StartsidenTips og rådKunnskap

Tips til alternative gulvtyper

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Det er mange typer gulv å velge blant for den som ønsker å ha noe annet under føttene enn parkett, laminat og massive gulvbord. Underlaget er uansett like viktig. Husk at ujevnheter vil synes godt under tynne belegg, for eksempel vinyl.

Linoleum

Linoleum er et naturmateriale med linolje som en av bestanddelene, og er egnet i alle tørre rom. Det fås i ca. 2 mm tykt banebelegg og som store fliser – også som klikksystem.

Avgir ingen giftige gasser, og er «selv-reparerende» i den forstand at et hakk eller brennmerker «gror» ut igjen.
Linoleum er forholdsvis stivt, og banebelegg er vanskelig å legge. Det må ikke brettes, da knekker det. Linoleum må hellimes til undergulvet.
Smeltelim er den mest vanlige metoden for å få tette skjøter, dvs. det er en variant av kjemisk sveis.
God slitestyrke og motstandsdyktighet overfor vann,men må ikke brukes i våtrom.
Rengjøring må ikke skje med syntetiske midler som bare trekker ut fettstoffene.
Det er en fordel å vokse og bone gulvet av og til, slik at det dannes et sjikt som kan avvise vanskelige flekker.


Vinylbelegg

Vinyl finnes i en lang rekke mønstre og farger. Belegget består av kunstig framstilte materialer (PVC), og leveres som banebelegg og som myke, selvklebende fliser.

Belegg med skum- eller filtbakside gir mykere gange og mindre trinnlyd.
Det er egne våtromsbelegg – i badet eller vaskerommet kan du ikke bruke vanlige belegg, men kun våtromsbelegg hvor skjøtene sveises.
Vinylbelegget er ganske føyelig, og banebelegg er lettere å legge enn linoleum. For å få vinylen enda mer føyelig, varmer du den forsiktig med varmluftpistol (eller hårføneren).
Må hellimes til undergulvet.
Vinyl i fliser er en mer gjør det selv-vennlig metode, men sprekkene blir utsatt for vannsøl.
Flekker bør fjernes raskt, da de ellers kan trekke gjennom overflaten og ned i selve belegget. Tåler vann og varme, men kan misfarges av gulvvarme.

Tepper

Tepper kan brukes i de fleste tørre rom. Heldekningstepper leveres i flere varianter, med forskjellige kvaliteter avhengig av hva slags rom (dvs. forventet slitasje) teppet skal legges i.

Tuftete tepper i ull er det vanligste, og regnes som det beste.
Ull er mer behagelig enn syntetiske tepper, men med en levetid som bare er tredjeparten. Ull gir lite eller ingen elektrostatiske utladninger, og er lite utsatt for svimerker etter glør.
Tepper krever en del rengjøring. Støvsuging til «daglig», og dybderens en gang iblant.
Teppets fordel er at gulvet blir lunt, samtidig som det demper trinnlyd. Tepper kan ikke benyttes over gulvvarme, og må aldri legges på kjellergulv uten at det er 100 % tørt.
KORK
Kork er et rent naturmateriale som gir et svakt fjærende belegg, noe som gjør det meget skånsomt mot ryggen. Derfor er det ypperlig i alle rom hvor man går mye, f.eks. kjøkkenet.

Gulvkork leveres i ca. 3 og 6 mm tykke fliser som limes til ferdig undergulv, eller som «ferdiggulv» i 11–12 mm tykke elementer, dvs. kork limt på en underlagsplate (kan også klikkes sammen).
«Ferdiggulvet» skal ligge flytende, dvs. elementene legges sammen i not og fjær – evt. med lim.
Det er mange typer og sorter, de fleste med et slitelag i PVC, men det finnes også kork uten belegg. Denne skal oljes og vokses eller lakkes omtrent som et tregulv.
I og med at korken er fjærende, vil trykkmerker etter tynne hæler og møbler gå tilbake igjen.
God slitestyrke og motstandsdyktighet, men flekker bør fjernes raskt, da de ellers kan trekke gjennom overflaten og ned i korken.
Det finnes også ren underlagskork i bane, beregnet under alle slags gulvbelegg.
NB: Det er viktig at du først legger fuktsperre når du legger kork på gulv-på-grunn!
Rengjøring er som for andre gulv: med støvsuging, tørrmopping eller fuktig klut – ikke med rengjøringsmidler.

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv Byggmakker

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv

23.08.2021

Det er mange gode grunner til å velge laminat: Det er vedlikeholdsfritt, pent å se på, gjør det selv-vennlig og slitesterkt – på noen merker får du til og med livstidsgaranti! Vi viser deg hvordan du enkelt legger laminatgulvet selv.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.