StartsidenTips og rådKunnskap

Ulike gulvtyper: Parkett

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Kampanjedager! Se alle våre tilbud her.

 

 

Lys eller mørk? Grov eller fin? Mønstret eller ikke? Parkett kommer i utallige varianter og kan kle enhver innredningsstil.

Parkett veksler enormt i utrykket fra treslag til treslag. Vil du ha det lyst og lett? Velg blondeste bjørk eller lønn. Vil du ha et livfullt gulv? Ask har struktur med tydelige tegninger. Vil du gi rommet en varm, rødgyllen glød? Da er bøk et godt valg. Skal gulvet gi en nøytral bakgrunn for innredningen? Eik er fortsatt favoritten.

Gulv med mønster

Stiluttrykket veksler også med leggemønsteret. En smal stavparkett vil gi et nøytralt gulv som passer nærmest overalt, men som kanskje ikke gir det spesielle særpreget du er ute etter. Er parketten lagt i mønster som fiskeben, kvadrater eller mer intrikate mønstre, fremheves glansen i treverket når fiberretningene veksler. Slike mønstre vil ofte passe godt inn i hus av eldre årgang. Nå får du også parkett skåret i bredder som gulvbord og i løpende lengder til forveksling lik de gode, gammeldagse og brede bord.

Parkett er ikke lenger hva det en gang var. Før ble parkettgulv lagt omtrent som puslespill av biter i heltre som ble festet en og en til underlaget. At gulvet består av separate trestykker kan vi se på gamle parkettgulv som er sprukket opp litt. Ofte ble gamle gulv vakkert lagt med en ramme i avvikende mønster langs kantene.

Nå gjør vi det mye enklere for oss: Parkett kommer fra produsenten, ferdig overflatebehandlet og i hendige «flak» som klikkes til hverandre med not og fjær.

Toppsjiktet avgjør hvor slitesterkt gulvet er. En parkett der det øverste laget er mange millimeter tykt, kan slipes ned flere ganger. En tynnparkett, derimot, kan ha en nærmest papirtynn hinne av finer øverst. Det er riktignok tre, det vi ser, og gulvet egner seg godt til rom uten sterk slitasje (for eksempel på soverommet). Men til rom for røffere bruk og der vi ferdes med sko på, bør vi velge større slitestyrke.

Mørkt og miljøvennlig

En god parkettnyhet: Nå kan du få gulv med mørk fargetone uten å gi din støtte til hogst i regnskogen. Med ny teknologi blir hjemlige lyse treslag gjennomfarget i mange mørke nyanser.

Spennende ting skjer med hjemlige treslag for tiden. Nå blir øyet lurt som aldri før. Du tror du står med en eksotisk treprøve foran deg – og så er det faktisk en bit med ganske vanlig eik, bjørk eller bøk. Hvordan er slikt mulig?

Nå er det utviklet måter å behandle treet på som får det til å skifte farge. Lyse treslag blir mørke, fra gyllenbrunt til nesten sort. Og det skjer ikke bare på overflaten, men tvers igjennom. Dermed vil ikke skader og slitasje lyse opp som flekker i den mørke flaten, slik det kan skje med et beiset gulv. Avhengig av tykkelsen på toppsjiktet kan gulvet også slipes når det blir nødvendig.

Ulike produsenter har litt ulike betegnelser på slikt behandlet tre. Men effekten er den samme. Treet blir ikke bare gjennomfarget, behandlingen gjør det sterkere også.

Lamellparkett

Lamellparketten har et toppsjikt av den tresorten som gir parketten navn – bjørk, eik, lønn, bøk, ask, valnøtt osv. Helt øverst er det flere lag med sliteserk parkettlakk. Det midterste laget parketten er bygd opp av, består av tversgående lameller i gran eller furu, eller sponplate. Nederst er det et lag av finer, for eksempel furu, med årringene i lengderetningen. Poenget ved å lime sammen tre slike lag på denne måten – med to langsgående sjikt og ett som går på tvers – er at parketten blir svært formstabil. Selv med skiftende luftfuktighet vil det bli minimale bevegelser.

