StartsidenTips og rådKunnskap

Slik unngår du varmetap i boligen din

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Etterisolering er ett av flere viktige grep du kan gjøre for å få en mer energieffektiv bolig. Selve isoleringsjobben kan du i mange tilfeller klare helt selv.

Det finnes flere gode grunner til å tilleggs- eller etterisolere en bolig: Det sørger for et mer stabilt og varmere inneklima, samtidig som sparer penger på oppvarming på grunn av høyere energieffektivitet. Etterisolering er først og fremst verdt å vurdere for deg som ikke bor i et nybygg, for deg som vurderer å pusse opp, eller for deg som nettopp har kjøpt bolig.

Høsten er på mange måter en perfekt årstid for å etterisolere. De kalde ettermiddagene og kveldene melder etter hvert sin ankomst, samtidig som høstluften er mer behagelig å jobbe i enn den stekende varmen midt på sommeren. Å etterisolere en bolig behøver ikke bety at du må gjøre alt på en gang; Tvert imot er det effektivt å ta del for del.

– Dersom du for eksempel skal pusse opp ett enkelt rom, vil det være lurt å også etterisolere mens du først er i gang. Slik kan du gå videre etter hvert som du fortsetter oppussingen i resten av huset, sier Bjørn Grasdal i Glava.

– Isolasjon er viktig av flere grunner. Det er viktig for å holde en jevn og forutsigbar temperatur i boligen, men også for å skape komfort og trivsel i eget hjem. I tillegg er det viktig fordi mindre strømforbruk utgjør en betydelig forskjell når regningen fra strømselskapene kommer i løpet av vintermånedene, sier han videre.

Begynn med loftet

Etterisolering kan gjøres i hele boligen, avhengig av hva du ønsker å oppnå. De mest kompliserte isoleringsprosjektene er knyttet til boligens yttervegger og utsiden av taket. Her er det anbefalt å hente inn proffhjelp. Etterisolering på loftet er derimot en jobb du fint kan fikse selv.

– Varmen stiger oppover, så det er naturlig å begynne med loftet. Dersom det er dårlig isolert på loftet, vil hele boligen lide unødvendig mye varmetap. Etterisolering på loftet kan man fint greie på egenhånd, dersom man er godt forberedt. Det handler om å vite hva som finnes på markedet av løsninger for isolasjon, samtidig som man holder loftet luftig. Uten tilstrekkelig lufting kan det komme kondens, og materialene kan råtne, forklarer Grasdal.

Når det kommer til etterisolering av vegger og tak, anbefaler han altså å forhøre seg med kyndig personell:

– Taket er det mest kompliserte. Dersom du skal skifte takstein eller gjøre utbedringer som involverer taket, bør du samtidig sjekke isolasjonen. Det anbefaler jeg ikke å gjøre selv, da et slikt arbeid også innebærer bruk av stillaser og lignende.

– Å skifte ut eller legge til isolasjon på utsiden av huset kan være smart å gjøre i forbindelse med at man for eksempel skal skifte kledning eller vinduer. Der har vi et etterisoleringssystem for fasade fra 5-30 cm, helt avhengig av hvor mye man ønsker å isolere. Med etterisolering av yttervegger og tak kan man gjøre om et eldre hus til lavenergistandard, sier Grasdal.

 

Å etterisolere innvendig, for eksempel ved bytting av kledning, er en jobb mange fint vil klare på egenhånd

Selv om du bor i en bolig som har blitt etterisolert for 10-20 år siden, kan etterisolering fortsatt være nyttig. Den teknologiske utviklingen de senere årene har nemlig gitt produktene vesentlig bedre isolasjonsegenskaper.

– Vi liker å si at flere av våre produkter er hele 20 prosent bedre enn de var for bare 8-9 år tilbake. Dersom man uansett skal pusse opp innvendig i en bolig, bør man derfor isolere samtidig. Ingen bør for eksempel skifte kledning innvendig uten å tilleggsisolere, sier Grasdal.

– Å etterisolere blir sett på som en altfor stor jobb, men det er mye som kan gjøres på egenhånd. God isolasjon av boligen er helt klart en fornuftig investering for fremtiden, avslutter han.

Ikke glem ventilasjon

Ikke glem ventilasjon

Synes du inneklimaet er for dårlig der du bor?

Link
Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Oppussing: Derfor isolerte de med steinull Byggmakker

Oppussing: Derfor isolerte de med steinull

22.10.2020

Brannsikkerhet og god lydisolering sto høyt på listen da det nye familiehjemmet til familien Falao skulle restitueres. Valget falt på naturlig steinull.

Gode grunner til å velge trefiber-isolasjon Byggmakker

Gode grunner til å velge trefiber-isolasjon

22.09.2020

I dag har mange boligeiere god peiling på valg av byggematerialer. Men vet vi nok om hva som beskytter boligen vår mot vær og vind?

Platefeber fra Rockwool Byggmakker

Platefeber fra Rockwool

11.05.2020

Med sine unike innebygde egenskaper er Rockwool sine ulike isolasjonsplater egnet for alt du måtte trenge for dine isolasjonsjobber. Her er en noen av dem!