StartsidenTips og rådKunnskap

Tips til alternative gulvtyper

Det er mange typer gulv å velge blant for den som ønsker å ha noe annet under føttene enn parkett, laminat og massive gulvbord. Underlaget er uansett like viktig. Husk at ujevnheter vil synes godt under tynne belegg, for eksempel vinyl.

Linoleum

Linoleum er et naturmateriale med linolje som en av bestanddelene, og er egnet i alle tørre rom. Det fås i ca. 2 mm tykt banebelegg og som store fliser – også som klikksystem.

Avgir ingen giftige gasser, og er «selv-reparerende» i den forstand at et hakk eller brennmerker «gror» ut igjen.
Linoleum er forholdsvis stivt, og banebelegg er vanskelig å legge. Det må ikke brettes, da knekker det. Linoleum må hellimes til undergulvet.
Smeltelim er den mest vanlige metoden for å få tette skjøter, dvs. det er en variant av kjemisk sveis.
God slitestyrke og motstandsdyktighet overfor vann,men må ikke brukes i våtrom.
Rengjøring må ikke skje med syntetiske midler som bare trekker ut fettstoffene.
Det er en fordel å vokse og bone gulvet av og til, slik at det dannes et sjikt som kan avvise vanskelige flekker.


Vinylbelegg

Vinyl finnes i en lang rekke mønstre og farger. Belegget består av kunstig framstilte materialer (PVC), og leveres som banebelegg og som myke, selvklebende fliser.

Belegg med skum- eller filtbakside gir mykere gange og mindre trinnlyd.
Det er egne våtromsbelegg – i badet eller vaskerommet kan du ikke bruke vanlige belegg, men kun våtromsbelegg hvor skjøtene sveises.
Vinylbelegget er ganske føyelig, og banebelegg er lettere å legge enn linoleum. For å få vinylen enda mer føyelig, varmer du den forsiktig med varmluftpistol (eller hårføneren).
Må hellimes til undergulvet.
Vinyl i fliser er en mer gjør det selv-vennlig metode, men sprekkene blir utsatt for vannsøl.
Flekker bør fjernes raskt, da de ellers kan trekke gjennom overflaten og ned i selve belegget. Tåler vann og varme, men kan misfarges av gulvvarme.

Tepper

Tepper kan brukes i de fleste tørre rom. Heldekningstepper leveres i flere varianter, med forskjellige kvaliteter avhengig av hva slags rom (dvs. forventet slitasje) teppet skal legges i.

Tuftete tepper i ull er det vanligste, og regnes som det beste.
Ull er mer behagelig enn syntetiske tepper, men med en levetid som bare er tredjeparten. Ull gir lite eller ingen elektrostatiske utladninger, og er lite utsatt for svimerker etter glør.
Tepper krever en del rengjøring. Støvsuging til «daglig», og dybderens en gang iblant.
Teppets fordel er at gulvet blir lunt, samtidig som det demper trinnlyd. Tepper kan ikke benyttes over gulvvarme, og må aldri legges på kjellergulv uten at det er 100 % tørt.
KORK
Kork er et rent naturmateriale som gir et svakt fjærende belegg, noe som gjør det meget skånsomt mot ryggen. Derfor er det ypperlig i alle rom hvor man går mye, f.eks. kjøkkenet.

Gulvkork leveres i ca. 3 og 6 mm tykke fliser som limes til ferdig undergulv, eller som «ferdiggulv» i 11–12 mm tykke elementer, dvs. kork limt på en underlagsplate (kan også klikkes sammen).
«Ferdiggulvet» skal ligge flytende, dvs. elementene legges sammen i not og fjær – evt. med lim.
Det er mange typer og sorter, de fleste med et slitelag i PVC, men det finnes også kork uten belegg. Denne skal oljes og vokses eller lakkes omtrent som et tregulv.
I og med at korken er fjærende, vil trykkmerker etter tynne hæler og møbler gå tilbake igjen.
God slitestyrke og motstandsdyktighet, men flekker bør fjernes raskt, da de ellers kan trekke gjennom overflaten og ned i korken.
Det finnes også ren underlagskork i bane, beregnet under alle slags gulvbelegg.
NB: Det er viktig at du først legger fuktsperre når du legger kork på gulv-på-grunn!
Rengjøring er som for andre gulv: med støvsuging, tørrmopping eller fuktig klut – ikke med rengjøringsmidler.

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv  Byggmakker

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv

13.11.2020

Skal du legge nytt gulv? Hvis du er opptatt av mer komfort og mindre vedlikehold har du minst to gode grunner til å velge et grønt alternativ.

Proffgulv som sparer tid og helse   Byggmakker

Proffgulv som sparer tid og helse

01.10.2020

Dette proffgulvet er det eneste av sitt slag på markedet. Forestia proffgulv er gulvrevolusjonen som både er lettere og kortere enn «vanlige» gulvplater.

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet Byggmakker

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

28.08.2020

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger Byggmakker

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger

26.08.2020

Få land er like heldige som Norge når det gjelder vakker natur, og det er nettopp dette som er inspirasjonen bak det nye fargekartet til Tyrilin. Her finner du tre unike stiler inspirert av fargene i det norske fjellandskapet.