Det fine med dagens parkett er at den leveres i selvbyggervennlige flak eller elementer med en eller flere staver i hvert «bord». På 1-stavs gulv er det tynne slitelaget saget ut av ett stykke trevirke, det gir inntrykk av å være et tradisjonelt, massivt gulv. Er det to eller tre staver limt inntil hverandre, blir uttrykket annerledes og mer variert.

Parketten leveres ferdig overflatebehandlet, lakkert eller oljet.

Kvaliteten på lamellparketten har klar sammenheng med konstruksjonen, låsesystemet, sorteringen av materialene på toppsjiktet og overflatebehandlingen er avgjørende for gulvets utseende og levetid. Skal du først investere i et nytt gulv – som kan vare i ganske mange tiår – kan det være smart å gå litt opp i kvalitet.

SE VÅRT PARKETT UTVALG

Tips og råd

Nyttig å vite om parkett

 • Det øverste laget som gir lamellparketten navn, har ulik tykkelse i de ulike produktene, fra ca. 2 mm til 6 mm.

 • Jo tykkere slitesjikt og jo hardere treslag, desto lengre varighet får gulvet.

 • Den vanligste parketten har 4 mm toppsjikt, med en total tykkelse på 14–15 mm. Den tåler fagmessig sli- ping et par–tre ganger. Kan legges på nytt og gammelt undergulv.

 • Tynn parkett, med total tykkelse på bare 7–8 mm, kan ikke slipes (men mattpusses og lakkeres). Den egner seg for legging på eksisterende gulv fordi gulvet bygger lite i høyden (det blir ikke nødvendig å justere for terskler og dører).

 • Stavparketten av massivt tre har en tykkelse på 20–35 mm.

 • Enkelte treslag egner seg ikke for gulvvarme. Det gjelder særlig bøk og lønn, som krymper og sveller mer enn andre.

 • Flersjiktsparkett er mest stabile mot bevegelser ved temperatur/fuktighetsendringer.

Informasjon

Hva er parkett

 • Lamellparkett: Bygget opp av tre lag med slitesjikt øverst av «ekte tre». Har not og fjær på alle sider som klikkes/låses sammen til en «flytende» gulvflate. Dette er det vi pleier å omtale som vanlig parkett.

 • Stavparkett: Heltre parkettstaver med not og fjær på alle sider. Disse stavene, som er minst 20 mm tykke, blir vanligvis skrudd fast til bjelker eller tilfarere.

 • Mosaikkparkett: Av massivt tre eller lamellvirke, hvor små staver eller biter limes til undergulvet, gjerne i spesielle mønstre.

Parkett treslagene

Ask: Lys farge med brun kjerneved.

Bjørk: Mykt, gyllent og livfullt.

Bøk: Fra lett krem- til brungul med tette årringer. Egner seg ikke for gulvvarme.

Eik: Sterk og strukturert med tydelige tegninger. Kan lett foredles til mange fargetoner.

Jarrah: Fra lakserosa til dypt rød. Eksotisk treslag.

Kirsebær: Varmt treslag med fint mønster og tette årringer.

Lønn: Lyst med tydelige årringer. Hardere enn eik. Europeisk og kanadisk art (den siste egner seg ikke for gulvvarme).

Valnøtt: Mørkt og eksklusivt, fra lysebrunt til sjokoladebrunt.

NB: Byggmakker selger ikke gulvmaterialer fra truede treslag. Mørke gulv, som jarrah, valnøtt og varmebehandlete tresorter, samt lasert eik og ask, har tatt over for regnskogsprodukter.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv Byggmakker

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv

13.11.2020

Skal du legge nytt gulv? Hvis du er opptatt av mer komfort og mindre vedlikehold har du minst to gode grunner til å velge et grønt alternativ.

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet Byggmakker

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

28.08.2020

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.