn.

  • Stående kledning gir et solid og høyreist preg på hytte eller hus.

  • Liggende kledning kalles ofte «Vestlandskledning», nettopp fordi den har vært vanlig i kyststrøk som er mer utsatte for vær og vind.

  • Med en liggende kledning er det enkelt å skifte ut enkeltbord nederst på veggen.

  • Stående kledning er utsatt for fukt i flatene mellom underligger og overligger – såkalt «omleggsråte». Dette kan unngås ved å overflatebehandle underliggerne før overliggerne festes.
Hytteinspirasjon: makeover med malepensel Byggmakker

Hytteinspirasjon: makeover med malepensel

20.10.2020

Ser du på oppussingsprogram og tenker at du mangler både penger, håndverkere og et team av stylister? Nå har Jotun gjort det enkelt for deg å forvandle hytta på egenhånd – ute og inne.

Bygger du nytt hus? Byggmakker

Bygger du nytt hus?

22.05.2019

Fabrikkmalt kledning er en smart løsning som gjør valget enkelt.

Liggende og stående kledning Byggmakker

Liggende og stående kledning

31.01.2018

Siden middelalderen har det vært vanlig å bruke tre som kledningsmateriale på norske hus, og det er fortsatt det mest brukte på eneboliger og småhus. Gjennom de forskjellige stilepoker har kledningen og metodene endret seg. Kravene vi stiller til utvendig panel er imidlertid de samme, nemlig å beskytte bygningen mot naturelementene – og gi den en pen og tiltalende fasade.

Velg en lekker kledning som varer evig Byggmakker

Velg en lekker kledning som varer evig

15.02.2016

Våren er i anmarsj og planlegging av årets oppussingsprosjekter utendørs er i gang i mange hjem. Skal du bygge nytt, eller bytte kledning på hus eller hytte, kan malmfuru være det perfekte, vedlikeholdsvennlige materialet du er på jakt etter!