StartsidenTips og rådKunnskap

Slik beskytter du treet

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Ny kledning bør grunnes når den kommer på veggen, ellers brytes overflaten ned av vær, vind og UV-stråler. Etter få uker må veggen kanskje stålbørstes før den kan grunnes – sjekk behovet ved å feste en remse med isolasjons-tape på veggen og rive av. Hvis det er tre-fiber på tapen, har du ventet for lenge og må stålbørste.

Grunning

Grunningens oppgave er å mette treverket, impregnere mot sopp og sørge for god heft for videre overflatebehandling. På alt nytt og ubehandlet treverk anbefales primært oljebasert grunning. Dagens malings- og beisprodukter har ikke i seg selv tilstrekkelige midler mot sopp og råte, bortsett fra tjærebeiser som Tyrilin og Tjæralin som kan brukes til grunning.

Oljebeis

Vanlig oljebeis er en transparent tynnhinnebehandling som egner seg godt som første strøk (etter grunning) på ny kledning. Oljebeis trekker godt inn i treverket og blokkerer for fuktopptak. Beis er mindre holdbart enn dekkbeis og maling, og slitasjen krever oftere vedlikehold.

Dekkbeis

Dekkbeis er spesielt egnet når du ønsker å skifte farge på en beiset overflate, og samtidig beholde den synlige trestrukturen. Dekkbeis er også en tynnhinnebehandling, og er nærmere beis enn maling når det gjelder holdbarhet. Den kan være basert på akryl/vann, alkydolje eller begge deler, og den inneholder mer pigment og beskytter treverket bedre enn vanlig beis.
Vanntynnbar akryldekkbeis dekker enda bedre, og er lettere å arbeide med enn oljebasert dekkbeis, samtidig som den er noe mer holdbar.

Oljemaling

Alkyd-oljemaling har vært den mest brukte typen. Alkyd er en syntetisk harpiks som brukes som bindemiddel. Dette bindemiddelet tørker kjemisk, og til slutt blir malingen stiv og sprø. Stivheten kan være en fordel fordi fukt- og råteskader i treverket lettere blir synlige i form av oppsprekking og flassing. Når vegger som er malt med oljemaling skal males om, må de som regel skrapes og pusses – en jobb som ofte tar mer tid enn selve malejobben, men det er relativt lenge mellom hver gang (7-15 år).

Kilde: klikk.no
Foto: Moelven

Tips og råd

Stående VS liggende kledning

  • Stående kledning har tradisjonelt vært brukt mest i innlandet fordi kledningen som regel ikke er helt tett og ikke gjør seg så godt på steder med mye slagregn.

  • Stående kledning gir et solid og høyreist preg på hytte eller hus.

  • Liggende kledning kalles ofte «Vestlandskledning», nettopp fordi den har vært vanlig i kyststrøk som er mer utsatte for vær og vind.

  • Med en liggende kledning er det enkelt å skifte ut enkeltbord nederst på veggen.

  • Stående kledning er utsatt for fukt i flatene mellom underligger og overligger – såkalt «omleggsråte». Dette kan unngås ved å overflatebehandle underliggerne før overliggerne festes.
Kledning til huset eller hytta - de viktigste tipsene Byggmakker

Kledning til huset eller hytta - de viktigste tipsene

18.03.2021

Når du skal ha kledning har du mange muligheter, og valg av tresort, overflatebehandling og stil henger sammen. – Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Hytteinspirasjon: makeover med malepensel Byggmakker

Hytteinspirasjon: makeover med malepensel

20.10.2020

Ser du på oppussingsprogram og tenker at du mangler både penger, håndverkere og et team av stylister? Nå har Jotun gjort det enkelt for deg å forvandle hytta på egenhånd – ute og inne.

Bygger du nytt hus? Byggmakker

Bygger du nytt hus?

22.05.2019

Fabrikkmalt kledning er en smart løsning som gjør valget enkelt.