StartsidenTips og rådKunnskap

Ta tak i taket

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Å legge nytt tak på hus eller hytte er dessverre ikke noe man enkelt gjør selv. Heldigvis finnes noen som kan utføre jobben både trygt, rimelig og effektivt - og sikrer deg et tett og stabilt tak.

Å bytte tak er en engangsinvestering og i de fleste tilfeller en rimeligere investering enn mange andre, som for eksempel bad eller kjøkken. Det er flere fordeler ved å skifte taket på boligen din.

– Å ha et relativt nytt tak er av stor verdi når man skal selge. Alle målinger viser at du får igjen mer på å skifte tak enn ved å pusse opp bad og kjøkken. Det er betryggende for en kjøper å vite at taket er nytt, for da vet de at de ikke trenger å ta den kostnaden selv, sier daglig leder Ørjan Berg hos Profil-Montering AS, leverandør av tak og fasadeprodukter. Han anbefaler alle huseiere å ta en vurdering om taket bør skiftes dersom det er mellom 20 og 25 år.

- Å skifte tak er ikke noe du enkelt gjør selv på en helg. Med Byggmakkers takkonsept er det enklere å få jobben gjort. Byggmakker samarbeider med lokale håndverkere med gode referanser , noe som gir deg som forbruker trygghet for at arbeidet som blir utført er bra. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med din lokale butikk for å få en gratis taksjekk. Da vil en håndverker befare eiendommen og sjekke hva som må gjøres. Det er helt gratis og du får et tilbud på ferdig lagt tak i etterkant som du kan lese i fred og ro, anbefaler Berg.

Før bytte av tak

Etter: Det ferdige taket har mange viktige funksjoner og skal beskytte huset mot regn, soloppvarming, tung snø og vind. I tillegg har det stor betydning for husets fasade, uteseende og særpreg. På dette taket er det valgt Monier Nova glassert teglstein i fargen kullsvart.

Enkelt å få det gjort

Vi har snakket med en som har benyttet seg av Byggmakkers takkonsept.

Da huseier hadde bestemt seg for å legge nytt tak på huset, tok han kontakt med en Byggmakkerbutikk og avtalte befaring av taket med en samarbeidende håndverker. Kort tid etter befaringen mottok han et tilbud på leveransen og hva den skulle omfatte. Tilbudet og forslag til kontrakt ble gjennomgått i detalj med firma som hadde vært på befaringen.

- Jeg kontaktet håndverkeren og spurte om detaljer, uklarheter om hva som kontraktsforslaget dekket og hva som ville komme i tillegg. Råte og avretting av tak er noe som ofte ikke blir avdekket før det gamle taket er revet, og dette er typiske punkter som kommer i tillegg. Valg av type tak(belegg, type stein etc.) og løsninger er også noe det er vanlig å avklare etter første tilbud. I tillegg ønsket jeg forlengelse av takutstikk på gavelveggene for å klargjøre for utvendig etterisolering av huset i neste fase av prosjektet. I mitt tilfelle fikk jeg et nytt tilbud og forslag til kontrakt i henhold til de ønskene jeg hadde fremsatt.

 

Sørg for gode avtaler

Selv om den lokale Byggmakker skal være med å sikre at jobben blir utført i henhold til konseptet er det avtalen med utførende håndverker som er viktigst.

Sørg for å få en skriftlig avtale med presisering av at taket skal rehabiliteres i henhold til gjeldende lover og forskrifter, tidspunkt for oppstart og ferdigstillelse og hvordan og når betaling skal foregå.
En ryddig og innholdsrik kontrakt er viktig. Sørg for å få med alle tillegg, for eksempel tilbehør som pipebeslag og snøfanger, understreker huseier. Han kan fortelle om eksempler i nabolaget hvor useriøse firmaer har rehabilitert tak, og hvor resultatet er tak som ikke er i henhold til forskriftene (snøsikring, takstiger, feieplattform etc.). I tillegg rant vannet inn i stua etter første snøsmelting med nytt tak hos en av naboene fordi undertaksbelegg, sløyfer og lekter ikke ble byttet samtidig.

Planlegg i god tid

Starter en opp prosessen i god tid er det enklere for alle å planlegge rett tidspunkt for prosjektet.

   Etter riving ble ny takpapp lagt på og taket sikret mot vær og vind. - Deretter gikk arbeidene slag i slag, og da jobben ble ferdig til avtalt tid kunne jeg komme hjem til et helt strøkent hus med et flott nytt tak, sier huseier, som legger til at ekstraarbeider og vær påvirker fremdriften på denne type prosjekter, og er noe huseier må være forberedt på.

Han anbefaler å legge inn litt tid for uforutsette hendelser, og ikke satse på at prosjektet er ferdig i henhold til plan dagen før for eksempel en konfirmasjon. Med en god dialog med utførende håndverker og god planlegging unngår en at stillaset fremdeles står på terrassen på konfirmasjonsdagen.

La profesjonelle gjøre jobben

Å legge nytt tak er ikke bare å ta av det gamle og legge på et nytt.

