StartsidenTips og rådKunnskap

Utstyr for flislegging

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

Male huset – slik gjør du det!

 

 

Det er ikke så mye verktøy som trengs for flislegging. Det du ikke har av spesialverktøy, som for eksempel fliskutter og elektrisk vannsag, kan du leie der du kjøper flisene

Enkle flater og mønstre kan amatøren flislegge selv med godt resultat. Men det krever at du følger instruksjonene nøye, øver deg litt (begynn med mindre prosjekter!) og ikke minst – du må arbeide nøyaktig.

Fliser stiller krav til underlaget, særlig gjelder dette våtrom. Husk at verken flisene eller fugemassen mellom dem er helt vanntette, derfor må det i baderom være et helt tett sjikt bak dem (primer og membran). Ellers er det viktig at underlaget er stabilt: det må bestå av et dødt materiale som ikke beveger seg ved vekslende luftfuktighet. På vegger er pusset mur eller tegl, betong eller gipsplater ideelle underlag.

Vellykket flislegging er spesielt avhengig av at utgangspunktet er riktig, derfor må du bruke tid på oppmålingen slik at den første raden er 100 % snorrett (i vinkel, vater eller lodd).

Fliseliment

I de aller fleste tilfeller vil det beste valget være et fleksibelt, sementbasert pulverfliselim beregnet på gulv og vegg. Et fleksibelt fliselim tillater noe bevegelse, og er derfor bedre egnet der temperatursvingninger i varmegulv og utegulv gjør at flatene kryper eller utvider seg noe.

Mange av de fleksible limene har av samme grunn et navn som inkluderer ordet «multi», og kjøpes som oftest i sekker på 25 kg. Er du i tvil om mengden, bør du kjøpe litt rikelig ettersom de aller fleste forhandlere godtar retur av varen dersom emballasjen er ubrutt.

Fliselim fås også kjøpt som ferdig utblandet pasta i bokser som egner seg for mindre jobber på vegg. Vær imidlertid oppmerksom på at disse limene herder vesentlig langsommere enn pulverlim, og at de ikke anbefales til gulv.

Marmorfliser bør kun legges i et helt hvitt lim, og underlaget må også være ensfarget og lyst. Det finnes også enkelte flater som krever spesielle limtyper.

Fugemasse

Fugemasse kalles også fugesement, og finnes i en rekke farger og kvaliteter. Til smale fuger brukes normalt en kvalitet som går under navnet finfug, og her er fargeutvalget stort. Til bredere fuger på gulv er en grovere type klinkerfug bedre egnet.

Silikon

Silikon brukes til mykfuger i hjørner og avslutninger, til forsegling mot benkeplater på kjøkken og liknende. Silikon har den egenskapen at den beholder smidigheten også etter herding. Derved er den i stand til å ta opp bevegelser mellom flatene, mens en tilsvarende fuge av hard fugemasse vil øve press mot fliser og annet som kan gi etter, og dessuten smuldre opp så snart bevegelser setter inn.

Patronene selges i ulike kvaliteter og farger, og som oftest ønsker man å finne en farge nærmest mulig fargen på fugemassen, med mindre man vil oppnå en kontrastvirkning.

I våtrom og dusjsoner bør man bruke en spesiell våtromssilikon som er tilsatt stoffer som hindrer soppdannelse. Vær forberedt på at silikon er noe kliss å jobbe med, så skaff deg rikelig med papir og filler til å tørke med. Velger du å stryke ut mykfuger med fingeren, hjelper det å dyppe fingeren i såpevann.

 

Dette er baderomstrendene i 2021 Byggmakker

Dette er baderomstrendene i 2021

01.02.2021

Mørke fliser, geometriske former og naturstein er store baderomstrender akkurat nå. Les videre og finn ut hvordan du kan gjenskape de eksklusive stilene uten å bruke en formue.

Store fliser på badet er den nye trenden Byggmakker

Store fliser på badet er den nye trenden

27.08.2019

Store, keramiske baderomsfliser er både trendy og vakre, men også slitesterke. Vår ekspert gir deg de beste tipsene for å få et flott resultat.

Bytt ut dine gamle kjøkkenfliser med en lekker tapet Byggmakker

Bytt ut dine gamle kjøkkenfliser med en lekker tapet

24.07.2013

En enkel og rimelig måte å modernisere kjøkkenet ditt på er å bytte ut dine gamle kjøkkenfliser med en frisk tapet dekket med en lekker glassflate. Dette er så enkelt at du kan gjøre det selv!

DIY: Slik legger du kjøkkenfliser Byggmakker

DIY: Slik legger du kjøkkenfliser

12.02.2013

De fleste velger en eller annen markering over komfyr og kjøkkenbenk. Fliser er lett å holde rent, samtidig som de finnes i et utall varianter. Her gir vi en kort veiledning om hvordan de kan settes opp.