StartsidenTips og rådKunnskap

Vindskier og dekkbord

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Vindskier og dekkbord er rammen rundt huset. Disse detaljene er svært utsatt for vær og vind, og krever oftere og grundigere vedlikehold enn veggene.

Treverk som utsettes for regn, eller plassert i skyggefulle områder, under trær eller der det er fuktig, blir fort skittent av sur nedbør, soppsporer og blomster- støv, samtidig som grønnalgene gjør dem sleipe og lite tiltalende. Over tid vil de bli angrepet av sopp, hvis ikke noe gjøres.

Av og til kan det være nok å vaske. Dermed blir du kvitt algene som holder på fuktigheten, og vindskiene kan leve lengre. Dersom maling eller beis sitter godt fast og flaten «bare» er skitten, vasker du med Husvask eller liknende i vannet, midler som ikke matter ned flaten. Skrubb med halvstiv børste og skyll. Vasken løser effektivt opp skitt og grønske. Vask nedenfra og oppover, så unngår du striper.

Når du må fornye

Vindskier og dekkbord er på mange måter takets «offeranoder». Derfor er det viktig at bord som har fått råteskader blir skiftet ut før råten forplanter seg innover i taket og gir deg et langt større og mer kostbart problem. Du må aldri bare male over vindskier og dekkbord som allerede har fått fuktskader. Skift dem like gjerne ut, for da hindrer du også råten i å spre seg. Ikke fikle med litt innskjøting her og der, riv heller alt sammen slik at du kan begynne på nytt, og slik at du får kontrollert takavslutningene.

Nye vindskier behøver ikke være i trykkimpregnert virke, men dekkbordene (isbordene) på toppen bør alltid være trykkimpregnert materiale. Verken disse eller vindskiene bør være mindre enn 22 mm tykke, fordi tynnere bord både vrir seg og sprekker lettere enn tykke. Unngå om mulig å skjøte dekkbordene, og må du, lønner det seg å heldekke dem med beslag i plast, plastbelagt stål eller aluminium. Beslagene må aldri leg- ges over begynnende råte. Da stenger du fukten inne, og råten utvikler seg raskere. Glem ikke å legge trekantlekt på innsiden av vindskiene for å understøtte underlagspappen (eller shingelen) som brettes opp mot dekkbordet.

For på unngå stadig skraping og maling av dekkbordene, kan du sette på beslag. Slike finnes ferdige både i plast og metall – eller lages etter mål av en blikkenslager. Det er viktig at dekkbordene er friske og fine når de dekkes inn. Har de fått råteangrep, kan en inndekking gjøre at råten sprer seg videre.

Byggmakkers takkonsept

Når vi pusser opp og vedlikeholder huset, er det lett å glemme taket. Årsaken kan være at mange gruer seg for å jobbe i høyden og skyver oppgavene foran seg til de er glemt. Men du behøver jo ikke nødvendigvis gjøre hele jobben selv, for det er lett å få eksperthjelp.

Byggmakker har laget et profesjonelt og enkelt system dersom du ønsker at en fagmann skal legge taket for deg. Du kan bare henvende deg til en av butikkene, så tar den takansvarlige kontakt med deg.

Byggmakker sørger for at en utvalgt og godkjent håndverkere tar en uforpliktende taksjekk sammen med deg. Du får en totalpris på taket, med eller uten håndverkstjenester. Byggmakker hjelper deg gjennom hele prosessen.

Så enkelt kommer du i gang:

  1. Ta kontakt med en Byggmakker-butikk

  2. Vi sørger for befaring av taket ditt

  3. Du får et komplett tilbud

  4. Du aksepterer tilbudet

  5. Taket ditt blir lagt på avtalt tidspunkt, eller du legger det selv
Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.