Tak er skrått og høyt og du er utsatt for å skade deg dersom du ikke er forsiktig. Været er også et usikkerhetsmoment som kan skape problemer. Kommer det regn må du på med presenning, og hvis det blåser fyker presenningen av. Huseier har testet ut det å gjøre det selv, ved å legge tak selv på hytta, kontra det å bruke profesjonelle håndverkere til å legge tak på huset. Han er ikke i tvil om at han anbefaler å få større jobber gjort av profesjonelle.

- Å legge tak er en stor og omfattende jobb. Jeg brukte over 280 timer av sommerferien min på å legge et hyttetak, så den besparelsen ved å gjøre det selv oppleves i etterkant som veldig liten med tanke på all tid og krefter som gikk med, sier han.

 Den første delen av jobben består i å få opp stillas og rive taket. Stillas skal benyttes der hvor avstand fra tak til bakke er mer enn 2m. Er stillasene satt opp av en seriøs aktør er den HMS-merket med plakat. Dette er viktig da materialer, stein og beslag lagres på stillaset.

- Et riktig montert stillas er avgjørende for sikkerheten til de som jobber på taket. Bare det å få opp stillaset tok to dager. Det er også strenge krav til avfallhåndtering. Avfall skal sorteres for seg, og leveres til godkjent deponi. Profil-Montering AS satte opp containere, og sorterte og kjørte vekk avfall forløpende som de rev de forskjellige delene av taket. Alle kostnader var regnet med i tilbudet og hensyntatt i kontrakten, forklarer huseieren.

1. Kvaliteten på arbeidet synes ofte i detaljene. Beskyttelse/beslag av vindskier gir et pent utseende.2. Riktig dimensjonering av innfesting av snøfanger er viktig for å hindre is og snøras.

Impregnerte sløyfer og lekter øker levetiden på taket.

Legging av nytt tak året rundt

Normalt vil det ta 2-4 uker å legge nytt tak, men er man villig til å sette nok ressurser på jobben kan det ta en uke.

Hvor lang tid det tar vil uansett variere ettersom hvor kompleks jobben er. Siden arbeidet foregår ute er det også væravhengig spesielt på høsten da man kan få både regn og vind som gjør jobben mer komplisert.

- Vi legger tak hele året, men mange av våre håndverkere foretrekker faktisk å legge tak om vinteren, for da er riktignok været kaldt, men tørt og stabilt, sier Berg, som legger til at man ikke trenger å bo et annet sted mens arbeidet foregår, siden det stort sett jobbes på dagtid, forklarer Berg.

 Illustrasjonene forklarer de viktigste begrepene i forbindelse med tak, og viser noen av de mulighetene en har. Imidlertid finnes det ulike løsninger avhengig av hva slags tak som legges. Byggmakker foreslår derfor at dette gjennomgås i forbindelse med befaringen, slik at huseier skal få en best mulig løsning.

Hva koster det?

Hvert enkelt tak må prises for seg selv, og hva det koster kommer an på hvilken stand ditt nåværende tak er i, konstruksjonen og størrelsen på taket og hva slags materialer og tilbehør du velger.

Mange opererer med et anslag som sier at det koster i snitt mellom 1100 kr og 1500 kr per kvadratmeter totalt for å skifte et komplett tak, men dette kan altså variere, sier huseier, som minner om at et nytt tak uansett er med på å øke verdien på boligen.

Å kjøpe tak er en prosess

Som kunde er du med på avgjøre hva slags tak du skal ha, om det er stein, plater eller shingel, samt kvaliteten på takrenner, farger på taket og vindskier for å nevne noe. Det som er under taket er det håndverkeren som tar seg av.

- Min erfaring er at fåtallet har satt seg inn i hva et kjøp av nytt tak innebærer på forhånd. Å kjøpe tak er en prosess, litt som å kjøpe en bil, der man henter råd og inspirasjon fra venner og internett. Tar du kontakt med profesjonelle fagfolk med gode referanser får du alltid god rådgivning og hjelp som setter deg i stand til gjøre en god beslutning, sier Berg.

Her er Ørjans råd til deg som skal skifte tak

  1. Bestem deg for at du skal skifte tak og sett det bort til profesjonelle.

  2. Finne 2-3 firmaer med gode referanser og få pristilbud. Benytt deg av takkonseptet til Byggmakker. Det er gratis, enkelt og Byggmakker velger ut håndverkere med gode referanser som gir deg en ekstra trygghet i jobben som gjøres.

  3. Det er viktig å huske på at man får tilbud som er sammenlignbare. Du bør være nøye på at alle kostnader er med, slik at det ikke kommer noen overraskelser i etterkant. Useriøse firmaer tar ikke med tilleggene som stillas, avfallshåndtering, snøfanger, takstige, takrenner , pipebeslag, trinn og annet som skal være med.

  4. Les tilbudet med ordentlig beskrivelse i fred og ro, og sørg for å ha gode kontrakter ellers kan du gå i fella.

Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.