StartsidenTips og rådKunnskap

Varme farger

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Noen farger er som en varm velkomst. Kjennes det kaldt og utrivelig rundt deg? Eller savner du kanskje litt energi og drama i hverdagen? Prøv hva en dose gult eller rødt kan utrette .

Varme farger føles på kroppen. Vi tiner opp, slapper av, nyter atmosfæren og velværet. Lengter du etter å ha det litt lunere rundt deg? Det er ikke sikkert du behøver å skru opp termostaten. Kanskje du kan gjøre noe med fargevalget i stedet.

Farger forbinder vi med temperaturer. Vi har lært det fra naturen: Varmen bor i alt som er gult, oransje og rødt. Fysisk fornemmer vi gløden og utstrålingen fra dem. Omgir vi oss med varme farger, føler vi det faktisk som om rommet er et par gradere varmere.

At kropp og sinn reagerer på farger kan måles. Gult er en vekker som stimulerer oppmerksomheten. Fargen kan gjøre oss opplagte og konsentrerte. Rødt stimulerer og aktiviserer. Fargen kan gi oss et fysisk «kick». Den setter fart på adrenalinet. Blodtrykk og blodsukker øker. Hjertet slår heftigere. Muskler settes i beredskap.

De varme fargene har også en visuell egenskap som vi kan utnytte til å gi rommet en mer intim karakter: Gult, oransje og rødt virker som om de kommer oss i møte. Flater du gir slike varme farger virker som om de rykker litt nærmere.

Bruker vi effekten bevisst, kan vi utrette underverker med et rom som føles for åpent og goldt eller feil i proporsjonene. Velg blant gyllent og terrakotta, kryddertoner og naturmaterialenes nyanser, og du skaper lunhet og intimitet. Men vær varsom med slike farger dersom rommet er lite, det vil bare virke enda mindre.

Toner av gyllent, rødlig og brunt kjennes trygt, varmt og harmonisk å omgi seg med. Det er en sensuell skala som fører tanken til velduftende treslag og lær, til krydder, te og modne frukter. Varmen fornemmes selv om nyansene er dempede og raffinerte. De sterkeste fargene bør vi porsjonere med en viss forsiktighet. Brukt på de største flatene kan de gi rommet «åndenød». Men på en enkelt vegg kan det være et flott blikk- fang som gir utstråling til hele rommet.

Tips

Hvor passer varme farger?

  • I barnerom: Gult er den fargen barn oppfatter tidligst og er glade i som ganske små.
  • I arbeidsrom: Her kan vi utnytte gulfargens evne til å gi inspirasjon, skjerpe tanken og hjelpe konsentrasjonen.
  • I solfattige rom: Her vil farger mellom gult og rødt gi et kjærkomment tilskudd av varme og skape en visuell assosiasjon til solstreif.
  • I stuen: Med rødt blir samværet litt muntrere. Det røde rommet inviterer til kontakt og intimitet.
  • I spisestuen: Rødt kan stimulere både appetitten og konversasjonen. I restauranter og teatre danner rødt den rette rammen. I entreen eller hallen: Rødt kan være en god og varm velkomst. Rom vi bare passerer tåler mer intense fargeinntrykk.

Slik finner du varme farger:

På fargesirkelen ligger de varme fargene i kvartsirkelen fra gult til rødt. Mellom dem ligger alle de oransje kulørene. De gir varme til rommet også om de dempes langt ned mot terrakotta og brunt. Hvis det gule får innslag av grønt, virker fargen syrlig og mindre varm. Hvis rødt får litt blått i seg, blir den kjøligere og går mot lilla.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg  Byggmakker

Slik gjør du rommene større, uten å rive en eneste vegg

10.09.2019

Drømmer du om et hjem med store rom, masse lys og god takhøyde? Du kan jukse deg til romfølelse med noen veldig enkle grep.

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett  Byggmakker

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

04.07.2019

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?