K-Rauta-hero-banner
Artikler

Takrenner og nedløpsrør

Takrennenes oppgave er å samle regnvannet og lede det vekk. En dårlig takrenne som lekker eller er tett, kan forårsake store skader.

En utett vannrenne kan føre til at det kan bli mye vannsøl påveggene.Og vann som plasker på bakken eller renner steder hvor det ikke skal, gjør at fuktigheten lett trenger inn i tak og vegger, grunnmur eller kjeller. Fuktskader er som kjent det som krever størst innhugg i lommeboka.

Rengjøring av takrenner og nedløp

Hvis det er trær i nærheten av huset, er opprensking av takrennene det viktigste vedlikeholdet du kan gjøre. Dette må gjøres mye oftere enn rengjøring av selve taket. Hver høst, etter løvfall, må du ta jobben med å renske skikkelig opp, slik at du får ut løv, barnåler og annet smuss som har samlet seg. Når dette avfallet demmer opp takrennene, vil vannet snart renne over.

Skrap vekk alt som ligger i selve rennen, og spyl deretter grundig. Vær også nøye med å rengjøre silene, som ligger over avløpene, hvor det har lett for å tette seg. Eventuelt kan du helle på en bøtte vann eller to – både for at restene skal bli skylt bort, for at du skal få kontrollert at rennen virker som den skal, og for at du skal kunne sjekke at nedløpet ikke er tilstoppet. I så fall må dette demonteres slik at du får åpnet bendene hvor «løvproppene» som oftest setter seg. Du kan også stake opp, eller kjøre på med vann fra slange eller høytrykksspyler.

Tett hullene og fest endene

Stort sett betyr hull eller sprekk i rennen at den er moden for utskifting, og vi synes ikke dette er noe å vente med. Men det kan være grunner til at slike småskader ikke må tas umiddelbart, kanskje vil du vente til du likevel skal skifte tekkingen om noen år. Ting bør ses i sammenheng, ikke minst takrenner og ny tekking.

Småskader tettes fra innsiden. Rengjør grundig med salmiakkvann (avfettende), og la tørke. Eller bruk fuktig klut og avfett skadestedet med rødsprit. White-spirit kan også benyttes.

Sprekker og småhull kan enkelt fylles igjen med en asfalt- fugemasse eller annen egnet fugemasse (ikke akryl). Større sprekker og hull må derimot «laskes», for eksempel ved at du limer på en bit takpapp (belegg) eller bruker en selvklebende asfaltremse.

Løse endestykker gjør at vannet lekker ut, samtidig som endene blir slarkete og til slutt vil falle av. Lim dem heller fast igjen med asfaltlim eller fugemasse.

renner2-1360933889

Rennetips

Plastrenner kan med fordel påføres en tynn treolje.Vask først rennene og la dem tørke, påfør deretter oljen i to–tre strøk, og de er like fine og «fete» igjen som da de var nye. Dermed holder de seg også en smule mykere. Metallrenner som har fått lakkskader, utbedres enkelt ved at du først grunner flekkene med rusthindrende maling, deretter påfører ett eller helst to strøk metalllakk. Trerenner som lekker, kan fôres med en løs takrenne, men kapasiteten blir mindre. Hvis fallet på rennen mangler eller er svakt, kan du montere et nedløp til på motsatt side, flytte eksisterende endenedløp til midten av rennen eller lage et nedløp til. I noen tilfeller kan eksisterende renne og rennekroker tas ned og monteres på nytt med riktig fall, men det viktige bordtakbeslaget som skal lede vannet ned i rennene, kan gjøre arbeidet vanskelig. Dersom du skal skifte tekking, anbefaler vi at du skifter takrennene samtidig. Ikke minst på grunn av bordtakbeslaget som skal ned i rennen, og alltid plasseres under tekkingen. Koble gjerne til forlengede utløp vår og høst, slik at du får ledet mest mulig vann vekk fra grunnmuren og kjelleren. Ikke minst gjelder dette for hytta.

Nye takrenner

Skal du skifte takrenner, og de eksisterende krokene ser gode ut, kan du legge nye renner direkte i dem. Men generelt anbefaler vi å skifte alt, med deler som står til hverandre. Ikke mal takrennene, etter en tid vil de flasse, og mye plundrete arbeid er bortkastet.

Det er en rekke aktuelle rennetyper du kan montere på en ganske så enkel måte, og det gjelder slett ikke bare plastrenner. Plastrenner klikkes sammen om gummipakninger eller limes (kaldsveises), mens renner i aluminium og lakkert eller plastbelagt stål er gode alternativer, hvor delene bare bøyes i hverandre.

Rennekroker med overliggere som må bøyes til, er de som setter de største begrensningene for selvbyggeren. Vi holder derfor en knapp på de enkle krokene som monteres utenpå gesimsbordet (forkantbordet). Monteringen gjøres som forklart av fabrikanten, og her har butikken anvisningsblad du lett kan følge. (Se også Byggforsks detaljblad 525.921.)

stue1-1362745296 (002)

' (1)

Tips og råd

Er nedløpet i orden

Sjekk at silen (i overgang mellom renne og nedløp) ligger riktig, og at den ikke er skadet. Har du trær i nærheten, kan blader falle ned i røret og skape problemer.

Er nedløpet tett eller er det lekkasjer? En sprekk eller et hull inntil veggen kan føre til sopp- og råteproblemer. Falsen (på rør av metall) skal alltid vende ut fra veggen.