StartsidenTips og rådKunnskap

Ventilasjon: Derfor bør du prioritere kjøkkenet

God ventilasjon på kjøkkenet er avgjørende for et sunt inneklima. Det finnes flere løsninger, men en av dem skiller seg tydelig fra de andre.

— Matos hører hjemme på kjøkkenet. Lukter det i hele huset etter du har laget mat, er det et tegn på at ventilasjonen fungerer for dårlig. Prioriterer du en effektiv og god ventilasjonsløsning i dette rommet vil det gjøre underverker i resten av boligen, forteller Jon Dehli, markedssjef i Flexit.

Han presiserer at ventilasjonen på kjøkkenet må sees i sammenheng med den totale ventilasjonsløsningen i hele boligen for å fungere optimalt, og at tilluft* er viktig – uansett hvilken kjøkkenvifte man velger.

*Tilluft = den mengde luft som tilføres et rom. Det kan bestå av uteluft, omluft og infiltrasjonsluft.

Hvilken løsning som egner seg best hjemme hos deg avhenger av ventilasjonssystem du har hjemme. Her er noen eksempler:

Balansert ventilasjon integrert med kjøkkenventilator

Er du sensitiv for støv eller plaget av astma og allergi? Et balansert ventilasjonsanlegg leverer frisk, renset luft, trekker ut brukt innelukt og motvirker radon, heksesot og fuktskader.

Et moderne balansert ventilasjonsanlegg har egne tilluftspunkter som er tilkoblet ventilasjonsaggregatet. Det gjør det mulig å koble kjøkkenviften direkte til ventilasjonsaggregatet som sørger for avtrekk fra kjøkkenventilatoren når det trengs.

— Dette er en noe større investering, men vil til gjengjeld føre til optimal inneluft og energigevinst. Installasjonen er mest gunstig ved nybygg eller renovering men lar seg også gjøre dersom man kun ønsker å oppgradere ventilasjonssystemet, sier Dehli.

Fordeler med balansert ventilasjon

Energibesparende: Balansert ventilasjon gjenvinner normalt over 80 prosent av varmen i ventilasjonsluften.

Forskrifter: Byggeforskriftene stiller krav til at det skal være et godt innemiljø i boliger. Balansert ventilasjon tilfredsstiller både innemiljø- og energikravene.

Optimal drift: Balansert ventilasjon er utviklet for nordiske forhold, og fungerer derfor godt også i den kalde årstiden.

Sparer miljøet: Med balansert ventilasjon med varmegjenvinning gjenbrukes varmen i inneluften. Slik reduseres behovet for nyproduksjon av energi, og du tar vare på miljøet.

Lurer du på hvilken type ventilasjon som passer for deg?

Les mer om de ulike valgene her.

Link

Sentralavtrekk med kjøkkenventilator

Et annet vanlig ventilasjonssystem er sentralavtrekk hvor avtrekksvifte som regel er montert på loftet eller i overskap på kjøkkenet.

Avtrekksvifte er direkte tilkoblet kjøkkenventilator og kan styres fra både kjøkken og våtrom. Velger du et slikt system må du sørge for at friskluftventiler i oppholdsrom er åpne. Her er det viktig at luften er tilstrekkelig og med friskluftstilførsel for et godt avtrekk.

— En god tommelfingerregel er å ha én ventil per 25 kvadratmeter boareal. Du bør ha en ventil i hvert soverom samt en til to ventiler i stue og andre oppholdsrom, tipser Dehli.Kjøkkenhette i leilighet

I leiligheter er man vanligvis tilkoblet et felles avtrekkssystem med en felles vifte som sørger for avtrekk fra alle boenheter.

Her har hver leilighet en kjøkkenvifte med spjeld som åpner for det kontinuerlige avtrekket i kanalen. Her er det også viktig at det kommer tilluft fra friskluftventiler i oppholdsrommene.

*Tilluft = den mengde luft som tilføres et rom. Det kan bestå av uteluft, omluft og infiltrasjonsluft.

Ønsker du deg bedre inneklima?

Disse romventilatorene sørger for balansert ventilasjon med varmegjenvinning i enkeltrom.

Link
Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang Byggmakker

Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang

20.08.2021

Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig. Med et varmere hus blir også strømregningen lavere, så dette er oppussing du kan tjene penger på over tid. Men hvilke typer isolasjon finnes, og når skal du bruke dem? Og hva kan du gjøre selv?

Slipp vinteren inn! Byggmakker

Slipp vinteren inn!

27.11.2019

Åpne vinduer er ikke det første du ønsker en kald vintersdag. Samtidig kan mangel på ventilasjon være faretruende for helse og trivsel dersom det ikke tas på alvor.

Synes du inneklimaet er for dårlig der du bor? Byggmakker

Synes du inneklimaet er for dårlig der du bor?

04.07.2019

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing av bolig, men mange glemmer å ta hensyn til ventilasjon. Her er løsningen som kan gi deg friskere luft og et friskere liv.

Få bedre inneklima med romventilator Byggmakker

Få bedre inneklima med romventilator

04.03.2019

Vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs. Romventilatorer med varmegjenvinning er en smart investering i god helse for hele familien.